Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A legegészségtelenebb helyek

2008.04.16. 18:20 Orosz Viktória

Active Image

Melyek a legrosszabb helyek, ahova tehetjük a holminkat, és hova tegyük helyette? Több szakterület kutatói is tudják, hogy a környezetünk elrendezése – az edzőteremben elfoglalt helyünktől a gyógyszereink tárolási helyéig – meglepő hatással van mindenre, pl. a testsúlyunkra vagy a közérzetünkre. Nem csak az számít, mit teszünk, hanem azt is, hogy hol. Nézzük, melyek a legegészségtelenebb helyek, és mire cserélhetjük fel ezeket!

 

  • A legrosszabb hely a fogkefe számára:

        - A mosdókagylóActive Image

A mosdóval semmi baj nincs önmagában, de szörnyen közel van a wc-hez. Az Arizonai Egyetem baktériumszakértője, Chuck Gerba professzor szerint a wc-kagylóban átlagosan több mint félmillió mikróba található négyzetcentiméterenként. Ha lehúzzuk a wc-t, a benne található anyag részecskéi a levegőbe kerülnek, és akár több mint másfél méterre is elrepülhetnek, rá a padlóra, a mosdóra, és a fogkefénkre. "Célszerű a fogkefét a bezárt szekrényben tartani” – javasolja Gerba.

  • A legrosszabb hely a cipők számára:

        - A hálószoba-szekrény

Active ImageHa utcai cipővel végigmegyünk a lakáson, egy csomó allergént és szennyező anyagot viszünk be. Egy 1999-es kísérlet kimutatta, hogy ezek az anyagok egy teljes hétig maradnak a lakásban, főként azokon a részeken, ahol közlekedünk.

Csökkentsük a szennyező hatást azzal, hogy a koszos cipőt már a bejáratnál levesszük. Tároljuk egy kosárban, vagy a bejáratnál elhelyezett pad alatt. Ha a papucsunkkal véletlenül kimegyünk, az első utunk vezessen a fürdőszobába.

  • A legrosszabb hely az elalváshoz:

        - Több takaró alatt

Active Image

Ha túlságosan meleg van, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni. A természetes alvási hőmérséklettől elálmosodunk.

A könnyebb elalvás érdekében a hőt a kezünkön és lábunkon keresztül vegyük fel, mondja Helen Burgess, a chicagoi Rush Egyetem Bioritmus Kutatólaboratóriumának munkatársa. Húzzunk zoknit, hogy kitáguljanak az erek a végtagokban, majd vegyük le, és dugjuk ki a lábunkat a takaró alól.

 

  •  A legrosszabb hely az ételmaradékok tárolására:

        - A hűtőszekrény

Active ImageHa még melegen tesszük a maradékot a hűtőbe, biztos, hogy nem hűl le egyenletesen, és könnyedén ételmérgezés lehet a vége, állítja O. Peter Snyder, a St. Pauli Kórházi Technológia és Menedzserintézet munkatársa. Miért? Mert az edény közepén nehezebben hűl ki az étel, és megfelelő táptalajt biztosít a baktériumoknak a szaporodásra.

Az elkészült ételt hagyjuk hűlni legalább egy órán át a szekrényen, vagy adagoljuk kisebb edényekbe, hogy könnyebben kihűljön.

 

  • A legrosszabb hely az edzési tervnek:

        - A hűtő ajtaja

Active Image

Az írásos figyelmeztetés segíthet, de csak akkor, ha a szemünk előtt van, állítja Paddy Ekkekakis, az Iowai Egyetem munkatársa. Egy kísérletben jeleket helyeztek ki, melyek arra szólították fel az embereket, hogy inkább a lépcsőt használják a lift helyett. Majdnem 200 %-kal nőtt azok száma, akik inkább a lépcsőt választották.

A jelzést helyezzük a döntési pont közvetlen közelébe. A Pilates DVD-t például a tévé mellé tegyük. A kormánykerékre pedig ragasszunk emlékeztető címkét, hogy ne felejtsük el a munka utáni kick-boksz edzést.

Ne feledjük azonban: a figyelmeztetés csak rövid távon hat, ezért gyakran cserélgessük őket.

 

  • A legrosszabb ülőhely a repülőgépen:

        - A far

Active ImageKerüljük ezt a helyet, ha hajlamosak vagyunk a légibetegségre - javasolja egy nyugdíjas pilóta, Meryl Getline.

"Gondoljunk csak a mérleghintára. Minél messzebb vagyunk a középpontjától, annál nagyobb utat teszünk meg le és fel."

Mivel a repülőgép hátulja általában hosszabb, mint az eleje, itt rázkódik a legjobban. Lehetőleg üljünk minél közelebb a szárnyakhoz.

  • A legrosszabb hely a kézitáskánk számára:

        - A konyhai pult

Active Image

 

A kecses kis kiegészítő eszköz bizony kész kórokozó-tenyészet. Gerba és csapata baktériumok tízezreit találta a táskák alján. Egyharmad részükön még ürüléket is kimutattak.

A táskánk napközben megfordul néhány visszataszító helyen: a busz padlóján, az éttermi asztal alatt, sőt, a nyilvános mosdó padlóján is. Tegyük be a szekrénybe, vagy egy székre, csak oda ne, ahol az ételeket készítjük.

  • A legrosszabb útvonal a nyilvános wc-ben:

        - A "középső sáv"

Active ImageA központi részen több baktérium található, mint a két szélén, legalábbis Gerba egyelőre meg nem jelentetett adatai szerint. Ha megfogunk egy szennyezett kapaszkodót, könnyen megbetegedhetünk, ha elfelejtünk utána kezet mosni

.

 

  • A legrosszabb hely az első néhány fitness-edzésen:

        - Elől és középenActive Image

Talán sokan szeretnének minél közelebb lenni a tükörhöz, hogy ellenőrizhessék az alakjukat, de az izzasztó testedzés sokkal jobban motivál, ha nem látjuk magunkat – állítja a McMasters Egyetem 2003-as tanulmánya.

A felmérésben 58 ülőmunkát végző nő egyforma intenzitással edzett. Azok, akik tükörben látták magukat közben, sokkal többet aggodalmaskodtak testalkatuk miatt az edzés után, mint azok, akik tükör nélküli teremben tették ugyanezt.

  • A legrosszabb hely az olvasólámpának:

        - A fejünk felett

Active ImageEzek a rögzíthető eszközök viszonylag erős fénnyel világítanak. Ezzel késleltetik a melatonin kiválasztását. Ez tönkreteheti az éjszakai alvást, mivel a melatonin szintjének emelkedése a kulcs a szervezet felkészüléséhez az alvásra.

Egy alacsony teljesítményű lámpát csippentsünk a könyv szélére. Ez elég fényt ad ahhoz, hogy olvassunk, de nem akadályozza meg az agyunkat abban, hogy felkészüljön az alvásra.

 

  • A legrosszabb hely a gyógyszerek tárolására:

        - A fürdőszobaszekrényActive Image

A párás fürdőszoba hőmérséklete elérheti akár a 40°C-t, és a legtöbb gyógyszert ennél sokkal hűvösebb helyen kell tárolni.

A gyógyszereket tároljuk inkább hűvös, száraz helyen, mondjuk a kamrában.

 

  • A legrosszabb hely, ahova a mosatlan gyümölcsöt tehetjük:

        - A mosogató

Active ImageA konyhában a mosogatóban megy végbe a legnagyobb baktériumforgalom, még a wc-t is megelőzi ebben, mondja Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem mikrobiológus-professzora.
Ha egy tökéletes szem beleesik mosás közben, inkább dobjuk ki, minthogy megegyük.

 

  • A legrosszabb hely, ahol fülhallgatót használhatunk:

        - Repülőn, vonaton vagy metrónActive Image

Igaz, hogy a zene jobb útitárs, mint a mellettünk ülő mobiltelefonos beszélgetése, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy magasabb alap zajszint mellett valószínűleg túlságosan feltekerjük a hengerőt.

A Harvard kutatói azt találták, hogy viszonylag csendesebb körülmények között általában fülbarátabb hangerőt választunk. Azonban ha alapzaj is van a környezetünkben, a kísérleti alanyok 80 %-a akár 89 decibellig is feltekerte a hangerőt, ami hosszú távon halláskárosodáshoz vezethet.

Ha már mindenképp zenét akarunk hallgatni, válasszunk zajszűrővel ellátott eszközt.

 

  • A legrosszabb hely a kávénak:

        - A hűtő vagy a mélyhűtő

Active ImageÚgy gondolja, azzal őrizheti meg a frissességet, ha a hűtőbe teszi? Gondolja át újra. Akárhányszor kiveszi majd visszateszi, hőmérséklet-ingadozásnak teszi ki, amitől nedvesség keletkezik.

"A nedvességgel az íz is távozik, mondja John McGregor a Clemson Egyetem élelmiszer.és élelmezésügyi osztályának professzora.

A legjobb hely a szemes és őrölt kávé számára egy zárt tárolóedény a pulton vagy a kamrában.

 

  • A legrosszabb hely a tévé számára:

        - Ahol étkezünkActive Image

A tanulmányok azt mutatják, hogy a figyelem elterelődése a derékbőségünk legfőbb ellensége. Észre sem vesszük, hogy mennyit eszünk közben.

Egy 2006-os kísérletben kimutatták, hogy tévénézés közben az önkéntesek 71 %-kal több sajtos makarónit fogyasztottak el, ha közben tévét néztek.

Ha főzés közben megy a televízió, evés előtt feltétlenül kapcsolja ki. Lehetőség szerint ne egyen semmit tévézés közben. A legjobb, ha lépcsőt kell másznunk azért, hogy rágcsálhassunk valamit a műsor közben, így kisebb az esély rá, hogy ezt megtesszük.

1 komment

Címkék: egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr60428698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.04.17. 17:31:09

Jaj, a cím alapján már megijedtem, hogy vízerekről meg csakrapontokról fog szólni. =)
Megnyugodtam.
=)))

süti beállítások módosítása