A Lerner Kutatóintézet (Cleveland, Egyesült Államok) munkatársai megállapították, hogy a maltodextrin fokozza a kólibaktérium (Escherichia coil) vékonybélben való szaporodását, ami negatívan hat a Crohn-betegség állapotára.
A maltodextrin számos élelmiszerben előfordul, például megtalálható a mesterséges édesítőszerekben, de müzliben, dobozos kiszerelésű gyümölcsökben, desszertekben, instant pudingokban is jelen van. A szert gabonafélékből vonják ki, és az egészségügy is alkalmazza gyógyszerek vivőanyaga céljából.
Christine McDonald és munkatársai E. colit tartalmazó tenyésztőedényekbe mesterséges édesítőszereket helyeztek, és ily módon fokozták a baktériumok szaporodását. A kólibaktérium normálisan is megtalálható egészséges egyének vastagbelében, azonban a vékonybeleket nem kolonizálja. Mindazonáltal az E. coli szerepe nem egyértelmű a gyulladásos bélbetegség-csoport kialakulásában (például Crohn-betegség esetén), azonban úgy tűnik, a kórokozó közreműködik a krónikus gyulladás fenntartásában. A kísérletben a mesterséges édesítőszerek (melyek a maltodextrin mellett aszpartámot és dextrózt is tartalmaztak) serkentették a baktériumok biofilmképzését, ami ellenállóvá teszi az élőlényeket a környezeti hatásokkal szemben.
Az Emésztési Betegsége Hete elnevezésű tudományos rendezvényen elhangzó előadás eredményeit mindenesetre a jövőben állatkísérletes modellek segítségével is meg kell erősíteni.
Súlyosbíthatják a Crohn-betegséget a mesterséges édesítők
2012.06.02. 18:58 Orosz Viktória
Szólj hozzá!
Címkék: chron bél gasztroenterológia e.coli maltodextrin
Színváltoztató kontaktlencse cukorbetegeknek
2012.05.28. 09:05 Orosz Viktória
![]() Az Akroni Egyetem kutatói egy olyan speciális kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely képes érzékelni a glükózt, pontosabban a könnyben lévő vércukrot. Amennyiben a cukor nem használódik fel az anyagcsere folyamán, és a elkezd megemelkedni a vércukor szintje, a kontaktlencse érzékeli a változást, és elszíneződéssel jelzi a problémát. „A kontaktlencse gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az iskolai kémiaórákról jól ismert lakmuszpapír. A pH-papír is színt változtat attól függően, hogy savas, vagy lúgos kémhatás éri” - magyarázta Dr. Jun Hu, az Akroni Egyetem vegyész docense. „Hasonló elvre épül a speciálisan kialakított kontaktlencse működése is: a cukormolekulák úgy viselkednek, mint a protonok egy pH-tesztcsíkon, és a cukorkoncentráció megemelkedésének hatására a lencsékbe ültetett festékanyag megváltoztatja a szem színét” - tette hozzá Dr. Hu. Azonban a cukorbeteg felhasználó nem láthatja a saját szemszínének megváltozását, hacsak nem nézi meg a tükörben, éppen ezért a kutatók egy okostelefon alkalmazást is kifejlesztettek, amely a szemről készített fénykép alapján képes kiszámolni a lencsében a cukor koncentrációját. Ehhez nincs is másra szükség, mint egy kamerával ellátott okostelefonra, mondta Dr. Hu. |
Szólj hozzá!
Címkék: érdekesség kontaktlencse cukorbeteg

Kommentek