Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Nem szorult vissza a COPD

2011.07.12. 16:50 Orosz Viktória

 1998 és 2009 között nem tapasztaltak jelentős visszaesést a gyakran halálos kimenetelű krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) eseteinek számában, és a betegség terhe a férfiakról inkább a nőkre helyeződött át.

Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint 2009-re 11,8 millió 18 éven felüli amerikai, vagyis minden huszadik felnőtt szenvedett a progresszív légúti megbetegedésben. Az amerikai nők hat, a férfiak négy százaléka szenved COPD-ben.

„A COPD jelenleg a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegséget és a rákot követően” – számolt be a tanulmány vezetője, Dr. Lara J. Akinbami. „A COPD megelőzte a stroke-ot, amely jelentős mértékben visszaszorult.” A jelentésből az is kiderül, hogy a COPD aránytalanul nagymértékben sújtja a szegényeket és a dohányosokat. Az utóbbi eredmény nem meglepő, mert a betegség első számú kockázati tényezője a dohányzás.

COPD egy progresszív légúti megbetegedés, amely egyre nagyobb károsodást okoz a tüdőben, megnehezítve ezzel a légzést. A COPD eseteinek többségét légúti irritánsok, például cigarettafüst krónikus behatása okozza, de más környezeti toxinok hosszan tartó behatása is kiválthatja.

A betegség viszonylagos megnövekedett előfordulása a nők körében azzal magyarázható, hogy az 1970-es és 80-as években több nő kezdett dohányozni, és ezek a nők most lépnek abba az életkorba, amikor a COPD tünetei jelentkezni kezdenek.

Akinbami azt reméli, hogy a korábbi évtizedekhez képest a napjainkban tapasztalható ritkább dohányzás miatt a jövőben kevesebb COPD-s esetre számíthatunk. A kutató szerint ilyen szempontból a krónikus obstruktív légúti betegség megelőzhető rendellenességnek tekinthető. A dohányzáson kívül más környezeti tényezők, például a munkahelyen belélegzett mérgező gázok, vagy az étrend és az ismétlődő fertőzések is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

 

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika tüdő copd

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr423060976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása