Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Prosztata Nap 2007

2007.09.02. 09:11 Orosz Viktória

Szeptember 15-én Prosztata Nap 2007 címmel nagyszabású rendezvénysorozatot és a prosztata betegségek - elsősorban a prosztatarák - kiszűrésére irányuló vizsgálatokat szervez a Magyar Urológusok Társasága a Városligetben.

Délelőtt 10 órára a Petőfi Csarnok melletti sportpályára hívják mindazokat, akik fontosnak tartják egészségüket. Az első kétszáz érkező ajándékokat és egy vízipisztolyt kap „Lőttek a prosztata problémáknak, a szűrés a legjobb fegyver!„ felirattal. A menet a találkozási ponttól a Városligeti körúton a Városligeti Sörsátorhoz, illetve a mellette felállított Szűrősátorhoz vonul. A csoportot feldíszített locsolókocsik vezetik fel. A volánnál a magyar művészeti sport- és közélet kiválóságai. A Szűrősátorban prosztata vizsgálat, vérből történő Prosztata Specifikus Antigén(PSA) mérés, vércukorszint és vérnyomás ellenőrzés folyik. Mindez ingyenesen, vizitdíj nélkül. A szűrésen résztvevők még egy-egy korsó sört is kapnak jutalomként. Miért is fontos, hogy aki teheti elmenjen? Statisztikák szerint Magyarországon évente 1300 férfi hal meg prosztatarákban. Ez könnyen megelőzhető (lenne), ha mindenki elmenne időnként szűrésre. Most itt a lehetőség!

Szólj hozzá!

Címkék: prosztata

A hét képe 8.

2007.09.01. 20:13 Orosz Viktória


































A fotót készítette: Vanessa Ruiz

Szólj hozzá!

Kisbaba 12 ujjal a kezein és lábain!

2007.08.31. 13:31 Orosz Viktória




















Jeshuah Fuller múlt kedden született egy nagyon ritka genetikai betegséggel, amerikában 2000ből mindössze 1 gyerek születik egy ujjal többel. Jeshuah édesapja a bal kezén született 6 újjal. Viszont gyermekének minden végtagján egyel több ujj van, így összesen 24 ujjal született. A plusz ujjak nem tudnak hasznos funkciókkal szolgálni a későbbiekben sem, így hamarosan sebészeti beavatkozással eltávolítják őket.

1 komment

Címkék: csecsemő érdekesség

Új vércukorszintmérő - hamarosan Európában is

2007.08.29. 20:00 Orosz Viktória

Új vércukorszintmérőt fejlesztett ki a Bayer Diabetes Care együttműködésében a Medtronic Inc. nevű orvostechnológiai cég; az eszközt az Egyesült Államok és Kanada után Európában is hamarosan forgalmazni fogják.-közölte az MTI. A megoldás újdonsága, hogy a mérési eredmények vezeték nélkül jutnak el a szenzoros inzulinpumpához és a folyamatos glükózmonitoring-rendszerhez. Így integrálható a vércukorszintmérés, az inzulinadagolás és a folyamatos glükózmeghatározás. A vezeték nélküli kommunikáció egyszerűbbé, és kényelmesebbé teszi az adatok áttöltését. Az új mérőkészülék és az inzulinpumpák, a valós idejű, folyamatos glükózmonitoring-rendszer összekapcsolása javítja az életminőséget, a felhasználás kényelmesebbé válik - mondják a szakemberek. Az 1949-ben alapított, minneapolisi (USA) székhelyű Medtronic mára világelső a krónikus kórok: elsősorban a szív-, az érbetegségek, az idegrendszeri problémák, a diabétesz kezelésére kifejlesztett termékek, terápiák és szolgáltatások területén. Termékeinek segítségével közel 6 millió betegnek csillapítható évente a fájdalma, állítható vissza az egészsége és hosszabbítható meg az élete a világ 120 országában.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség

Áttörés a rheumatoid arthritisben

2007.08.28. 19:51 Orosz Viktória

Magyarországon a rheumatoid arthritis (RA), azaz sokízületi gyulladás gyakori betegségnek számít, 50-100 ezerre tehető azok száma, akik ebben a betegségben szenvednek; a betegség kezelésében a biológiai terápia áttörésnek számít - mondta el Gergely Péter, az Országos Reumatológiai és Fiziológiai Intézet (ORFI) adjunktusa az MTI-nek. A betegség lényege az ízületek szimmetrikus gyulladása, majd tönkremenetele, melynek következtében deformitások, később akár rokkantság is kialakulhat. A betegek körében háromszor több a nő, mint a férfi, és általában a 40-es éveiben járókat érinti, de kisgyermekkorban vagy éppen idős korban is megjelenhet - hívta fel a figyelmet a szakember. Míg régebben a betegségnek nem tulajdonítottak akkora jelentőséget, ma az RA felismerését és kezelését egyre fontosabbnak tartják a szakemberek. A betegségről szerzett ismeretek egyre bővülnek, bár a kialakulás pontos oka ismeretlen, az öröklődési hajlam és külső tényezők, például vírusok, stressz egyaránt szerepet játszanak az RA kiváltásában - mondta el Gergely Péter. A kezelésről szólva a szakember elmondta: a betegség felismerése után rögtön erős, úgynevezett agresszív terápiát kell alkalmazni, hogy még időben "megállítható" legyen a betegség. Ezen kezelések legújabb formája a biológiai terápia, amelynek lényege, hogy a betegség okozásában résztvevő molekulák ellen célzottan avatkozik be. A biológiai terápia Magyarországon is elérhető, egy évre egy beteg kezelése közel 3-4 millió forintba kerül.
Gergely Péter hozzátette: ezt a fajta kezelést akkor alkalmazzák, ha a hagyományos gyógymód nem használ, vagy a betegség előremenetele különösen gyors. A biológiai terápiát csak a kijelölt centrumokban dolgozó szakorvosok írhatják fel betegeiknek társadalombiztosítási támogatással; ez idáig Magyarországon mintegy 800 beteg részesült ilyen kezelésben.

További információk:
dr. Szekanecz Zoltán a RA-ról
ORFI
Reumatológia a startlapon
Reumatológiai tanszék - DEOEC 

Szólj hozzá!

Címkék: rheumatoid arthritis

5 szervet ültettek egy 8hónapos fiúba sikeresen

2007.08.27. 13:34 Orosz Viktória

Öt szervet ültettek át egyszerre sikeresen egy nyolchónapos kisfiúba - jelentették be a hét végén amerikai orvosok.

A kis Elijah Moulton szinte egy komplex emésztőrendszert kapott: a hétórás műtét során, amelyet még július 10-én hajtottak végre a New York-i Morgan Stanley gyermekklinikán, új májat, vékonybélt, hasnyálmirigyet, vastagbelet és gyomrot kapott. A szervek egyetlen donortól származtak és egységes egészként kerültek átültetésre.

A gyermek az emésztőrendszer olyan hibájával született, amely lehetetlenné tette számára az evést.

A transzplantált csecsemőt hétfőn valószínűleg áthelyezik egy rehabilitációs klinikára, ahol a gyógykezelés következő szakaszaként - várhatóan hat hét alatt - megtanítják enni.

Orvosai szerint a kis Elijah jól van: nézelődik és mosolyog. Kórházból való kiengedését néhány napig egy légzési probléma késleltette.

A műtétet vezető Dominique Jan sebész szerint egyszerre összesen hét szervet lehet biztonságosan átültetni. 1991-ben Jan főorvos végezte a világon első bélátültetést.

/Forrás: MTI/

Szólj hozzá!

Címkék: transzplantáció

süti beállítások módosítása