Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A gyógyszert mindig vízzel kell bevenni!

2011.09.21. 21:07 Orosz Viktória

 Egy orvos a saját kárán tanulta meg, hogy milyen fontos betartani a betegtájékoztatókban leírtakat: víz nélkül vette be az antibiotikumot, ami megakadt és egy hatalmas lyukat égetett a torkán.

A 30 éves Dr. Max Pemberton annak ellenére, hogy maga is orvos, nagy hibát követett el. Egyszerűen figyelmen kívül hagyta az utasítást, miszerint a gyógyszert vízzel kell lenyelni. Elmondása szerint ugyanis lusta volt felállni az íróasztalától egy pohár vízért, ezért csak "szárazon" lenyelte a gyógyszert. Két héttel később egy reggel, amikor felébredt, hiába próbált enni vagy inni, erős, égő, szúró érzést érzett a mellkasa felől a nyelőcsövében, ami miatt egy korty sem ment le."A fájdalom annyira erős volt, hogy le is néztem, hogy lássam mi szúrt meg" - mondta el Dr. Pemberton. Aznap semmit sem tudott enni vagy inni, de nem ijedt meg, arra gondolt, bármi is volt, másnapra biztos elmúlik. Max azonban tévedett, a helyzet másnapra sem javult, végül, amikor egy szintén orvos barátja meglátogatta, dehidratáltság miatt azonnal kórházba vitte.

A kórházban hosszas vizsgálatok után kiderült, hogy a két héttel korábban bevett antibiotikum - mivel víz nélkül nyelte le - megakadt a nyelőcsövében és lassan szétégette a finom szöveteket, majd beágyazódott az izom alá. Dr. Pemberton ezt egyszerűen azért nem érezhette, mert a tabletta a nyelőcsövének egy olyan pontján akadt el, ahol nincsenek idegek, és emiatt semmit sem érzett.
A fiatal orvos ekkor döbbent rá, hogy mit tett magával, csupán azért, mert lusta volt elmenni egy pohár vízért. "Az emberek gyakran nem veszik komolyan azt, hogy ha vízzel kell bevenni a gyógyszert, akkor ez valóban fontos." - magyarázta Sarah McMahon, a Kelet London oktatókórházának munkatársa, aki az elmúlt évben sok ehhez hasonló esettel találkozott.

Több mint száz gyógyszer, köztük az ibuprofen vagy a C-Vitamin is okozhat ilyen problémákat, ha nem vízzel veszik be a betegek. Ezek a tabletták a gyomorba kerülve egyébként már veszélytelenek, ugyanis a gyomor fala - a nyelőcsővel ellentétben - kellően ellenálló.
Dr. Pemberton végül - miután a tablettát eltávolították- teljesen helyrejött, azonban csak két hét elteltével tudott szilárd táplálékot lenyelni.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr723244434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása