Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Szent-Györgyi díj a rákkutatásért

2009.03.20. 09:12 Orosz Viktória

 

A Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (NFCR) bejelentése szerint  Dr. Ronald A. DePinho nyerte el a 4. Haladás a Rákutatásban Szent-Györgyi Albert díjat. Dr. DePinho professzor (Belfer Intézet gyógyszertani és genetikai osztálya, Dana Farber Rák Intézet, Harvard Orvostudományi Egyetem) a rák és az öregedés alapvető molekuláris és biológiai mechanizmusainak áttörő felfedezéseiért nyerte el a díjat. Kutatási eredményei nagy jelentőségűek voltak számos tudományos terület számára és sok rákellenes gyógyszer felfedezéséhez vezettek.
 
A Haladás a Rákutatásban Szent-Györgyi Albert díjat a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány alapította avval a céllal, hogy elismerje a rák elleni küzdelemben kitűnő tudományos teljesítményt nyújtó tudósok munkáját, akik rendkívüli tudományos eredményekkel járultak hozzá a rákkutatás területéhez. A díj felhívja a figyelmet az alap rákkutatáshoz folyamatosan szükséges támogatásokra, és 25 ezer dollár (7,5 millió forint) honoráriummal jár.
„Dr. DePinho kutatása a ráksejtek életének genetikai eseményeiről jobban előremozdította a rák megértését, mint az évtized bármely tudományos munkája. Munkája a jövőben is további felfedezések és fejlesztések kiindulópontját jelenti még jó pár évig és jelentős lépést jelent a rák természetének megértésében.” – magyarázta Dr. Carlo M. Croce, a díjátadó bizottság elnöke, és a tavalyi díj nyertese.
„Dr. DePinho kutatásának jelentősége figyelemre méltó, felfedezéseinek hatása pedig a rák fejlődés alapjainak megértésére mérhetetlen.” – közölte Sujuan Ba Ph.D., a bizottság elnökhelyettese. „Nagy örömmel adtuk át a díjat és ünnepeltük munkásságát a rákkutatás terén.”
Dr. DePinho kutatásainak hála ma már nagyobb rálátásunk lehet arra, hogyan fejlődnek a rákos sejtek a daganat végső formájává. Munkásságának köszönhetően derült ki, hogy a p53 gén tumor gátlóként működik az apoptózis útvonal aktiválásán keresztül, egy rendellenes sejtciklus során. Vizsgálatai bebizonyították, hogy az INK4a/ARF egy valódi tumor gátló, és az ARF genetikai és biokémiai kapcsolatban áll a p53 útvonallal.
„Úgy gondolom, hogy a díj gondolata nagyon fontos, és Dr. Szent-Györgyi fontos szerepet játszott abban, hogy rávilágított az alap tudományok szerepére a rákban.”- közölte DePinho. „Sokat jelent számomra ez a díj és örülök, hogy az általam mélyen tisztelt zsűri engem választott. Remélem, hogy felfedezéseimnek jelentős hosszú távú hatása lesz a rákban szenvedőkre. Számos jelentős felfedezés és a Szent-Györgyi Díj is a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány támogatásának köszönhető.”
A Haladás a Rákutatásban Szent-Györgyi Albert díjat Dr. Szent-Györgyi Albert tiszteletére alapították, aki 1937-ben Nobel-díjat nyert a C-vitamin és a sejtlégzés terén végzett kutatásaiért. Szent-Györgyi Albert fontosnak tartotta az új ötleteket vizsgáló tudósok támogatását. Az átadási ceremóniát New York Cityben tartják meg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: díj

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr611013518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása