Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Mágneses vezérlésű kamera a testben

2008.06.07. 12:06 Orosz Viktória

Képek a test belsejéből? A páciensnek csak le kell nyelnie az apró kamerákat és megoldható. Ez idáig azonban nem sikerült szabályozni az eszköz áthaladását a testen. Most már nem csak irányítható, de bárhol megállítható, és a nyelőcsőből is kaphatunk képeket. Jelenleg is készítenek a bél belsejéből felvételeket: a páciensnek egy cukorka méretű kamerát kell lenyelnie, majd a bélben továbbhaladva elkészülnek a képek, továbbítódnak a páciens derekára szerelt övön található vevőkészülékhez, mely a felvételeket tárolja. Ezeket később a szakorvos elemezheti, vérzést vagy egyéb elváltozásokat is diagnosztizálhat. Megjegyzendő, hogy ez a kamera nem a legalkalmasabb a nyelőcső és a gyomor vizsgálatára. 2-3 másodperc alatt végighalad a nyelőcsövön – miközben 2-4 képet csinál másodpercenként – és mihelyt eléri a gyomor belsejét, a nagyjából 5 grammos súlya miatt hamar lesüllyed a gyomor alsó falára, ez az idő pedig túl gyors a megfelelő képek elkészítéséhez. Ezért a nyelőcső és a gyomor vizsgálatához még mindig le kell nyelni egy vastag endoszkópos csövet. A mérnökök ezúttal megalkották az első valaha irányítható kamera-kapszulát a németországi Sankt Ingbert-i Fraunhofer Biomedikális Műszaki Intézetben, kollaborációban a hamburgi Israelite Kórházzal, és a Given Imaging gyártóival. „A jövőben az orvosok megállíthatják, forgathatják, fel-le mozgathatják a kamerát a nyelőcsőben, vagyis úgy választhatják meg a kamera látószögét, ahogyan csak akarják” – mondta Dr. Frank Volke, a kutatócsapat vezetője. „ Még a nyelőcső-gyomor átmenet precíz vizsgálata is lehetővé válik, és diagnosztizálható a reflux betegség, mely a záróizom hibás működése miatt enged gyomorsavat a nyelőcsőbe, égő mellkasi fájdalmat okozva, hosszú távon pedig rákos folyamat veheti kezdetét. A kamera segítségével a gyomorfalat is pásztázhatjuk.” És hogyan képzelik el a fejlesztők az egyszer használatos kamera irányítását? „Kifejlesztettünk egy nagyjából csokoládé szelet méretű mágneses eszközt. Az orvos, kézben tartva ezt az eszközt képes irányítani a páciens testében a vizsgálatokat. A kamera precízen követi ezeket a mozgásokat” – mondja Dr. Volke. Az irányítható kamera kapszulát az elődjének megfelelően fejlesztették ki: egy kamerából, egy képeket továbbító transzmitterből és egy elemből áll, valamint számos hideg fényű diódából, mely minden alkalommal felvillan, amikor kép készül. A kamera kapszula prototípusa már megtette első útját az emberi testben. A fejlesztők demonstráltak egy saját kísérletet, melynek során bemutatták, hogy a kamera ülő testhelyzetben is 10 percig a nyelőcsőben tartható.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr1508057

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: pxl.co.za 2018.01.16. 00:39:07

ak47 shoulder pouches - Ritalin what will it do if i dont have add

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása