Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Az inzulin befolyásolja az öregedést?

2007.11.29. 14:35 Orosz Viktória

A Boston Egyetem orvosi karának kutatói újabb meglepő tényt állapítottak meg az öregedés ellen ható génnel, a Klothoval kapcsolatban.
Dr. Carmela Abraham biokémikus professzor munkatársaival azóta vizsgálja a Klotho gént, mióta felfedezték, hogy a génnek kapcsolata lehet a várható élettartammal mind a rágcsálók, mind pedig az emberek között. Felfedezték ugyanis, hogy az öregedés során igen nagy mértékben csökken a gén által kódolt fehérje mennyisége az agyban. Amikor az okokat próbálták meg felkutatni rájöttek, hogy az egyik szabályozó nem más, mint a vércukorszintet csökkentő inzulin.
A Klotho fehérje bizonyos sejtek membránjában, valamint a vérben és a liquorban (az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadékban) is megtalálható, mely alapján a kutatók azt feltételezték, hogy az a sejt termeli a fehérjét, melynek membránján is megtalálható és egy másik fehérje ollóként levágja onnan. Meglepte őket az, hogy azt tapasztalták, az inzulin hatására fokozódik a Klotho szintje. Korábbi vizsgálatok felvetették annak a lehetőségét, hogy a szervezet túl magas inzulinszintje szerepet játszik olyan biokémiai folyamatokban, melyek rövidebb várható életidőt okoznak és fokozzák a sejtekre ható oxidatív stresszt.
Mindezek mellett felvetődik annak a lehetősége is, hogy a Klotho kapcsolatban áll a szénhidrát háztartással valamint felmerül az is, hogy vajon szerepe van-e a Klothonak a késői, kettes típusú cukorbetegség kialakulásában. A kutatók azt feltételezik ugyanis, hogy az inzulin megemeli a Klotho mennyiségét, mely visszahat az inzulinra és gátolja annak sejtekre gyakorolt hatását, ami különösen akkor káros, amikor felesleges mennyiségben van jelen a szervezetben az inzulin.
A kutatók a következő lépésként olyan módszereket keresnek, melyek alkalmasak arra, hogy az idősekben is a fiatalokban mért szintre emeljék a Klotho mennyiségét. „Olyan eljárásokat keresünk, melyek a Klotho mennyiségének növelése révén befolyásolják az öregedést, vagyis az örök ifjúság forrásaként szolgálhatnának.” – vélekedett Dr. Abraham.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: fehérje inzulin klotho

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr46246654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása