Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Tapasz az Alzheimer- és Parkinson-kór kezelésére

2007.07.13. 14:18 Orosz Viktória

Az FDA (az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal) jóváhagyta az első bőrtapasz alkalmazását enyhe és középsúlyos Alzheimer-kór gyógyításában. A gyártó cég szerint a tapasszal a Parkinson-kórral járó enyhe és közepes fokú elbutulás is kezelhető. A készítmény nem új gyógyszer, kapszula formájában már használják mind Alzheimer-, mind Parkinson-kór okozta nem súlyos demencia kezelésére. 2006. júliusában vetették fel kutatók, hogy a rivastigmine bőrtapasz formában való alkalmazása egyszerűsíthetné a gyógyszer használatát (különösen azoknak a betegeknek, akiknek nehézséget jelent a tabletták lenyelése), illetve az ilyen típusú gyógyszerek mellékhatásait, a hányingert, hányást is csökkenthetné. A tapaszt naponta egyszer kell felhelyezni a hátra, mellkasra, vagy a felkarra, és egész nap egyenletes vérszintet tart fenn. A gyógyszer engedélyezése egy nemzetközi tanulmány eredményein alapul, melybe csaknem 1200 enyhe, illetve mérsékelt Alzheimer-kórban szenvedő beteget vontak be. A betegek egy része rivastigmine kapszulát, mások tapaszt, még néhányan placebót kaptak. A gyártó állítása szerint a tapasz hatékonysága hasonló a kapszula legmagasabb dózisaihoz, és az ajánlott adagot (napi 9,5 mg) a legtöbb beteg jól tűrte. Magasabb dózisban a tapasz émelygést, hányást, hasmenést, étvágytalanságot és súlyvesztést okozhat.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia gyógyszer alzheimer parkinson

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr70117422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása