Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Asztmaroham-előrejelző készülék

2007.08.21. 15:50 Orosz Viktória

A pittsburghi egyetem kutatói olyan speciális érzékelőt fejlesztettek ki, amellyel az asztmarohamokat kitörésük előtt akár több héttel is jelezhetik. A készülék kézben is hordozható, így a páciensek orvosok jelenléte nélkül is ellenőrizhetik magukat. Az emberi légzőrendszer az asztma eredményeképpen begyullad, ilyenkor a lélegzetben található salétromsav-tartalom megugrik. Szerencsére ezt a jelentősnek mondható kémiai folyamatot - amelynek során a salétromsav csaknem kétszeresére ugrik - a rohamok előtt egy-három héttel észlelhetik az új érzékelővel, nyilatkozta a pittsburghi egyetemhez kötődő Montefiori Egyetemi Kórház professzora, Jigme Sethi egy internetes oldalnak.
Az Alexander Star pittsburghi kémiaprofesszor nevéhez köthető eszköz egy széntartalmú nanocső, amelyet polietilénimin polimerrel fedtek be. Ezzel az asztmások saját salétromsav-szintjüket olyan egyszerűen mérhetik meg, mint ahogyan a cukorbetegek használják napi szinten a kézben hordozható vércukormérőt, nyilatkozta Sethi.

1 komment

Címkék: asztma

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr77145228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása