Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A légzési nehézségeken lehet segíteni!

2008.11.21. 20:25 Orosz Viktória

„Ha képtelen vagy lélegezni, semmi más nem számít.”- ez volt régen az Amerikai Tüdőtársaság szlogenje. És ez igaz.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) két rokon betegséget ír le, a krónikus bronchitiszt és az emphyzemát. Az előbbi esetében a légutak gyulladása és későbbi hegesedése fordul elő, az utóbbinál a tüdő léghólyagocskáinak megnagyobbodása és pusztulása történik.
 
Légzési nehézségek
Ez az állapot agresszíven támadja az egyén légzési képességét. A betegekben kisebb légutak fejlődnek ki és a léghólyagocskák (más néven alveolusok) részben elpusztulnak. A légutak emellett nyákkal tömődnek el, amely szintén zavarja a légzést. A COPD-s betegek esetében gyakran fordul elő köhögés, fulladás és köpetürítés.
A dohányzás máig a legfontosabb kockázati tényezője a COPD kialakulásának. A COPD esetek 90 százaléka dohányzás miatt alakul ki. Egy dohányos tízszer nagyobb valószínűséggel fog COPD-ben meghalni egy nem-dohányzóhoz képest.
Ám van remény. Noha a COPD nem gyógyítható, számos hatékony kezelése létezik. Az első és legfontosabb a dohányzás abbahagyása. Evvel szignifikánsan megelőzhető az állapot rosszabbodása. Ezután léteznek bronchodilatátorok, amelyek segítenek megnyitni a légutakat. A kortikoszteroidok mind a légutakban, mind a tüdőben gátolják a gyulladásos folyamatokat. Az oxigén, melyet palackokban tárolnak, segíthet a COPD-s betegnek az elegendő oxigénhez való jutásban. Az antibiotikumok segítenek a bakteriális fertőzések leküzdésében, amelyek súlyosbíthatják a COPD tüneteit.
Ha ön nehezen lélegzik, köpetürítése jelentkezik és fullad, tanácsos orvoshoz fordulni a COPD kizárása érdekében. Ez egy egyszerű, gyors és fájdalommentes teszt. Elképzelhető, hogy sokakhoz hasonlóan ön sem tud még róla, hogy COPD-ben szenved. 
A megfelelő kezeléssel jelentősen javulhat az életminősége!

Szólj hozzá!

Címkék: tüdő copd

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr93781858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása