Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A brokkoli tormával vagy wasabival hatásosabb

2011.09.16. 19:59 Orosz Viktória

Kutatók szerint, ha tormával vagy wasabival ízesítjük a brokkolit, kiemeljük annak rákmegelőző hatását.

Ha könnyű párolás helyett túlfőzzük a brokkolit, csökkentjük a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását, ám ezt ellensúlyozhatjuk azzal, ha tormát vagy a wasabi nevű japán fűszert tesszük hozzá, mivel mindkettő tartalmazza a mirozináz nevű enzimet. Elizabeth Jeffery, az Illinoisi Egyetem táplálkozástudományi szakértője szerint ez azzal magyarázható, hogy a növény felszívja a fűszerek hasznos alkotóelemeit. „Fűszerezzük meg minél jobban brokkolinkat tormával, wasabival vagy mustárral.” – ajánlja.
 
A kísérlet során friss brokkolit és az ebből készült port fogyasztották el az alanyok, a szakértők pedig 30 perc elteltével megvizsgálták, mennyi volt megtalálható az étel összetevőiből a vérükben. A porrá őrölt zöldség nem tartalmazza ugyan a mirozináz nevű enzimet, ám található benne szulforafán, ami a rákellenes küzdelem egyik fontos összetevője. Ha együtt fogyasztották a friss és az őrölt brokkolit, az előbbi juttatott mirozinázt is a porba. A felsoroltak mellett még a káposzta és a vízitorma is hasonló hatást válthat ki.
British Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Jenna Cramer kiemelte, hogy a vizeletvizsgálat eredménye összecsengett a vértesztével. „Ezzel bebizonyosodott, hogy még a túlfőzött brokkoliba is vissza lehet csempészni a fontos enzimeket.” – magyarázta. „Ezért is fontos a mirozinázt tartalmazó ételek fogyasztása, hiszen segíti a lágyékban a szulforafán felszabadulását, így jót tesz az emésztésnek. A felszívódás olyan gyorsan végbemegy, hogy már 30 perc múlva észlelhető.” – tette hozzá Jeffrey.

A szakemberek azt javasolják, hetente három-öt alkalommal fogyasszunk brokkolit, így érvényesül ugyanis a legjobban a zöldség rákmegelőző hatása. „Fűszerezzük azonban meg jól, így az is szeretni fogja, aki egyébként nem nagy rajongója. Én a szendvicsembe szoktam tenni, vagy a pizzám tetejére, miután kivettem a sütőből.” – tette hozzá Cramer. 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás wasabi brokkoli torma

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr403232545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása