Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Gyógyíthatatlan tuberkulózis Indiában

2012.01.19. 09:36 Orosz Viktória

 Mumbaiban a halált okozó tuberkulózis egy olyan válfaja ütötte fel a fejét, amely minden ismert gyógyszerrel szemben ellenálló. Az első beszámolók legalább 12 fertőzésről szólnak, de egyelőre csak a legszegényebb környékeken jelentkezett a tüdőbetegség.

A mumbai kórház orvosai 12 különféle TBC gyógyszert teszteltek a fertőzött pácienseken, de a betegség minden korábban alkalmazott gyógyszerre rezisztensnek bizonyult. 

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szakértői megerősítették, hogy minden eddig ismert gyógyszerrel szemben ellenállónak bizonyult a tuberkulózis új formája. „Amint egy betegség hasonló mutáción megy át, azonnal reagálnunk kell, mielőtt még a probléma jobban elterjedhetne” - mondta Dr. Kenneth Castro, a CDC Tuberkulózis Kezelési Részlegének vezetője. Hasonló, elszórt eseteket már korábban is regisztráltak, például 2003 után Olaszország és Irán területén is megjelent a TBC gyógyíthatatlan formája, tette hozzá Dr. Castro.      

Indiában egyelőre kizárólag a legszegényebb környékeken ütötte fel a fejét a betegség, de az egészségügyi szakértők szerint számtalan nem regisztrált eset is lehet. Az orvosok nem tartanak a fertőzés gyors elterjedésétől, mivel a tuberkulózis csak közeli emberi kontaktus útján terjed, és közel sem annyira fertőző, mint például az influenza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a TBC Indiában megjelent válfaja egyértelműen gyógyszerrezisztens lenne, de azt elismerik, hogy valóban léteznek virtuálisan kezelhetetlen esetek, nyilatkozta Dr. Paul Nunn, a WHO koordinátora.

A tuberkulózis általában könnyedén kezelhető antibiotikumok rendszeres, 6-9 hónapig tartó szedésével, viszont ha a kezelést idő előtt megszakítják, vagy csökkentik a gyógyszeradagot, akkor a baktériumok visszatámadnak és egy erősebb, ellenállóbb fajtává mutálódnak, melyet már nem lehet a hagyományos gyógyszerekkel kezelni.

Szólj hozzá!

Címkék: india tbc tuberkulozis

SM betegek története 4. - Attila története folytatódik

2012.01.18. 19:54 Orosz Viktória

2010 nyara óta vártuk, hogy az intervenciós radiológusok beváltsák ígéretüket és itthon is elvégezzék SM betegeken az összeszűkült nyaki vénák tágítását, ami javítana egyre rosszabbodó tüneteiken. Ez a lényege a CCSVI-nek.

Gyermekem egyre rosszabb állapotba került várakozásunk alatt, legfőképp a stressztől amire a neurológusok külön felhívják a figyelmet "stressz mentes élet" hangoztatják.
Ennek ellenére itthon a két szakma összefogásával sikerült megakadályozni a fillérekbe kerülő beavatkozást, rákényszerítve a betegeket eladósodásra, utazásra valamint a kontroll hiányára, hiszen ki tud másodjára is kimenni idegen országba csak ezért.

Összeült a család és a romló gazdasági helyzet /forint mélyrepülése/ ellenére több százezer forint veszteséggel dollárt beváltva, úgy döntöttünk, hogy nem várunk tovább a minden szakmai kifogást nélkülöző és kutatást ígérgető orvosokra kivisszük fiamat Dr. Sinanhoz. 

2012 január ötödikén repültünk Alexandriába /Egyiptom/.

Január hatodikán megvizsgálták, következő napon elvégezték a beavatkozást.
Rengeteg szűkülete volt főleg az azygos vénában. Másnap érte mentünk és már első nap észrevettük, hogy tudja szabályozni hangjának erejét.

  • Évekig nem tudott halkan, suttogva beszélni. Most már tud!
  • Több mint egy éve görcsöl a torka, féltünk megfullad. Nem tudott enni-inni. Most már tud!
  • Évek óta nincs perifériás látása. Most már van!
  • Mindig hideg volt keze, lába. Már nem hideg!
  • Ataxiás volt,nem tudta megfogni a kanalat etetni kellett. Már nem mindig kell!
  • Nem tudta megfogni a poharat, csak szívószállal ívott, itatni kellett. Már nem kell!
  • A biciklizést sokszor le kellett állítani úgy merevedett a lába. Már nem kell!
  • Fel tudja tenni lábait a lábtartóra. 
  • Nem dülöngél.
  • Tud köhögni.
  • Nem fáradékony, nem omlik össze egyik pillanatról a másikra.


Lehetnek további javulások, de visszaromlás is. Akármi is lesz később a fenti tünetek javulása nem történt volna meg semmilyen havi több százezerbe kerülő gyógyszerek hatására sem. 
Közel két év hiábavaló kérés, könyörgés ellenére sem akartak orvosain emlékezni esküjükre NE ÁRTS! Sokkal inkább gyógyszerek szedésére biztatják betegeiket .
2010 nyarán egy magyar kórházban "megvizsgálták" a nyaki vénáit, természetesen ha nem akarnak valamit megtalálni az nincs.
Igaz az említett tünetek javulását egyetlen műszerrel sem lehet mérni, de ettől még VANNAK, és a betegek jobban érzik magukat, ennél semmi nem lehet fontosabb!!!! 

Szólj hozzá!

Címkék: sclerosis multiplex

süti beállítások módosítása