Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Elsősegély: Újraélesztés

2008.04.03. 19:30 Orosz Viktória

Vajon mit tennénk, ha az utcán valaki összeesne előttünk, és nem mozdulna? Megnéznénk van-e légzése, pulzusa? Tovább sétálnánk? Vagy csak pár méterre megállnánk és mentőt hívnánk?  Közvélemény kutatások szerint, a legtöbb ember odamenne és segítene. Sajnos az életben viszont nem így van. Rengeteg autóbalesetben, utcai "rosszullét"-ben ÉLETMENTŐ lenne a segítség. Akinek van jogosítványa, elvégzett egy elsősegély tanfolyamot; ám számos autóbalesetben derül ki, hogy rengeteg autós inkább elhajt, vagy a távolból figyel, minthogy alkalmazná a tanfolyamon megszerzett tudását. Miért van ez? Talán mert félnek, hogy többet ártanak, mint segítenek? Vagy szimplán érdektelenség? Én az előbbiben reménykedek. Ezért is állítottam össze ezt a cikket, hogy tudjuk mit kell tenni vészhelyzetben. Több részesre tervezem, íme az első rész: Újraélesztés
V
együnk egy példát: Sétálunk az utcán és egy eszméletlen embert veszünk észre a földön. Odamegyünk megszólítjuk, de nem reagál és észrevesszük, hogy nem lélegzik.
Első és legfontosabb teendő segítség hívása---> tárcsázzuk a 104-et, hogy minél hamarabb megérkezhessen a szakszerű orvosi segítség. Próbáljuk kitapintani a carotis(nyak) vagy a radialis(csukló) pulzust. Ellenőrizzük ismét a légzést és ha továbbra sincs, kezdjük el a mentést.
Fontos, hogy tegyük átjárhatóvá a légutakat (nyelv,hányadék,étel).

Fordítsuk a páciens fejét hátra, száját zárjuk be (az áll felnyomásának segítségével). Ha van lehetőség, tegyünk steril gézt a beteg orrára, majd jó erősen fújjunk be az orrába levegőt (száját folyamatosan zárva kell tartani). Fújások után nézzük meg a páciens mellkasát, hogy emelkedik-e. Egy felnőtt átlagosan 5 másodpercenként egyet lélegzik. Így törekedni kell egy perc alatt kb. 12-16 befújást elvégezni.(gyerek esetében kb. 20, csecsemőnél pedig 30-40 befúvás a cél).


Az ábrán látható módon helyezzük a kezünket a sérült mellkasára. Itt két helyzet áll fent. Ideálisabb, ha még egy ember segít nekünk, akkor 5 mellkasi kompresszió után következik egy befúvás. Azonban ha egyedül vagyunk, akkor 15 mellkasi kompresszió után kell egy befúvást elvégezni. (Gyermekeknél 1 embernek kell végeznie, és 5 kompressziónként kell 1 befúvás.


Hogyan is végezzük a kompressziót? Térdeljünk a sérült mellé, és a testsúlyunk segítségével próbáljunk kifejteni nyomást a szegycsontra.
Miért kell ez? Mert a szegycsontot 4-5cm-rel benyomva segíthetünk a szívnek kilökni a vért. Felengedéskor pedig a mellkas rugalmassága miatt a vér oxigénnel telítődik a tüdőben. Fontos, közben ellenőrizni a pulzust és a légzést, mert ha visszatér, azonnal abba kell hagyni az újraélesztést.




2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr69410119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog · http://lata.blog.hu 2008.04.05. 13:56:23

Szia! Fontosnak tartanám ezen leírás alapján tematikusan összefoglalni az újraélesztést: www.reanimatio.com/szakmai_ajanlasok2005.php

vagy a bls-re keress rá

Erőss Attila Dr. · http://www.ujraelesztes.lap.hu 2008.07.29. 15:49:05

A fenti ajánlás 2005 év előtti protokoll szerint készült. Mai tudásunk szerint már idejét múlta! Persze, ha ezt csinálod, még mindig jobb, mint a semmi... De ha pontosak akarunk lenni, akkor az aktuális újraélesztés ajánlás szerint: 1. eszméletvizsgálat 2. ha eszméletlen, kiálts segítségért 3. fej hátra-áll előre 4. légzésellenőrzés 5. ha nincs légzése, vagy terminális légzést találsz, hívd a 104-t 6. 30 kompresszió 7. 2 befúvás ..30..2..30..2..30 amíg a mentő ki nem ér, vagy a beteg magához nem tér Gyerekeknél UGYANEZT lehet alkalmazni. Ami fontos változás a korábbihoz képest: - NINCS pulzustapintás, mert laikus kézben nem pontos - az új arány 30:2 - NE állj meg az újraélesztés közben ellenőrizni a beteget, csak, ha életre kel a kezed alatt (ergo: el kezd mozogni, köhögni). Egyébként addíg végezd, amíg a mentők át nem veszik tőled! Amúgy Zslog által javasolt link valóban autentikus - a Magyar Újraélsztési Társaság honlapjára mutat. Erőss Attila Dr. BLS/ALS oktató
süti beállítások módosítása