Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Magyarázat az SM kialakulására?

2007.07.31. 11:33 Orosz Viktória

Mi is a Sclerosis Multiplex(SM)?
Becslések szerint a világon 2,5 millió embert érint ez az idegrendszeri betegség. Kialakulására mindezidáig nem találtak magyarázatot, de folyamatosan kutatások folynak. Főként fiatal felnőtt korban jelentkezik és a nőknél sokkal gyakrabban, mint férfiaknál. Az SM jelentése szószerint többgócú megkeményedés. Ez a központi idegrendszer több gócú demyelinisatióját(az idegsejteket körülvevő myelin elhalása) jelenti. Jelenleg még gyógyíthatatlan, de különböző gyógyszerekkel le lehet lassítani a kórlefolyást, illetve javítani lehet az életminőségen.


30 év után 1. alkalommal sikerült egy nemzetközi kutató csoportnak találni olyan génvariációt, mely -további kutatásokkal- magyarázatot adhat a sclerosis multiplex eredetére.
A kutatást a International Multiple Sclerosis Genetics Consortium vezette a Vanderbilt University, a Duke University, a Miami-, a San Fransisco-,és Cambridge Egyetem közreműködésével végezték és a Nature Genetics és a
New England Journal of Medicine lapokban publikálták. Eddig egy „kapcsolat” volt ismert, méghozzá a SM és a MHC(major histocompatibility complex – fő hisztokompatibilitási komplex). A 12.000 alanyon elvégzett kutatás megerősítette ezt az összefüggést, de  nyomatékosította, hogy léteznek más gén variációk is, melyek gyakoriabbak a SM betegeknél. Az egyik ilyen például a IL7R(interleukin-7), ami 20%-al növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
"Úgy gondoljuk, hogy az IL7R csak egy a számos gén közül, amelynek köze lehet az SM kialakulásához, mégis egyre közelebb vagyunk." – mondta Simon Gregory, az egyik kutató. Jelen pillanatban is számos kutatás folyik bíztató eredméyekkel, s talán ha meglesz a közvetlen kiváltó ok, akkor a gyógyításra és megelőzésre is sikerül megoldást találni.

Kapcsolódó oldalak:
Magyar SM társaság
Független SM levelezőlista
SM Budapesti Egyesület

1 komment

Címkék: kutatás neurológia sclerosis multiplex

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr71128906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bani 2007.08.06. 19:25:20

Állítólag a sok nyers,vagy összeturmixolt(nem főzött,nem párolt)zöldség,gyümölcsfogyasztás (különösen a répalé),a teljesen húsmentes diéta,nagyon kevés finomított szénhidrát fogyasztása,a rendszeres nem erőltető testmozgás nagyon sokat javít az SM-esek állaptán.Persze nem bizonyított,de próbálkozni lehet,ártani nem árthat,és egy mondás szerint:A legjobb gyógyszer,amivel az ember kapcsolatba kerül élete során,az az étel,amit fogyaszt.
süti beállítások módosítása