Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Teljes értékű életet élni

2008.05.19. 16:10 Orosz Viktória

"Attól még, hogy kerekes székhez vagy kötve, senki sem akadályozhat meg abban, hogy teljes értékű életet élj"- nyilatkozta Ian Kern-Mertin, akinél 18 hónapos korában diagnosztizálták a cerebralis paresis (CP) nevű betegséget.
Ian-nak szerető, támogató családja van, akik úgy nevelték fel Ian-t, mintha semmi hátránya nem lenne másokhoz képest.

"Nagy áldás az életemben, hogy a szüleim nem hagyták, hogy a betegségem hátráltassa a fejlődésem. Úgy nőttem fel, mint egy átlagos kisfiú és segítettek, hogy problémamentesen beilleszkedjek a társadalomba." Az iskolaévek kezdetén speciális, CP-ben szenvedő gyerekek számára létesített osztályba járt, majd ezt követően hagyományos iskolában folytatta tanulmányait.

"Az osztályfőnök és az osztálytársaim reakciója általában nagyon kedvező volt, bár ehhez az én viselkedésem is hozzájárult. Nem hagytam, hogy a betegségem bármiben is korlátozzon engem. Jelenleg nincs fogyatékkal élő barátom, és kezdettől fogva elhatároztam, hogy teljes értékű életet akarok élni, mintha nem volna testi fogyatékosságom."

Kern-Martin úgynevezett spasztikus cerebralis paresisben szenved. Ez a leggyakoribb típusa a CP-nek, a betegek 70-80 %-át érinti. Ő úgy szokta jellemezni betegségét, mint egy nem romló és genetikailag nem befolyásolt betegség, melyet általában oxigén hiány okoz és különböző súlyosságú agykárosodással jár.

"Az én betegségem az agy azon részét érintette, mely a lábak mozgatásáért felelős. Hat héttel korábban születtem a vártnál, és születésem után a légzésem még nem eléggé fejlett. A károsodás a szellemi képességeimet nem befolyásolta, ugyanakkor az izmaim állandóan meg vannak feszülve."

Ian sosem hagyta, hogy a betegsége miatt háttérbe szoruljon, és jelenleg is újságírással foglalkozik, mely szellemi és fizikai téren is segíti őt a továbblépésben.

 

A CP olykor idegesítő

"A CP alapvetően meghatározza az életemet, hiszen olyan hétköznapi dolgok, mint a mosakodás és az öltözködés nálam sokkal időigényesebb folyamat. Számtalan olyan dolog van, amit képtelen vagyok megcsinálni, például futni, vagy autót vezetni. A legtöbb mozgás nagy erőfeszítést igényel, ami néha meglehetősen idegesítő."

Ian minden héten sokat dolgozik azon, hogy izmai rugalmasak maradjanak. "Általában a fizioterápia javítja a kondíciót, azonban 24 éves koromban abbahagytam és személyi edzőhöz járok heti négy alkalommal. A gyakorlatok alapvetően fontosak az izmok rugalmasságának, hosszának megőrzésében. Ha abbahagynám az edzést, az izmok feszesek maradnának, és többé nem működnének."

Ian-nak nagyon egyszerű a filozófiája: "Számtalan dolog van a világon, amit el kell fogadnod és együtt kell élned vele."

 

"Összpontosíts az erődre"

Korábban nagyon megnehezítette az életemet, hogy pontosan tudtam, mi történt velem, mindent megértettem, felfogtam, hogy milyen helyzetben vagyok. De megtanultam, hogyan tudom összpontosítani a figyelmemet, hogy elérjem a céljaimat és azon dolgozom, hogy az életem minden szempontból a lehető legteljesebb legyen."

Egy ilyen célja volt, amit múlt héten el is ért, hogy egy kilométert sétált az állatkerti tó körül Joburg-ben. Szerinte a pozitív gondolkodás a legalapvetőbb a siker elérésében. "Számomra a legfontosabb küldetés, hogy az emberek lássák: CP-vel élni egy lehetőség, nem halálos ítélet."

Ez a pozitív gondolkodás az, ami meghatározó az életében és nem hagyja, hogy a céljaitól eltántorítsa. "Elhatároztam, hogy újságíró leszek és nem állhat semmi az utamba. Biztosan lesznek fizikai nehézségeim, de megbírkózom velük."

 

"Nem függök semmitől"

A fogyatékkal élőket gyakran foglalkoztatja, hogy vajon mások mit gondolnak róluk. Azonban Iant nem fordít túl nagy hangsúlyt erre. "Az emberek láthatják, hogy elfogadtam saját magam és a körülményeimet. "

Édesanyjának, családjának nehéz volt elfogadni önállóságát. "Édesanyám azt gondolta, hogy örökre kiszolgáltatott leszek, de nem vagyok és ezt nehéz neki elfogadnia"

Kern-Martinnak van néhány jó tanácsa azok számára, akik hasonló helyzetben vannak: "Azokra a dolgokra koncentrálj, amiben tehetséges vagy és becsüld meg a tehetséged. Tegyél meg mindent magadért, amit csak tudsz, de a legfontosabb, hogy tudj nevetni saját magadon és maradj mindig vidám"!

"Az élet törvényszerűségei mindenkire egyformán vonatkoznak és senkitől sem várható, hogy másképp viselkedjen veled azért, mert fogyatékkal élsz."

 

Néhány adat a CP-ről:

  • - CP (cerebral palsy) mindazon krónikus betegségek gyűjtőneve, amely a mozgás kontroll zavarával jár

  • - A betegség általában az első életévekben jelenik meg és a későbbiekben nem romlik a betegek állapota

  • - A CP-t okozó tényezők közül számos megelőzhető illetve orvosolható

  • - A kutatók szerint a CP-t a sejtek fejlődési zavara okozza a terhesség alatt

  • - A CP általában az első néhány életévben jelenik meg

  • - A CP nem gyógyítható, azonban - hála az orvosi kutatásoknak - a betegek közel normális életet élhetnek, ha neurológiai tüneteiket megfelelően kezelik.


Mi okoz CP-t?

  • - Az agyban a mozgatásért felelős úgynevezett motoros area fejlődési zavara, vagy károsodása következtében sérül az agy mozgás feletti kontrollja

  • - A CP lehet veleszületett betegség, de kialakulhat a szülés során is

  • - Kutatások szerint a CP bizonyos fajtái megelőzhetők és kezelhetők, mint például a fejet ért sérülés, a sárgaság, az Rh inkompatibilitás vagy a rubeola okozta CP.


A CP tünetei:

  • - Nehézségek a finom mozdulatok - mint például az írás, vagy az olló használat - kivitelezésében

  • - Egyensúly zavarral illetve akaratlan mozgásokkal járhat. A tünetek minden beteg esetében mások lehetnek és idővel változhatnak is.

  • - A CP más betegségekkel, továbbá mentális károsodással is társulhat

  • - A CP korai tünetei általában három éves kor alatt jelentkeznek, és az újszülöttek a fejlődés fontos mérföldköveit, például a hátra fordulást, a felülést, a mászást, a nevetést vagy a felállást és járást később sajátítják el.

 

Diagnózis:

  • - Az orvosok vizsgálják a fizikai aktivitást és a reflexeket, felmérik, hogy milyen események történtek korábban, amelyek befolyásolhatták a gyermek fejlődését és különböző speciális teszteket végeznek.

  • - Bár a tünetek változhatnak, deffinició szerint a betegség nem romlik. Amennyiben a betegek állapota rosszabbodna, más betegségre is gondolni kell.

 

Kezelés:

  • - Nincs egy meghatározott terápiás lehetőség, melyet minden beteg esetében alkalmazni lehet. Terápiás lehetőség lehet a rohamok és az izomspazmus megelőzése, illetve speciális eszközök segítségével kompenzálni lehet az egyensúlyzavart.

  • - Sebészi beavatkozás és mechanikus segédeszközök alkalmazásán túl a mozgásnak, munka és csoportterápiának ís nagy szerepe van a kezelésben.

  • Forrás: Medipress

2 komment

Címkék: rokkant bénulás cerebralis paresis

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr70477005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naszta · http://www.naszta.hu 2008.05.31. 01:19:10

Csak nálam nem látszik a szöveg 2/3-a??

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2008.05.31. 09:28:31

Ha továbbra kattintasz, látszania kell!
süti beállítások módosítása