Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

IQ: 75

2007.08.12. 17:12 Orosz Viktória

Teljesen normális életet él egy francia férfi, akinek koponyája nagy részét víz tölti ki, és agya a szokásos méretnek alig negyedét teszi ki - írta meg a brit Lancet című orvosi hetilap. A negyvennégy éves, kétgyermekes köztisztviselő az egyik lábában jelentkező enyhe izomgyengeség miatt jelentkezett vizsgálatra egy Marseille-i klinikán, és egy ottani neurológus, Feulliet doktor írta meg az esetet olvasói levélben a Lancetnek.
A szakember leveléből - amelyhez két röntgenfelvételt is mellékelt - kiderült, hogy a vizsgálatok szerint a férfi koponyaüregének háromnegyedét víz tölti ki, agya csupán a víz és a koponyacsont közötti vékony rétegben van. Az egyik agykamrában ugyanis annyira felgyűlt az egyébként ott normális esetben az agy mechanika védelmét és táplálását szolgáló agyvíz, hogy az idegszövetnek alig maradt hely. A férfi kórtörténetéből kiderült, hogy kiskorában egy dréncsövet tettek a fejébe, hogy a már akkor alakulófélben lévő vízfejűségét kezeljék, de a csövet tizennégy éves korában eltávolították.
Az alig 75-ös intelligenciahányadosú francia férfi ugyanakkor közalkalmazottként és családapaként is megállta a helyét.
/Forrás:Stop/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr62138265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása