Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A sok csokoládé káros a csontokra

2008.01.21. 16:49 Orosz Viktória

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a csokoládé kedvező hatású a szívre – azonban úgy tűnik, a csontokra gyakorolt hatása már korántsem ilyen pozitív. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói idős hölgyek csontjainak állapotát elemezték.
„Ez volt az első vizsgálat, amely a csokoládéfogyasztás és a csontok állapota közti kapcsolatot vizsgálta. Eredményeink alapján felvethetjük, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a következményes csonttörések valószínűségét” – írják Dr. Jonathan M. Hodgson és munkatársai az eredményeket bemutató tanulmányban, amely az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban jelent meg. 
A csokoládé gazdag flavonoidokban, amely néhány kutató szerint hasznos lehet a csontoknak, ugyanakkor sok benne az oxalát is, ami viszont a csont felépítéséhez szükséges kalcium felszívódását gátolja. A hatás pontos feltérképezése érdekében a kutatók 1001, 70 és 85 közötti idős hölgyet vizsgáltak, akik korábban már részt vettek egy kalcium-kiegészítő készítmény csonttörésekre gyakorolt hatását elemző kutatásban. 
Azon nők csontsűrűsége, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csokoládét, 3,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint akik kevesebb, mint heti egy alkalommal ettek a finomságból. Az édesszájúak a többi táplálékféleséget (zöldség-gyümölcsöt, fehérjét, szénhidrátot és zsírokat) ugyanolyan mennyiségben fogyasztották, mint a másik csoport tagjai. A naponta csokoládét fogyasztó nők testtömeg-indexe alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy több kalóriát vittek be naponta. Érdekes megfigyelés volt az is, hogy ezek a nők magasabb társadalmi rétegből kerültek ki, mint csokoládét nem fogyasztó társaik.
A csokoládé és a leépülő csontállomány közti kapcsolat akkor is megmaradt, ha a szakemberek egyéb, a csontállományra ható tényezőket is figyelembe vettek. „A hatás valószínűleg önmagában a csokoládénak tulajdonítható, semmint más táplálkozási vagy életmódbeli tényezőknek” – írják a kutatók a közleményben. A szakemberek további kutatások fontosságára hívják fel a figyelmet a témában.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé csont

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr31306042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása