Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Felfedve a stressz titka?

2007.10.31. 20:17 Orosz Viktória

Amerikai tudósok azonosították azt az agyi folyamatot, amely megmagyarázza, miért kezelik egyes emberek olyan magabiztosan a viszontagságos helyzeteket, míg mások összeroppannak egy hasonló szituációban. A szakemberek szerint egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a stresszre adott választ az agy kémiai folyamatai határozzák meg.
A Texasi Egyetem kutatói kísérleti egereket használtak, sokkal nagyobb és agresszívebb fajtársukkal zárták őket össze. Az egerek egy része minden nehézség nélkül feltalálta magát, más egyedek viszont félénkké és visszahúzódóvá váltak. A tudósok megfigyelték, hogy az utóbbi csoportba tartozó állatok agyának két területén - amelyek a jutalmazással és az örömérzettel állnak kapcsolatban - sokkal nagyobb aktivitással működtek az idegsejtek, amely a BDNF(Brain Derived Neurotrophic Factor - agyi neurotrofikus faktor) nevű anyag felszabadulását segítette. Ezt a vegyületet már korábban kapcsolatba hozták a gyenge alkalmazkodóképességgel. A rugalmasan reagáló egerek szervezetében nem növekedett meg a BDNF mennyisége, valószínűleg azért, mert az agysejtjeik aktivitása nem fokozódott. A vegyület blokkolásának hatására a félénk egyedek is ügyesebbé váltak. A stresszel sikeresen megbirkózó egerek agyában a gének erősebb szabályozását is megfigyelték, ami arra utal, hogy aktív alkalmazkodási folyamatról van szó, nem pedig a válasz hiányáról. Korábbi vizsgálatokban azt tapasztalták, hogy a depresszióban szenvedő emberek agyában 40 százalékkal magasabb a BDNF koncentrációja. A tudósok abban reménykednek, hogy a folyamat szabályozásával a depressziós, a poszttraumás stresszbetegségben szenvedők és a tartós stresszel szembesülők kezelése is lehetővé válik.

Forrás:
Science news
Patikatükör
Wikipedia

10 komment

Címkék: kutatás neurológia stressz bdnf

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr81214622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demonax (törölt) 2007.10.31. 23:26:01

Nagyon tetszik a cím lebegtetett iróniája. És a két kép szinte észlelési kísérleteket idéző értelmetlensége, hogy képesek ennyire független életet élni a cikktől. Az okság problémájának tisztázatlanságáról nem is beszéle. A hab a tortán a descartes-i idézet és az egeres történet meg olyan remekül kontrasztál, hogy csak gratulálni tudok ehhez a művészi kifejezéshez.

Demonax (törölt) 2007.10.31. 23:31:24

A fáradtság és a szövegszerkesztő miatt még egyszer:
Nagyon tetszik a cím lebegtetett iróniája. És a két kép szinte észlelési kísérleteket idéző jelentés nélkülisége, ahogy képesek ennyire független életet élni a cikktől. Az okság problémájának tisztázatlanságáról nem is beszélve. A hab a tortán meg az, hogy a descartes-i idézet és az egeres történet olyan remekül kontrasztál, hogy csak gratulálni tudok a művészi kifejezésmódhoz.

TörGá 2007.11.01. 09:45:17

Egyetértek. Folytatod a magyar sajtó nagyszerű hagyományát a félig megemésztett, rosszul megértett, rossz magyarsággal szolgaian fordított, sehonnan nem ellenőrzött, okoskodó, de bombasztikus, sokat ígérő címmel szervírozott pszeudotudományos műismeretterjesztésében. Már egy korábbi bejegyzésen is szétbosszankodtam magam, mert az unalmas tankönyvi (másolt) szövegnek semmi de semmi köze a tusományos eredmények közérthető közzétételéhez. De gondolom ez az olvasottsági adatokon is látszik. És nem azért, mert a közönség ostoba meg nem értő... Na mindegy. T

Béci 2007.11.01. 09:50:31

Demonax, te most kötöszködsz? Nekem speckó tetszenek a képek, bár a 2. nem igazán értem, dehát nem tanultam ilyesmiket... Csúnya egy valami ez a BDNF nyugis embereknek eladnék az enyémből:D

Troam 2007.11.01. 09:57:40

Köszi a cikket, szerintem nagyon jó! Remélem írsz még erről a témáról, ha tovább halad a kutatás! Én is kisérleteztem már BDNF-el, ha érdekel írj és e-mailben megegyezünk.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.11.01. 10:15:49

Troam! Feltétlenül szeretném felvenni Veled a kapcsolatot. Esetleg egy későbbi cikk társszerzőjeként is szívesen látnálak, tudniillik a BDNF-ről már van egy másik cikk is(a tegnapinál korábban kezdtem írni), csak hamarosan lesz egy új eredmény, egy olasz kutatócsoport vizsgálódik és azzal egybevéve szeretném publikálni.

Demonax (törölt) 2007.11.01. 10:53:03

Csak iróniával élek, de szándékosan voltam kétértelmű, mert nem akartam elve eldönteni, hogy maga a cikk szerzője ironizált-e. Nagyon megvetem a gúnyolódást, nem okoz örömet más gyerekek homokvárainak szétrombolása. Sokkal fontosabb az a kérdés, hogy vajon maguk a kutatók, akikről szó esett, nem érdemelnének-e Ig Nobel-díjat.

freestyler 2007.11.01. 11:50:58

Linkelnék egy másik cikket is, /Igaz az sem valami hiteles forrás/ de a lényeg, hogy nagyon nehéz eldönteni, hogy ez a misztikus BDNF káros vagy hasznos, vagy mi is van...

www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_52_myx_767_tudomany_vilaga.php

dendrimer · http://dendrimer-molecule.blogspot.com 2007.11.06. 18:49:07


Kétlem, hogy a Science News (egyltalán mi ez?), a Patikatükör és a Wikipedia lenne a hiteles szakmai forrás.


A vikipédiából meg az MSN Health körlevélből bárki tud fordítgatni.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.11.06. 20:13:49

nálam ez nem szimpla fordítgatás... sok utánajárás szükséges adott témákhoz, amikben nem vagyok annyira otthon! Nem tükörfordításként működik a blogom! Több oldalon kell olvasgatni illetve szakkönyvekben utánna nézni adott esetben, hogy hitelesen tudjak cikkeket tálalni
süti beállítások módosítása