Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A marihuána növeli a hererák kockázatát

2012.09.13. 16:39 Orosz Viktória

A legújabb kutatás azt mutatta, hogy a hererák egyik különösen súlyos típusában szenvedő fiatal férfiak nagyobb valószínűséggel szívtak marihuánát.

A szakértők ennek ellenére azt állítják, hogy bár a füvezők esetében a kockázat közel megduplázódik, a hererák kialakulásának esélye fiatal férfiak esetében még így is viszonylag alacsony. A Cancer szeptemberi számában megjelent tanulmány társszerzője, Victoria Cortessis szerint azonban a fiatal férfiaknak tudniuk kell erről az információról, hogy tájékozott döntést hozhassanak.

A hererák főként fiatal férfiakat érintő, rendkívül ritka betegség, amelyet az Amerikai Rák Társaság adatai szerint évente 8600 emberben mutatnak ki. Mivel a kezelése általában sikeres, csak körülbelül 360 esetben okoz halált. A betegség kialakulásának valószínűsége egy a 270-hez.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói 163 olyan beteget vizsgáltak, akiket 1986 és 1991 között diagnosztizáltak a hererák leggyakoribb formájával. Az alanyokat személyes interjúk során marihuána-fogyasztásukról is megkérdezték. Az adatokat 292 hasonló korú és etnikumú egészséges férfiakéval vetették össze.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hererákos férfiak közül, akik nyilatkoztak marihuána-fogyasztásukról, 81 százalék szívott füvet. Az egészséges férfiak 76 százaléka próbálta ki a marihuánát. A különösen súlyos nonseminoma és kevert csírasejtes daganat esetében, ami a betegek közel felét sújtotta, az alanyok 85 százaléka fogyasztott marihuánát.

Cortessis elmondta, valószínűleg a marihuána THC nevű alkotóeleme okozza egyes férfiakban a hererák agresszív fajtáját.

Dr. Donald Abrams marihuána szakértő azonban megkérdőjelezi az eredményeket. Abrams azzal érvel, hogy az 1960-as és 70-es években a marihuána elterjedt használata ellenére sem tapasztalták a hererákos esetek számának növekedését. „Ha valóban lenne ok-okozati összefüggés, a hererákos esetek megugrását látnánk a cannabis gyakoribb használatával összefüggésben” – véli a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem professzora.

 

Szólj hozzá!

Címkék: drog marihuána daganat hererák

süti beállítások módosítása