A rézzel etetett egerekben a szívelégtelenség csökkenő mértéket mutatott, és a folyamatos terhelés ellenére is megfelelően működött a szívük. A rézkiegészítést nem kapott, terhelt egerek azonban szívbetegek lettek. A rézben gazdag diéta egy olyan fehérje termelődését stimulálja, ami támogatja az erek növekedését. Azt azonban még nem tudják pontosan, hogy önmagában ez hogyan segíti a szív működését. A kísérlet alapján az emberek számára a jótékony hatású mennyiség kb. 3 mg/nap rézfelvétel lenne. Kérdés továbbá, hogy melyek a réztartalmú ételek? Főként a szárnyas húsok, a hal, a szójabab, a burgonya, a spenót, és a sóska.
A réz jó hatással van a szívre
2007.08.23. 11:52 Orosz Viktória
A Louisville-i Egyetem Orvosi Központja és a USDA Humán Táplálkozástani Kutatóintézet közösen publikált tanulmánya szerint a réz jó hatással van a szívműködésre. Egereken végzett kutatások bebizonyították, hogy a táplálékhoz hozzáadott réz enyhíti a szív terhelését, megakadályozza a szívmegnagyobbodást. Az alacsony rézbevitel ugyanakkor növeli a koleszterinszintet, a vérrögképződést és szívelégtelenséget okozhat.
Szólj hozzá!
Címkék: táplálkozás szív réz
A bejegyzés trackback címe:
https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr42146833
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek