Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A szélsőséges émelygés és hányás kezelése a terhesség alatt

2009.05.10. 12:04 Orosz Viktória

Az émelygés és a hányás a terhesség olyan árulkodó jelei, melyek a leendő édesanyák több mint 50 százalékát érintik. Néhány kismamánál a tünetek olyan erősek, hogy a kórházi kezelés elkerülhetetlen.

Egy új orvosi protokoll, melyet a Sainte-Justine Egyetemi Kórházközpont vezetett be, hatásosnak bizonyul a tünetek gyorsabb enyhítése tekintetében, és biztonságosabb alternatívát kínál, mint a korábban rendelkezésre álló módszerek. Az eredményeket, melyek jó hírül szolgálnak az anyukák és a gyerekek számára a  Szülészek, nőgyógyászok és a reproduktív biológia európai folyóirat jelenlegi számában publikálták.

„2002-ben meg kellett változtatnunk a hyperemesis gravidarum (HG), vagyis a súlyos émelygés és terhességi hányás kezelésében alkalmazott orvosi protokollt az FDA és a Health Canada figyelmeztetései következtében.” - nyilatkozta  Anick Bérard rangidős kutató, a montreáli egyetem  gyógyszerészeti fakultásának professzora, és a Sainte-Justine Egyetemi Kórházközpont Terhességi betegségek gyógyítását kutató egységének igazgatója. 

„A figyelmeztetés rávilágított, hogy a korábban alkalmazott hányás elleni gyógykezelésnek kedvezőtlen szív- és érrendszeri kihatásai lehetnek az édesanyáknál. Haladéktalanuk egy másik, biztonságosabb kezelési módszert kellett választanunk. A jelenlegi tanulmány bemutatja azokat az adatokat, melyek  e kezelés hatékonyságát alátámasztják”

Dr. Berard és csapata,  a Bourgogne-i egyetem kutatóival kiegészülve, 229 kórházba szállított és HG-vel kezelt terhes nőt vizsgált. A kutatók összehasonlították  a szabvány gyógyszert, a droperiolt az újabb gyógykezelés során alkalmazandó metoclopramide-vel. Az eredmény azt tükrözi, hogy a metoclopramide gyorsabban csillapítja az émelygés és a hányás tüneteit, mint a droperiol. Nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a két terápia közül bármelyik is növelte a születési rendellenességek arányát.

A várakozásoknak megfelelően a metoclopramide alkalmazása során nem léptek fel súlyos mellékhatások. „ A megfigyelés igazolja a protokollunkat,” mondja Dr. Berard.” A klinikai kísérleteket nem terhes nőkön végezték, így  prospektív és reprospektív  adatokra kellett hagyatkoznunk. Reményeink szerint más intézmények könnyebben tudják majd alkalmazni ezt az új kezelési módszert.” 

A hyperemesis gravidarum, vagy a súlyos émelygés és terhességi hányás a terhes nők körülbelül 1 százalékát érinti. Amennyiben nem kezelik, nagy testsúlyveszteséget, dehidratációt vagy halált okozhat. Dr. Berard szerint nem szabadna sokáig halogatni az orvoshoz fordulást. „Minél hosszabb ideje tapasztalhatók a tünetek, annál hosszabb ideig kell a kórházban maradni,” - mondja a kutató, s hozzáteszi, hogy a legtöbb HG-vel kezelt nő három napon belül elhagyja a kórházat, de többüknek a terhesség egész ideje alatt kezelést kell kapnia.

Forrás: Medipress

 

1 komment

Címkék: terhesség nőgyógyászat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr651112780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyári EDit 2010.06.20. 15:26:29

Sajnos a mai Magyarországban kinevetik azt a terhes asszonyt aki általános terhességi rosszullétre panaszkodik,pedig nem kellene mert nagyon kellemetlen az állapotos nők számára.Nem hiszem hogy a terhesség korai szakaszának a rosszullétről kellene szólnia,mint inkább a várakozás gyönyörteli időszakáról.Léteznek homeopátiás gyógykészítmények mellyek használatával sokkal könnyebbé tehető ez az időszak.Igaz ehhez szakemberek is kellenének,mert ha nem a megfelelő készítményt használják akár árthatnak is mind maguknak mind a kicsinek.Pl külömböző gyógynövényeknek lehet méhősszehúzó hatásuk,ami mondjuk szülésnél jól jöhet.Tehát mindenképpen forduljanak a leendő anyukák szakemberhez,hidjék el nem muszály szenvedni.
süti beállítások módosítása