Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Gén az öregedés és a rák ellen

2007.07.21. 21:19 Orosz Viktória

Spanyol kutatók legújabb felfedezése, hogy a p53 elnevezésű gén lassítja az öregedést és hatékony lehet a rák ellen is.

 A spanyol országos rákkutató központ munkatársai olyan egerekkel végezték el kísérleteiket, amelyeket genetikailag kezeltek, hogy a p53-as génből legyen egy másolat is a szervezetükben. Ezeknél az egereknél kettős hatást lehetett megfigyelni. A kísérleti egerek átlagosan 16%-al tovább éltek. "Mindenki egyetért abban, hogy az öregedést a hibás sejtek felhalmozódása idézi elő, és a p53-as gén pontosan úgy lassítja az öregedést, ahogyan megelőzi a rákot, azaz olyan protein termelődését váltja ki, amely megsemmisíti a rákos sejteket" - mondta Manuel Serrano, a kutatás egyik résztvevője. A p53-as gén szerepe régóta ismert,ezért erre a tudásra alapozták a kutatást, amikor első ízben vizsgálták egy rákellenes gén hatását az öregedés folyamatára. 

Kapcsolódó oldal:
p53

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás genetika p53

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr10122633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása