Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Vezethetnek-e a parkinsonosok?

2007.10.23. 17:17 Orosz Viktória

A Neurology című folyóiratban nemrég megjelent cikk szerint pontosan megállapíthatóak a Parkinson-kórban szenvedők vezetési képességei. Egy belga kutatócsoport szűrővizsgálatot fejlesztett ki, melyben négy klinikai paramétert mérnek.- írja a Medipress.

Dr. Hannes Devos és kollégái a Leuveni Katolikus Egyetemen kifejlesztettek egy rövid, hatékony szűrővizsgálatot, mellyel az orvosok könnyen megállapíthatják a páciensek vezetési alkalmasságát. Nyolcvan azonos korcsoportba tartozó résztvevőt, köztük negyven Parkinson-kóros és negyven egészséges alanyt vizsgáltak. A felmérés során gépkocsi szimulátort és CDR skálát (demencia értékelő skála) használtak valamint megvizsgálták az alanyok vezetési előéletét. Továbbá a Parkinson-kóros betegek egy szűrőpróbán és értékelésen mentek keresztül, melyet a Belga Közlekedésbiztonsági Intézet állított össze. A vizsgálat részei vizuális és intellektuális feladatok, valamint forgalomban történő vezetés. A felmérési adatok kombinációja, mely tartalmazza a betegség időtartamát, a beteg kontasztra való érzékenység;t, CDR-t és a Parkinson-kórt pontozó skálát, a leghatékonyabb a vezetőképesség megállapítására. Összesen 36 (90 %) Parkinson-kórosról állapították meg helyesen, hogy képes-e vezetni.
"Véleményem szerint a Parkinson-kórban szenvedők vezetési képességeit sokszor túlbecsülik, pedig ellenőrzésére rendszeresen kellene vizsgálatokat végezni" - foglalta össze Devos.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia vezetés parkinson

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr58205004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása