Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

COPD és tartósítószer

2007.07.24. 17:04 Orosz Viktória

Hörgőszűkületre utaló légzési zavart gyakrabban lehet kimutatni azon egyéneknél, akik rendszeresen fogyasztanak nitráttal kezelt húsokat. Körükben nagyobb az esélye a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának is - állítják amerikai tudósok egy táplálkozási felmérésben résztvevők adatainak vizsgálata alapján.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói úgy találták, hogy közel kétszer olyan gyakran fordult elő a COPD azoknál, akik havonta legalább 14 alkalommal ettek az előkezelt ételekből, mint azok között, akik egyáltalán nem fogyasztottak az ezzel a módszerrel tartósított élelmiszerekből. Az elsősorban baconszalonnát, kolbászt, vagdalt húst és sonkát tartalmazó étrend lényegesen több nitráttal terhelte meg a hat éven át nyomon követett 352 személy szervezetét, mintha más módon étkeztek volna, és a szakemberek úgy találták, hogy az észlelt légzésfunkció-zavar egyik oka a fokozott nitrátbevitel lehetett. Részben a korábbi, hasonló eredményeket mutató amerikai vizsgálatoknak is köszönhető, hogy ma már az Egyesült Államokban lényegesen ritkábban alkalmazzák tartósítószerként a nitrátot, a világ számos részén azonban a különböző élelmiszerekben továbbra is gyakran előforduló adalék ez az anyag, ezért a vásárláskor érdemes ellenőrizni, mit, milyen mennyiségben is tartalmaz az adott áru. Szakemberek szerint akár napjaink egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegségének, a COPD-nek az előfordulását is alacsonyabb szintre lehetne szorítani ezzel az elővigyázatossággal. (A WHO 2004. évi jelentése szerint COPD-ben évente már többen halnak meg, mint emlő- és tüdőrákban együttesen.)A krónikus obstruktív tüdőbetegséget elsősorban tartós köhögés vagy fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés jellemzi. Kialakulásának leggyakoribb oka a dohányzás. A tartós dohányosok 15-20 százalékánál alakul ki, és visszafordíthatatlan légzésromlás jellemzi. A COPD-t ma megelőzhető és kezelhető betegségnek tartják, hiszen a dohányzás elkerülésével megelőzhető a baj, illetve hatékony gyógyszerek állnak a rendelkezésre a betegség tüneteinek enyhítésére, a hirtelen állapotromlások ritkítására. A megelőzés eszköztárába az amerikai dietetikusok szervezetének figyelmeztetése nyomán ezentúl érdemes bevenni a nitráttal kezelt élelmiszerek kerülését is.

Referencia: stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tüdő copd

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr89124517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása