Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

IQ: 75

2007.08.12. 17:12 Orosz Viktória

Teljesen normális életet él egy francia férfi, akinek koponyája nagy részét víz tölti ki, és agya a szokásos méretnek alig negyedét teszi ki - írta meg a brit Lancet című orvosi hetilap. A negyvennégy éves, kétgyermekes köztisztviselő az egyik lábában jelentkező enyhe izomgyengeség miatt jelentkezett vizsgálatra egy Marseille-i klinikán, és egy ottani neurológus, Feulliet doktor írta meg az esetet olvasói levélben a Lancetnek.
A szakember leveléből - amelyhez két röntgenfelvételt is mellékelt - kiderült, hogy a vizsgálatok szerint a férfi koponyaüregének háromnegyedét víz tölti ki, agya csupán a víz és a koponyacsont közötti vékony rétegben van. Az egyik agykamrában ugyanis annyira felgyűlt az egyébként ott normális esetben az agy mechanika védelmét és táplálását szolgáló agyvíz, hogy az idegszövetnek alig maradt hely. A férfi kórtörténetéből kiderült, hogy kiskorában egy dréncsövet tettek a fejébe, hogy a már akkor alakulófélben lévő vízfejűségét kezeljék, de a csövet tizennégy éves korában eltávolították.
Az alig 75-ös intelligenciahányadosú francia férfi ugyanakkor közalkalmazottként és családapaként is megállta a helyét.
/Forrás:Stop/

Szólj hozzá!

Robotkéz

2007.08.11. 09:41 Orosz Viktória

 Ez a videó egy robotkézzel élő embert mutat be, aki tökéletesen képes mindenre a robotkezével, mint a másik, ép kezével.

Szólj hozzá!

Címkék: robot protézis

Új gyógyszer a HIV fertőzötteknek

2007.08.09. 11:13 Orosz Viktória

Új HIV elleni gyógyszer forgalomba hozatalát hagyta jóvá az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA). Több mint egy évtizede ez az első újabb szájon át szedhető készítmény. A maraviroc hatóanyagú tabletta megakadályozza, hogy a vírus a fehérvérsejtekbe lépjen, ezáltal jelentősen csökkenti a szervezet vírus terhelését, s közben növeli a HIV sajátos formája által fertőzött betegekben a védő T-sejtek számát - adta hírül a szert szeptembertől az USA-ban forgalmazó gyógyszercég, a Pfizer.

Az új HIV elleni szerekre igen nagy az igény, ugyanis ezrével vannak már olyan páciensek az Egyesült Államokban, akiknél az eddig szedett gyógyszerek már nem bizonyulnak hatásosnak a vírussal szemben. A mostani engedélyezés számukra hozhat áttörést. Az FDA gyorsított eljárásban hagyta jóvá a gyógyszer forgalomba hozatalát olyan fertőzött felnőttek kombinált antiretrovirális kezelésére, akiknél a HIV-1 törzsek már ellenállóvá váltak a korábbi szerkombinációkkal szemben. Az új gyógyszer a vírusok T-sejtekbe jutásának szokásos útját zárja el a CCR5 co-receptorának blokkolásával. A hatóanyag a vírust még a bejutás előtt megállítja a sejt külső felületén, ellentétben a szájon át szedhető többi HIV ellenes szerrel, amely a sejten belül próbál támadni. Az új tabletta további piacokon való engedélyeztetési folyamata már elkezdődött.
Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: vírus gyógyszer hiv maraviroc

A hét képe 5.

2007.08.08. 19:18 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

Tollal a koponyában 55 éven keresztül!

2007.08.07. 10:42 Orosz Viktória

55 évet élt le egy német nő tollal a fejében. Margret Wegner 4 éves korában elesett, miközben egy tollat tartott a kezében. Ez felszúrta az arcát és a toll behatolt az agyába a jobb szem fölött. A sebészek Berlinben képesek voltak, hogy eltávolítsák a toll legnagyobb részét egy két órás operációban, de egy 2 cm-es rész annyira beágyazódott, hogy lehetetlen volt kiszedni. Emiatt a ma 59 éves nő fejfájásoktól és orrvérzésektől szenvedett egész életében. Most viszont egy újabb műtétet végeztek rajta sikeresen. Veszélyes területen kellett műteni, mert közel volt a látóidegekhez a toll, de a 3D modell a nő agyának belsejéről nagyban megkönnyítette a sebészek munkáját. Hans Behrbohm professzor, egy endoszkóp-sebész a Berlin-Weissensee klinikán, végrehajtotta az operációt és azt mondta, hogy Mrs Wegner most már mozog, nincsenek fájdalmai és hamarosan újra képes lesz szagolni.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség sebészet műtét

Roof Spider - segítség a tolószékeseknek

2007.08.06. 18:35 Orosz Viktória

Napjainkban egyre több lehetőség van a kerekesszékeseknek is az autóvezetésre. Legnagyobb probléma talán a székből való kiszállás, a szék kocsiba helyezése és az autóba ülés. Ez egyedül teljesen lehetetlennek látszik, de a mai modern technika és tudomány erre is talált már megoldást. Az AutoAdapt egy újfajta rendszert dolgozott ki, amit Roof Spider-nek hívnak. Ez kényelmesebbé és könnyebbé teheti a tolószékhez kötött emberek mindennapi életét. Amint az adott személynek sikerül átülnie az autóba, működésbe lép - egy nyomógomb által - egy emelő, amely max 25 kg-ig felemeli a tolószéket, felnyílik az autó tetején a csomagtartó, amelybe összehajtva kényelmesen belefér a kerekesszék. A vezetés végeztével, szintén egy nyomógomb segítségével, ugyanígy kiemelhető a tolószék. Az átülés is gondosan meg van tervezve, hogy a lehető legkönnyebben lehessen végrehajtani. Így már szükség esetén egyedül is nyugodtan útnak indulhat egy tolószékes ember az autójával.

Szólj hozzá!

Címkék: találmány tolószék

NCurse a Friss Rádióban

2007.08.06. 12:22 Orosz Viktória

MedIQ:
Ha van, aki még nem unja orvosi bloggeres témáimat, 15:30-kor a Friss Rádióban fogok beszélgetni Váradi Ferenccel. (90 MHz) A rádiót netről is lehet hallgatni: Friss Rádió élő.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló rádió

süti beállítások módosítása