Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Éjszakai légzésgondok és elhízás

2007.12.03. 18:36 Orosz Viktória

Az Egyesült Államok orvosai egyre tehetetlenebbek az ország lakosságát sújtó kóros elhízással szemben. A gyerekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból. Az alvás alatti légzészavarok, amelyek később súlyos betegségeket is okozhatnak, rendkívül gyakoriak az elhízott gyerekeknél-olvasható az "Otolaryngology: Head and Neck Surgery" című szaklap decemberi számában.
Az alvás alatti légzészavar súlyosságától függően az egyszerű horkolástól az obstruktív alvási apnoéig terjedhet, amely alvás közbeni légzésleállást jelent. Ez nagyon nagymértékben növeli a szív és érrendszeri betegségekre, valamint a magas vérnyomásra való hajlamot.
A Virginia Egészségügyi Egyetem kutatói 299, 2 és 18 év közötti gyermeket vizsgáltak meg. Az első csoportba olyan gyerekeket válogattak, akik mandulaműtét miatt kerültek kórházba, a mandulák eltávolításával ugyanis csökkenteni lehet az alvás közbeni légzészavarokat. A kontrollcsoportba véletlenszerűen kiválasztott gyerekek kerültek.
Az eredmények szerint a mandulaműtéten átesett légzészavaros gyerekek 46 százaléka túlsúlyos, míg a kontrollcsoportnál ez az arány 33 százalék. Az adatok szerint az afro-amerikai légzészavaros gyerekek körében valamivel gyakoribb a kóros elhízás, mint a fehéreknél.
"Fontos, hogy felhívjuk a szülők figyelmét az éjszakai légzészavarok és a kóros elhízás közötti kapcsolatra, hiszen mind a kettő elég súlyos probléma, és veszélyt jelent a gyermek egészségére" - nyilatkozta Dr. Emily F. Rudnick a kutatás egyik vezetője.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: alvás elhízás

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr72251125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása