A londoni Királyi Marsden Kórház munkatársai nagy energiájú alfa-sugarakat tartalmazó szer használata során megnövekedett túlélést, kevesebb fájdalmat, és kevesebb mellékhatást tapasztaltak.
Dr. Chris Parker és munkatársai vizsgálatában az új szer annyira hatásosnak bizonyult, hogy a 922 beteg bevonásával végzett tanulmányt le is kellett állítani, ugyanis etikai aggályokba ütközik, ha ilyen esetben nem minden beteg részesül a kezelésben. A felfedezést több tudományos fórum is ígéretesnek találta.
Az alfa-részecskék igen a hélium magját tartalmaznak, sugárzásuk messzebbre terjed, mint a béta-sugár, az elektronsugár, illetve a gamma-sugárzás. Emiatt a sugár jóval roncsolóbb hatású, akár 2-3 sugár is elpusztíthatja a daganatsejteket, szemben a béta-sugárzással, ahol több ezer adagot alkalmaznak. Ugyanakkor az alfa-részecskék kevésbé bántják a környező szövetet, ugyanis pontosan lehet fókuszálni.
Az előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegek 90 százalékánál csontáttétek alakulnak ki. Ebben a stádiumban már nem igazán lehet befolyásolni a túlélést. A vizsgálat során ezen betegekben tesztelték az alfa-sugárzó rádium-223-klorid hatását, mely a kalciumhoz hasonlóan beépül a csontba. A betegek fele a hagyományos kemoterápia mellett kapta a rádium-223-kloridot, míg a másik felének kezelését placebóval egészítették ki. A halálozási arány a rádium-223-as csoportban 30 százalék volt, ezeknél a betegeknél az átlagos túlélés 14 hónap volt, szemben a kontroll csoport 11 hónapjával. Ugyanakkor a kutatók szerint az új módszer biztonságos, és kevesebb mellékhatás jelentkezett, mint a placebós csoportnál.
Az eredményekről a stockholmi Európai Multidiszciplináris Rákkongresszuson számoltak be.
Alfa sugarakkal a prosztata rák ellen
2011.10.01. 10:56 Orosz Viktória
1 komment
Címkék: daganat prosztata alfa sugár
4 gyilkos étel
2011.09.26. 20:48 Orosz Viktória
Egy híres japán színész 1975-ben halt meg egy gömbhalvacsorától, a közelmúltban pedig egy 15 éves lány halt bele abba, hogy megcsókolta a barátját, aki korábban mogyorót evett.
Az étkezés szerves része az életünknek. Az étel látja el tápanyagokkal a szervezetünket, ráadásul gyakran nagyon finom is. Az elfogyasztott élelmiszerek azonban néha súlyos egészségügyi veszélyekkel is járhatnak, és ha rosszul választunk, időnként még a halálunkat is okozhatják. Érdemes megismerni tehát a következő mérgező ételeket.
Gömbhal
A gömbhal, más néven fugu, a távol-keleti konyha egyik különlegessége: ha nem készítik el megfelelően, már egyetlen falat is halálos lehet belőle. Ennek ellenére (vagy talán éppen az ebből fakadó izgalom miatt) világszerte több millióan teszik kockára az életüket évente. A fugut csak azok a különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik pontosan tudják, a hal melyik ehető része nem tartalmaz méreganyagot(tetrodotoxin).
Mérgező gombák
A gombák többsége ártalmatlan, és ha az ismerős zöldségesnél vásároljuk, nem kell aggódnunk a biztonságossága miatt. Nem érdemes azonban hozzáértés nélkül saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre vagy a kardiovaszkuláris rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak.
A gombák többsége ártalmatlan, és ha az ismerős zöldségesnél vásároljuk, nem kell aggódnunk a biztonságossága miatt. Nem érdemes azonban hozzáértés nélkül saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre vagy a kardiovaszkuláris rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak.
Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca (Amanita phalloides), amely a gombamérgezések 90 százalékáért felelős világszerte. Az a legnagyobb baj, hogy elfogyasztása után néhány óráig nem jelentkeznek a tünetek, ezért mire a mérgezés jelei megjelennek, súlyos szervkárosodás következik be.
Vörös algát fogyasztó kagylók
Az algák többsége nem mérgező, de néhány faj, például az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate méreganyagot termelnek. A kagylók, amelyek elfogyasztják az algákat, nem károsodnak a méregtől, de a kagylót elfogyasztó emberekre hat a méreg. A toxin bénulást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat.
Az algák többsége nem mérgező, de néhány faj, például az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate méreganyagot termelnek. A kagylók, amelyek elfogyasztják az algákat, nem károsodnak a méregtől, de a kagylót elfogyasztó emberekre hat a méreg. A toxin bénulást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat.
Mogyoró
A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet számukra. A legnagyobb baj az, hogy gyakran nem tudhatják, hogy egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat mogyoró, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul életünk bármely pontján jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességeket, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.
A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet számukra. A legnagyobb baj az, hogy gyakran nem tudhatják, hogy egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat mogyoró, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul életünk bármely pontján jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességeket, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.
Szólj hozzá!
Címkék: étel méreg fugu kagyló mogyoró gömbhal tetrodotoxin

Kommentek