Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Drogos sztárok - kettős mérce?

2008.03.06. 22:18 Orosz Viktória

Az ENSZ szerint rossz hatással van a befolyásolható fiatalokra, ha futni hagyják a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket elkövető sztárokat. Az ENSZ kábítószer-ellenőrző szervezete első ízben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kábítószerfüggő hírességek – mint például a brit Amy Winehouse, Pete Doherty és Kate Moss – sokat ártanak fiatal rajongóiknak.
Bár a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) nem említett konkrét neveket, hangsúlyozta, hogy a rendőrség és bíróságok engedékenysége a híres emberek irányában aláássa az igazságszolgáltatás rendszerét. „Nem szabadna különbséget tenni a híres és ismeretlen bűnelkövetők között” – nyilatkozta az INCB egyik tagja, Hamid Ghodse professzor. „Nemcsak a gyakran még igencsak befolyásolható fiatalokra van káros hatással, hanem az egész lakosság cinikussá válhat, ha bizonyos emberek megúszhatják a büntetést drogügyekben.”
Az ENSZ szervezete mielőbbi lépéseket sürget a kormányok felől, hogy ne maradhassanak büntetlenül a hírességek drogos bűncselekményei, mivel a kábítószerrel való visszaélést még véletlenül sem szabadna a fiatal, sztárkultuszban élő rajongók előtt romantikus fényben feltüntetni. A figyelmeztetés időzítése minden bizonnyal nem véletlen, hiszen az utóbbi időben több brit híresség drogos esete is nagy nyilvánosságot kapott. A zenész Pete Doherty már számos alkalommal megúszta a börtönt drogos bűncselekményei ellenére, a zaklatott életű soul énekesnőt, Amy Winehouset, pedig januárban kokainhasználat közben érték tetten. 2005-ben a szupermodell Kate Moss nemcsak megmenekült a vádemeléstől, mikor lefilmezték kokainszívás közben, hanem még a karrierje is fellendült az ügy kapcsán. Új beceneve „kokain-Kate” lett.
Bármelyikőjük megnevezése nélkül Ghodse csak annyit mondott, hogy sokan részesülnek túlzottan engedékeny bánásmódban az Egyesült Királyságban és szerte a világban. Az ENSZ szerint az olaszok és spanyolok mellett a britek fogyasztják a legtöbb kokaint az Európai Unióban. 2005 és 2006 között 2-ről 2,4 százalékra nőtt a kokainélvezők aránya Angliában és Wales-ben a 15-64 éves korosztályban.
Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: drog

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr38369082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása