Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Orvosi mikrorobot az artériákban

2009.01.22. 16:46 Orosz Viktória

Az 1966-os Fantasztikus utazás című filmben az orvosokat egy tengeralattjáróval együtt zsugorítják össze, majd egy szovjet származású emberbe injekciózva a vérárammal eljutnak az agyba, ahol egy vérrögöt kell elpusztítaniuk, amely az illető életét fenyegeti.

A valószínűtlen forgatókönyvvel (és a legalább annyira valószínűtlen Raquel Welch-csel, mint szörfruhás tudóssal az egyik főszerepben) arra csábították a nézőket, hogy tegyék félre kétkedésüket és élvezzék a remek sci-fit. Több, mint 40 évvel később a Fantasztikus utazás jövőbe mutató képei egy lépéssel közelebb kerültek a megvalósításhoz, köszönhetően egy kedden napvilágot látott, a miniatürizálás terén tett jelentős áttörésnek.

Nincs tengeralattjáró vagy Raquel Welch, csak egy motorizált robot, amelyről feltalálói úgy hiszik, elég kicsi ahhoz, hogy be lehessen injekciózni az emberi véráramba. Egy napon a távirányítású robot megfigyelés céljából magával vihet érzékelőket, hogy képeket közvetítsen az orvosoknak. Vagy egy miniatűr sebész lenne, vérrögöket darabolna fel, kitisztítaná az eltömődött artériákat vagy sérült szöveteket állítana helyre, remélik a feltalálók.

A mikrorobot mindössze egynegyed milliméteres, ez „két-három emberi hajszálnyi vastagság”, mondta el James Friend, az ausztráliai Monash Egyetem Nanofizikai Laboratóriumának vezető kutatója az AFP-nek. „Valami olyat keresünk, amelyek beférnek az emberi artériákba, különösen az olyan helyekre, ahová az eddigi módszerekkel nem jutottunk el.”

A hagyományos „kulcslyuksebészet” és más minimálisan invazív módszerek manapság katétereket használnak, amelyeket a testüregekbe és az artériákba vezetnek be.Azonban a katéterek merevek és kis méretük ellenére átlyukaszthatják az artériák falait.

A Journal of Micromechanics folyóiratban megjelent tanulmányban Friend és csapata leírja, hogyan dolgozták ki a piezoelektromosság elvén működő motort, így működnek a kvarcórák, a drágább öngyújtók és a gázgyújtók is. A piezoelektromos anyagok kerámiából vagy kristályokból állnak, amelyek nyomásra elektromos feszültséget generálnak. Ebben az esetben az anyagok egy dugóhúzószerű mikrostruktúrát rezegtetnek meg a robot belsejében, amely a csillókra hasonlító „propellert” hajt meg. Mint egy úszó baktérium – távirányító segítségével kívülről irányítva – képes lenne a véráram ellenében haladni, a feltalálók szerint legalábbis ott, ahol nem túl erős az áramlás.

A szerkezet képes képeket közvetíteni, mikroszkópikus terheket szállítani és esetleg sebészeti bevatakozásokat is végezni, állítja Friend. Ebben az esetben a bejuttaás helyén injekciós fecskendő segítségével távolítanák el a szerkezetet. „Jelenleg csak a megfigyelésben gondolkodunk, mivel ez a legegyszerűbb” – mondta el Friend. „Innentől más műveletekkel is foglalkozunk majd, főleg kimetszéssel és vágással.”

Amennyiben a szerkezet elromlik, az áramlással visszakerül a bejuttatás helyére és itt ki lehet venni, illetve mikrokatéterrel lehet kihúzni. A csoport elkészítette a motorok prototípusait és most azon vannak, hogy javítsák az összeszerelés módját és továbbfejlesszék azt a mechanikus szerkezetet, amely a mikromotort mozgatja és irányítja. Azonban az emberekben való használat valószínűleg még évek munkájára van.

A Fantasztikus utazásra való utalásként a robotot Proteusnak keresztelték, mint a film összezsugorított tengeralattjáróját. A nevet a Wired nevű technológiai honlap olvasói szavazással döntötték el, mesélte Friend.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr36895886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása