Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

1 éves a Cogito

2008.05.04. 14:58 Orosz Viktória

Ma egy éve gondolkoztam azon, hogy egészségügy témában milyen kevés blog van, hogy mennyi téma nincs érintve és mennyi mindent lehetne megismertetni a közemberekkel és mennyi információt lehetne közölni hozzáértő emberekkel is. Félóra gondolkodás után beregisztráltam a blog.hu-ra és elkezdtem tervezgetni milyen is lesz a blog. Nehéz volt belerázódni, nem tudtam lesz-e olvasótábor, érdekel-e egyáltalán valakit. Aztán megindultak a kommentek, de mégtöbb e-mailt kaptam pozitív visszajelzéssel. Volt olyan is, hogy kéréseket kaptam, hogy mit szeretnének olvasni. Talán ezt szerettem leginkább, mert így biztos voltam benne, hogy ez érdekli az embereket. Az egy év alatt jelentősen változott a blog design-ja és tartalmilag is sokat bővült. Próbáltam kiszolgálni az olvasóim érdeklődését, remélem nem okoztam csalódást senkinek!
Hogy mi várható a következő egy évben?

A jobb felső sarokban beindulnak a rovatok, kibővült, interaktív tartalommal. Lesz egy fórum, melyben bármilyen egészséggel kapcsolatos témáról írhattok. Több interjút olvashattok, melyeket orvosokkal, bloggerekkel, kutatókkal és különböző betegségekben szenvedőkkel készítek. Széleskörű felvilágosító oldalak lesznek, ahol különböző betegségekről olvashattok egy kicsit másként, mint eddig megszokhattátok az egészségportálokon. És a rovatok alatt beindul egy egészségmegőrző, preventív menüpont is, mely videókkal, játékokkal, tornákkal, tanácsokkal segít megőrizni  hétről hétre fizikai és lelki egészségünket is. Várok szeretettel mindenkit a következő évben is!

4 komment

Címkék: egészség

A hét képe

2008.05.02. 19:26 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

A kóla árt a csontoknak

2008.05.01. 18:22 Orosz Viktória

Napi egy-két kóla elfogyasztása ártalmatlannnak tűnhet, azonban a legújabb kutatási eredmények alapján károsítja a csontokat. A folyamat nem minden részlete tisztázott, de a szakemberek biztosak abban, hogy a szénsavas üdítőitalok – leginkább a kóla – számos módon hat a csontokra. - írja a Medipress.

Az egyik magyarázat szerint a kóla fogyasztása az egészséges italok (pl. tej, kalciummal dúsított gyümölcslevek) rovására történik, ezáltal egyszerűen ezek az emberek nem jutnak megfelelő mennyiségű D vitaminhoz és kalciumhoz. A másik lehetőség, hogy a kólában lévő koffein a felelős, ugyanis a koffein és a csontritkulás kapcsolata már eddig is ismert volt.

Az alacsony kalcium szint csontritkuláshoz vezet, amely a csontok gyengülése révén emeli a törések kockázatát. A betegségben az amerikai lakosság több mint a fele (főleg a menopausa után lévő nők) érintett. 

A 2500 ember bevonásával zajló vizsgálat eredményei alapján a heti 5 szénsavas üdítőt (melyből 4 kóla volt) fogyasztó nők csontsűrűsége a kortól, a kalcium és a D vitamin beviteltől függetlenül alacsonyabb volt. A koffeinmentes kóla esetében kisebb volt a hatás, viszont a cukormentes kólák ugyanakkora problémát okoztak, mint a hagyományos kólaízű italok. A férfiak körében nem találtak kaocsolatot a kólafogyasztás és a csontritkulás között. 

„A mértékletesség nagyon fontos” – hívta fel a figylemet Dr. Kaur – „nem kell teljesen száműzni ezekek az italokat, viszont érdemes a fogyasztásukat heti egy-két pohárra korlátozni.” Emellett a megfelelő napi kalcium és D vitamin bevitele is elengedhetetlen. Az egyéni igények megállapítása érdekéban érdemes a háziorvos véleményét kikérni. Azonban akiknek az étrendje kevesebb, mint 1000-1200 mg kálcimot tartalmaz szükséges lenne az ásványi anyag pótlása. 

A közlemény az American Journal of Clinical Nutrition című lapban jelent meg.

Szólj hozzá!

Címkék: kóla csont

süti beállítások módosítása