Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Bétablokkolók hatásai

2007.07.06. 13:19 Orosz Viktória

A Ohió állambeli Cleveland Klinika munkatársai vizsgálatuk eredménye alapján azt tanácsolják, hogy indokolt a bétablokkoló vérnyomáscsökkentők folyamatos alkalmazása. Már csak azért is, mert e gyógyszerek már nem drágák, de a legtöbb szakvélemény szerint mégsem alkalmazzák őket elég gyakran.Hogy a bétablokkolók azért hatékonyak, mert meggátolják az artériák eltömődését, kissé meglepte a kutatókat, mivel e vérnyomáscsökkentőket nem kifejezetten ebből a célból fejlesztették ki a hatvanas években. A kutatók négy vizsgálat eredményét összegezték, azaz összesen ezerötszáz páciens esetét elemezték. Közülük 1100-an szedtek bétablokkolókat, de ennek hatása eleinte nem jelentkezett. Csak később vált kimutathatóvá, hogy náluk az artériaelzáródás kisebb mértékű, ezzel szemben a többieknél az erek állapotában többnyire nem volt változás. A kutatás eredménye azért is meglepő, mert két évvel ezelőtt a bétablokkolók elégtelen voltát és káros hatását mutatták ki. Brit kutatók ugyanis arról számoltak be, hogy a bétablokkolók csupán feleannyira akadályozzák meg a szélütést, mint korábban gondolták, ráadásul más gyógyszerekkel összehasonlítva számottevően növelik az agyi infarktusok kockázatát. A clevelandi kutatók azért arra a negatívumra felhívták a figyelmet, hogy bár a bétablokkolók szabályozzák a szívritmust, gyakran idéznek elő zavart elmeállapotot és impotenciát.


Szólj hozzá!

Címkék: kutatás szív bétablokkoló

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr26112891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása