Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A méz segíthet a sebészetben?

2007.10.21. 19:59 Orosz Viktória

Mostantól nemcsak a gyógyszerek, hanem a méz is segítheti a sebészeket az operációk utáni sebek gyógyításában - jelent meg egy 18 közlemény bevonásával készült áttekintő tanulmányban az International Journal of Clinical Practice című folyóiratban. A tanulmány vezető szerzője, Fasal Rauf Khan szerint a méz az egyik legősibb táplálék, melyet ősidők óta használnak sebgyógyításra is.  Már a  XX. század elején elkezdték a kutatók vizsgálni a méz sebgyógyító tulajdonságait, de az antibiotikumok 1940-es elterjedése időlegesen kiszorította a mézet a gyakorlatból. A szakemberek szerint a méz gátolja a baktériumok növekedését. A magas cukor-, melletti alacsony folyadéktartalom, a savas környezetet létrehozó glükonsav és a hidrogénperoxid mind-mind hozzájárulnak a mikróbaellenes hatáshoz. A kutatási eredmények alapján a méz csökkentheti a cukorbetegek amputációinak számát is. Dr. Khan hozzátette, hogy a méz nemcsak a sebgyógyulás felgyorsítására, hanem elfertőződött sebek tisztítására és a daganatok ellen is alkalmazható, különösen a laparoszkópos sebészetben. Vastagbél-rákos betegek gyógyítása során olyan sebészeti eljárást használnak, amely tovább szaporíthatja a rosszindulatú rákos sejtek számát. Török tudósok azt feltételezik, hogy a méz kenőcsként való használata megállíthatja a terjedést a metszéseken. Török tudósok szerint a méz kenőcsként való használata segíthet a vastagbél-rák bizonyos eseteiben. Azt feltételezik, hogy a méz akadályként szolgálhat a rákos sejtek elburjánzásához a sebészeti beavatkozás során. A mézet rendszeres időközönként kell alkalmazni, és 3-10 nap alatt képes fertőtleníteni a sebet.
A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy semmiképpen sem szabad önállóan mézzel kezelni a sebet, mindig ki kell kérni a sebész tanácsát, és követni az utasításait!

Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás méz

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr66203148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása