Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Videó a neuronokról és működésükről

2008.02.02. 17:07 Orosz Viktória

Egy videóval szeretném közelebb hozni a neurológia tudományát, melyet a Discovery Channel készített. Bár angol, remélem mégis sokaknak hasznos!

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia

Inzulin, mely kevésbé hízlal

2008.02.01. 17:24 Orosz Viktória

Újabb klinikai vizsgálatok erősítik meg, hogy a hosszú hatástartamú inzulinok közül a detemir inzulin testsúlyra gyakorolt hatása egyedülállóan kedvező.-írja a Medipress. A fokozott testsólygyarapodás tehát nem kell, hogy a kezelés szükségszerű velejárója legyen. Aki éveken, évtizedeken át túlsúlyt cipel, és van rá genetikai hajlama, nagyobb eséllyel betegszik meg időskori (2-es típusú) cukorbetegségben. Amikor esetükben az életmód-változtatás, a helyes táplálkozás és a tablettás kezelés már kevés a megfelelő anyagcsere-egyensúly fenntartásához, át kell állni inzulinra. Erre, sajnos, sokszor a kelleténél később kerül sor, többek között azért, mert a páciens fél az inzulin okozta gyakori testsúlygyarapodástól.

Az inzulinkezelés megkezdését követően jelentkező testsúlygyarapodást a szakemberek a következőkkel magyarázzák: Abban az időszakban, amikor a beteg vércukorszintje még nincs jól beállítva, nagyon sok cukor távozik a szervezetből a vizelettel, csökkentve ezáltal a testsúlyt. Akkor viszont, amikor a beállítás valóban eredményes – amit legbiztosabban az inzulinkészítményekkel lehet elérni – és a beteg vércukorszintjét sikerül megfelelő szinten tartani, javul a cukorfelhasználás a szervezetben, ami azután értelemszerűen emeli a korábbi testsúlyt. Emellett az inzulinnak van némi vízvisszatartó hatása is, ami ugyancsak hozzájárulhat a kilók növekedéséhez. Rendelkezésünkre áll már azonban egy olyan hosszú hatású, modern (analóg) inzulinkészítmény, a detemir*** inzulin, amelyről most ismételten bebizonyosodott, hogy más hosszú hatású inzulinokhoz képest jóval kisebb a testsúly növelő hatása. A Diabetologia című orvosi szakfolyóirat a napokban tette közzé a Dallasi Diabetes és Endokrin Központ egy éven át folytatott, nagyszabású detemir inzulin-vizsgálatának eredményeit, melyek nemcsak ezt a – már korábbi tanulmányokban is jelzett – tényt erősítik meg, hanem azt is alátámasztják, hogy még nagyobb testsúlyelőny érhető el, ha a páciens napi hosszú hatású detemir inzulin-adagját nem két részre osztva, hanem egyszerre viszik be. A vércukorszint alakulása az egyszeri adagolás mellett - a Dr. Julio Rosenstock által vezetett kutatás tanúsága szerint – ugyanolyan kiegyensúlyozott marad, mint napi kétszeri bevitel esetén.


***A detemir hosszú hatású, modern inzulinkészítmény (inzulin analóg), ami kielégíti a szervezet étkezések közötti és éjszakai inzulinszükségletét. Fokozatosan fejti ki hatását, kevesebb ingadozást okozva a vércukorszintben; kiszámíthatóbb a hatása, mint a régebbi hosszú hatású inzulinoknak.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség inzulin

Őssejt a cukorbetegség kezeléséhez

2008.01.30. 20:06 Orosz Viktória

Belga kutatók egereken végzett kísérleteik során felfedeztek egy olyan őssejtet, mely képes pótolni az elpusztult inzulint termelő béta-sejteket. - írja a Medipress.
 
Az 1-es típusú cukorbetegség esetében az inzulint termelő béta-sejtek elvesztése miatt emelkedik a vércukorszint, ugyanis a szervezetben az inzulin a felelős a vércukorszint csökkentéséért.
„Az egyik legérdekesebb tulajdonságuk ezekek a felnőtt típusú őssejteknek, hogy szinte teljesen megkülönböztethetetlenek az embrionális őssejtektől. Szerkezeti és genetikai felépítésük, tulajdonságuk alapján pontosan úgy viselkednek, mint az embrionális őssejtek.” – mondta Dr. Harry Heimberg, aki a Nemzetközi Fiatalkori Diabetes Kutató Központ (JDRF) munkatársaként a kutatócsoportot vezette.
Korábbi kutatások során már felvetődött annak a lehetősége, hogy valószínűleg vannak még a hasnyálmirigyben őssejtek a megszületés után is, azonban eddig nem sikerült ezeket azonosítani. A béta sejtek korábban megfigyelt regenerációja valamint a sejtek számának normál körülmények között is elérhető növekedése is azt sugallta, hogy valamilyen már elkötelezett őssejt lehet az újonnan kialakuló sejtek forrása. Sokan azonban feladták a keresést, mivel nagyon elenyésző számban vannak jelen és igen nehéz őket aktiválni.
Dr. Heimberg munkatársaival egerek hasnyálmirigyének egyik kivezetőcsövét elkötve megakadályozták, hogy a termelt emésztőenzimek eltávozzanak. Két hét alatt a sérült hasnyálmirigyrészben megduplázódott a béta-sejtek száma, mely egyúttal az inzulintermelés fokozódásával is járt. Géncímkézés segítségével a kutatók megállapították, hogy az újonnan kialakult sejtek olyan embrionális elkötelezett őssejtekből (progenitor sejtekből) származnak, melyek Neurogenin 3-at (Ngn3) termelnek. Úgy tűnik, hogy a béta-sejtek termeléséhez nélkülözhetetlen ennek a génnek az aktivitása. A tapasztaltak alapján a kutató úgy véli, hogy a folyamatot a kivezetőcső lekötése miatt kialakult gyulladásos reakció váltotta ki az emésztőenzimekkel elöntött hasnyálmirigyrészben.
„A következő fontos lépés a jelenség cukorbeteg emberekben történő azonosítása. Megfigyeléseink alátámasztják annak a jelentőségét, hogy mindenképp meg kell vizsgálnunk azokat a lehetőségeket, melyek segítségével emberekben is el tudjuk különíteni a progenitor sejteket valamint az újonnan kialakult béta-sejteket annak érdekében, hogy azokat mesterségesen felszaporítva vissza lehessen ültetni az inzulinhiánnyal küszködő betegekbe.” – magyarázta Dr. Heimberg.
 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség őssejt

Videó a dohányzásról

2008.01.29. 18:58 Orosz Viktória

Egy újabb nagyszerű videóval szeretném felhívni a figyelmet a dohányzás ártalmaira:

Szólj hozzá!

Miért NE füvezzünk?

2008.01.28. 16:49 Orosz Viktória

Azok, akik sok füves cigarettát szívnak, két évtizeddel korábban lesznek tüdőbetegek, és ezért a dohányzási szokásuk a felelős. -írja a Medipress.

A mély és lassú belégzés, és a hosszas lélegzet-visszatartás fogékonnyá teszi a kannabis-fogyasztókat a gyors tüdőkárosodásra már sokkal fiatalabb életkorban, egy melbourne-i kutatócsoport megfigyelései alapján. A Monash Egyetem allergológiai, immunológiai és légzési osztályának egy csoportja megvizsgálta a középkorú, rendszeres kannabis-fogyasztók tüdejének állapotát.
A vizsgált személyek között nagy számban találtak hólyagos tüdőbetegségben szenvedőket, akiknél a tüdőben megrekedt levegő légzési nehézségeket okozott, és helyenként a szerv károsodását is. Ezt gyakran a mérgező anyagok, vagy a dohányfüst hosszú távú belélegzése okozza. Az átlagos dohányosokat 65 éves koruk körül támadja meg a betegség, de a füves cigarettát fogyasztók húsz évvel korábban, a negyvenes éveik elején betegszenek meg, adja hírül a Respirology szakfolyóirat cikke. A szerző, Dr. Matthew Naughton szerint a betegség gyakran rejtve marad, mivel a betegek röntgenképe és légzésfunkciója normális.
"Ami szembetűnő, az a tüdőbeteg páciensek viszonylag fiatal életkora, továbbá, hogy a vizsgált személyek felénél nem találtunk eltérést a röntgenképen és a légzésfunkcióban.” A marijuana-fogyasztók többet szívnak be, és négyszer olyan hosszú ideig tartják benn a levegőt, mint a hagyományos dohányosok. Ez a fajta belélegzési mód megemeli a belélegzett apró részecskék koncentrációját és a lerakódás mértékét, és ezzel nagyobb mértékben és gyorsabban roncsolja a tüdőt.
A kutatók elmondták, hogy a marijuana tüdőre gyakorolt hatásairól ritkán írnak, és az emberek nem is igazán értik meg, hiszen ez a szokás rendkívül elterjedt.
Az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet jelentése szerint az ausztrálok 11 %-a szív marijuanát. Az arány sokkal magasabb a tinédzserek körében, minden ötödik fiatal kibróbálta már ezt a szert.

Egyéb ellenérvek/Forrás:Debreceni Drogambulancia/:


Légúti megbetegedések: gyakori a krónikus légcsőhurut, ez társulhat fokozott köhögéssel, kialakulhat krónikus hámelváltozás. A légutak és a tüdő daganatos elváltozásainak a kialakulási kockázata megnő.

Reproduktív funkciók zavarai: a tartós marihuana fogyasztó férfiaknál csökken az ejakulatumban lévő spermiumok száma, a csökkenés sterilitással járhat. Lassul a spermiumok mozgása, és elmaradhat az ejakuláció. Nőknél a pubertás előtti és a pubertás körüli fogyasztás a ciklus késői zavarához vezethet, amely meddőséget is okozhat.

A terhesség alatti marihuana szívás kihat a magzatra: a THC átmegy a méhlepényen, így bekerülhet a magzat idegrendszerébe is. Az ilyen anyák újszülöttei kisebb súllyal születnek, nehezebben tanulnak.

Immunrendszeri hatások: Gátolja az NK sejtek (Natural Killer = természetes ölő) aktivitását, elsősorban a celluláris immunválaszt gyengíti. Ennek a hatására csökken a fertőzésekkel szemben az ellenállóképesség. A marihuánás cigaretta nem pszichoaktív kannabinoidja a tüdő védekezési mechanizmusát károsítja.

Pszichés zavarok: tizenéveseknél munkavégzési zavarok jelentkezhetnek rendszeres kannabisz fogyasztás után. Ez megnyilvánulhat tanulási nehézségekben, valamint akadályozhatja a magas szellemi színvonalú munka elvégzését. Hosszantartó fogyasztásánál gyakori a memória kiesése, valamint előhozhat lappangó elmebetegségeket

2 komment

Címkék: cannabis tüdő

süti beállítások módosítása