Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Altatás nélküli szívműtét

2007.05.11. 20:06 Orosz Viktória

Altatás nélküli szívműtétet végeztek brit orvosok négy betegen az elmúlt egy hétben. A szigetországban forradalmian újként kezelt eljárásnak az az előnye, hogy olyan betegeket is operálhatóvá tesz, akiknek állapota az altatást vagy az úgynevezett nyitott szívműtétet nem teszi lehetővé. Az ébren operált betegek gyorsabban is gyógyulnak, és hamarabb elhagyhatják a kórházat is.

A sebészek először egy héttel ezelőtt alkalmazták az új módszert, és azóta összesen négy beteget operáltak meg ezzel a technikával. Az altatás nélkül szívműtét során epidurális - a gerincvelő külső burkán végzett - érzéstelenítést alkalmaznak, amely a fájdalomérzést teljesen meggátolja, viszont a beteg lélegzésére és beszédkészségére nincs zavaró hatással. Ugyanilyen fájdalomcsillapítást alkalmaznak általában a császármetszéses szüléseknél. A londoni beavatkozások során a páciensek koszorúérműtéteken estek át, a mellkas felnyitása nélkül. Gyakorló szívsebészek ezzel kapcsolatban arra intenek, hogy a módszeregyelőre csak bizonyos fajta szívbetegségeknél, és az azokban szenvedő betegeknek is csak egy részénél alkalmazható, így nem várható széles körű elterjedése. Utóbbihoz szükség lenne az altatóorvosok átfogó átképzésére is.
Hasonló műtéteket egyébként végeztek már Törökországban, Németországban és az Egyesült Államokban is. Nagy-Britanniában azonban ezek voltak az első altatás nélküli szívműtétek.

/forrás:korridor/

3 komment

Címkék: szív szívműtét

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr4274394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog · http://lata.blog.hu 2007.05.12. 11:24:00

Gratulálok a bloghoz. Egy megjegyzés: az epiduralis érzéstelenítés az u.n. gerincközeli érzéstelenítés egyik fajtája, amikor a gerincvelő külső burka (dura mater) elé, egy oda vezetett kanülön keresztül helyi érzéstelenítő oldatot juttatunk be, mely teljes érzéstelenséget hoz létre az érintett gerincvelőszakasz "idegellátási" területének megfelelő testrészen. A mellkas megnyitása nélkül történt szívműtét milyen feltárásból történt= hogyan jutottak el a szívhez a sebészek?

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.05.12. 11:34:34

Köszönöm.
Egy ún szívsebész robothernyóval, amit vénán keresztül juttatnak be.

zslog 2007.05.12. 14:32:44

Akkor ez lényegében nem is jár fájdalommal.
süti beállítások módosítása