Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Omega-3 zsírsav a Parkinson kór ellen

2007.11.27. 14:02 Orosz Viktória

A Laval Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavaknak védő hatásuk lehet a Parkinson kór kialakulásával szemben.


















 

     

         
A Parkinson kór a dopamin ingerületátvivő anyagot termelő idegsejtek fokozatos pusztulásával járó krónikus betegség, mely a kezdeti memóriazavart követő mozgáskoordinációs zavarokon át egészen a halálig súlyosbodik. A betegség tünetei akkor jelentkeznek, amikor az idegsejtek 50-80 százaléka már elpusztult, de sajnos a folyamat megállítására vagy visszafordítására jelenleg még nem vagyunk képesek. Azonban úgy tűnik, hogy van remény a betegség megelőzésére vagy a romlás lassítására.

Dr. Frederic Calon és Dr. Francesca Cicchetti munkatársaival egereken végzett kísérletek során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket(mint például a hal) fogyasztó egyedek mintha védetté válnának az MPTP hatásával szemben, mely a betegség mintegy felgyorsított változataként elpusztítja azokat a dopamint termelő idegsejteket, melyek a Parkinson kór során is elpusztulnak. Ezzel szemben azoknál az egyedeknél, melyek normális ételeket fogyasztottak, az MPTP beadását követően rövid időn belül egyharmadával csökkent a dopamint termelő sejtek száma, valamint a dopamin szintje is a felére esett.

„A beadott omega-3 zsírsavak, különösen a dokozahexaénsav (DHA) az agyban elve megtalálható omega-6 zsírsavak helyére épültek be. Mindez azt bizonyítja, hogy egyrészt fontos a megfelelő étrend az agy zsírsavkészletének rendben tartásához, valamint azt, hogy az agy előnyben részesíti a szervezetbe került omega-3 zsírsavakat a többi zsírsavtól. Mivel azonban a DHA kivételével a többi omega-3 zsírsav szintje lényegében ugyanaz volt a két csoport között, ezért a védő hatás gyakorlatilag a DHA-nak köszönhető.” – fejtette ki Dr. Calon.

Egy másik, eredményekből levonható tanulság pedig az, hogy az agyban található nagy mennyiségű omega-6 zsírsav megfelelő táptalajt jelenthet a Parkinson kór kialakulásának. Azok az ételek, állati eredetű olajok, zsírok, melyek gazdagak ezen zsírsavakban már eddig is gyanúsak voltak a szívproblémák, ízületi gyulladás vagy Alzheimer kór kialakulására hajlamosító hatásuk miatt. A kiegyensúlyozott étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsaval arányának 4:1 kellene lennie, azonban a nyugati típusú étkezés során 10-20-szor több omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3-at.

„Észak-Amerikában az emberek naponta 60-80mg DHA-t fogyasztanak el a táplálékkal, holott ennek legalább 250mg-nak kellene lennie. Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy önmagában a DHA hiánya vagy alacsony mennyisége fokozza a hajlamot a betegség kialakulására.” – hangsúlyozta Dr. Calon.

Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia parkinson omega 3

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr84244073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása