Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kutatás a méhekkel

2007.08.04. 19:19 Orosz Viktória

A méhek jelenthetik a kulcsot az újfajta antibiotikumok kifejlesztéséhez - állapították meg ausztrál kutatók. A veszélyes baktériumok az elmúlt években egyre nagyobb ellenálló képességre tettek szert a különböző gyógyszerekkel szemben. Emiatt évente emberek milliói halnak meg. Ahhoz, hogy ismét hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki, a tudósok egyebek között azt vizsgálják, miért olyan ellenállóak a méhek a betegségekkel szemben - írta a Die Welt című német lap online változata. Az ausztráliai Macquarie egyetem kutatócsoportja ígéretes eredményeket mutatott fel az úgynevezett bioprospecting területén. Bioprospecting-nek nevezik a kutatást olyan hatóanyagok után, melyeket az élő szervezetek termelnek és orvosi célra felhasználhatók. Az eddigi vizsgálatok szerint a rovarok jelenthetik a kulcsot a hatékonyabb és sokoldalúbb antibiotikumok kifejlesztéséhez. A közösségben élő rovarok ebből a szempontból még fontosabbak, ugyanis a "rovarállam" ideális feltételeket teremt a betegségek terjedéséhez. A rovarközösséget a túlnépesedés és a csekély genetikai variáció jellemzi, ami a járványok lefolyását csak gyorsítja. Ahhoz, hogy ilyen körülmények között életben maradjanak, a rovaroknak olyan módszereket kellett kifejleszteniük, amelyek feltartóztatják a betegségeket. Ehhez olyan anyagokat kell kiválasztaniuk, amelyek gátolják a gombák és baktériumok terjedését. Maga a védekező mechanizmus már ismert volt, ugyanakkor azt nem vizsgálták, vajon egy közösség mérete hogyan befolyásolja annak erősségét. Az ausztrál kutatók eredményei azt mutatják, hogy szoros kapcsolat van a csoport nagysága, a genetikai rokonság és a jobb védekező mechanizmus között.A tudósok most a rokon fajokra, például a darazsakra, illetve a fél-szociális közösségekre is ki akarják terjeszteni a vizsgálatot.























Forrás/MTI-Press/

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás méh

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr64132321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása