Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Pacemaker az agyban

2007.08.02. 19:23 Orosz Viktória

A koponyájába süllyesztett elektródák segítségével magához tért a kóma-közeli állapotból és újra megtanult beszélni és enni egy súlyos fejsérülést szenvedett amerikai férfi. A 38 éves páciens az első, akit az úgynevezett agy-pacemakerrel kezelnek. A tízórás műtéttel a koponya mélyére ültetett elektródákon keresztül a tudat kapujának is nevezett thalamust, az információk feldolgozását és a mozgáskoordinációt végző agyterületet stimulálják. Ennek hatására újra munkába lendülnek a még működőképes agysejtek.
Sérülése előtt a férfi imádott rajzolni és képregényeket gyűjtött. 1999-ben aztán leütötték és kirabolták. "Teljesen szétverték a fejét és otthagyták az utcán meghalni" - mondta édesanyja. Hat évig minimális ébrenléti állapotban (Minimally Conscious State - MCS), azaz majdnem teljes kómában feküdt. Néhanapján ki tudott ejteni egy-két szót, de végig az ápolóktól függött és semmi esélye nem volt a gyógyulásra. 2005-ben aztán szülei hozzájárultak a kísérleti kezeléshez. Az agy-pacemakeres eljárás minden várakozást felülmúlóan eredményes - tudósított a kísérletet végző orvoscsoport a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában. A beteg néhány hónap után már rágni és nyelni, illetve beszélni is tudott. Hangja fojtott, de hallható, beszélgetést nem kezdeményez, de röviden, legfeljebb három szóban válaszol a kérdésekre. Az ágyban töltött évek során elsorvadtak az izmai, alig tudja mozgatni karjait, járni pedig talán már soha nem is fog, "mégis olyan sebességgel javul az állapota, amit remélni sem mert senki" - mondta a beteg édesanyja. A New Jersey állambeli Edisonban működő JFK Rehabiltation Center for Head Injuries és a New York-i Weill Cornell Medical College szakorvosai óvnak a túlzott derűlátástól. Az eljárást tovább kell tesztelni - mondják. További 12 betegen próbálják ki a kutatási programban, amelyet a gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) finanszíroz. Ha beválik, akkor is csak az azoknál a sérülteknél lehet a siker reményével alkalmazni, akinek maradt kellő nagyságú ép agyterülete. Becslések szerint 100 ezer és 300 ezer közötti lehet a minimális ébrenléti állapotban fekvő fejsérültek száma Amerikában. "Róluk nagyjából mindenki lemondott már" - mondta Dr Ali Rezai kutatásvezető. Állapotukon gyógyszerrel nem lehet javítani, de az agy-pacemaker áttörést hozhat. "Tovább kell dolgoznunk, de azt hiszem, hogy az eljárás alapjaiban változtat majd a súlyos agysérültekkel kapcsolatos orvosi és társadalmi gyakorlaton."
Forrás/STOP/

Szólj hozzá!

Címkék: agy fejlődés pacemaker

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr96131021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása