Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Agytorna

2007.06.19. 15:36 Orosz Viktória

Egy új kutatás szerint napi egy keresztrejtvény vagy valamilyen hasonló agytorna segítheti a koncentrációs készség fejlesztését. "Mostanában rengeteg olyan elfoglaltságot találhatunk, kezdve a keresztrejtvényektől egészen a Sudokuig, amelyek segíthetnek elménk frissességének megőrzésében. Vizsgálataink szerint a figyelem ilyen módon történő lekötése valóban hasznos, különösen idős emberek számára. Nekik a zavaró ingerek kizárásában és a figyelem jobb összpontosításában segíthetnek a fejtörők" - nyilatkozta Jennifer Mozolic, a Wake Forest Egyetem Baptista Egészségügyi Központjának hallgatója. A fiatal kutatónak jutott a feladat, hogy ismertesse a munka eredményeit az 'Organization for Human Brain Mapping' nevű szervezet konferenciáján, Chicagóban. Ahogy öregszik az ember, egyre könnyebbé válik számára a külvilág információinak érzékekhez kötése (szenzoros integráció), ugyanakkor ezáltal sokkal nehezebbé válik a koncentráció, hiszen a különböző hangok és képek egyre könnyebben vonják el a figyelmet. A kutatás első eredményeit azután tették közzé, hogy felkértek 23, 65 és 75 év közötti idős embert, hogy nyolc héten keresztül vegyenek részt egy napi egy órás koncentráció-fejlesztő ülésen. Ez vagy egy szakemberrel végzett gyakorlatsort, vagy csoportos üléseket jelentett. A kutatók funkcionális MRI (mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárás) vizsgálatot is végeztek a résztvevőkön, hogy figyelemmel kísérhessék a véráramlást a központi idegrendszerben valamint az agy aktivitását, miközben az önkéntesek a feladatokat oldották meg."Az első eredmények alátámasztják feltételezésünket, mely szerint a koncentrációs tréning csökkentheti a szenzoros integráció kellemetlen hatásait. Így megoldást kínálhat az idős embereknek, hogy kizárják életükből a zavaró ingereket" - összegezte az eredményeket Mozolic.

1 komment

Címkék: agy rejtvény koncentráció

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr57101769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saco · http://saco.freeblog.hu 2007.06.19. 20:51:55

Ezt azért lehetett esjteni :)
süti beállítások módosítása