Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Wifi: káros vagy sem?

2008.05.29. 20:50 Orosz Viktória


Mai modern világunk szinte elképzelhetetlen vezeték nélküli internet (Wi-Fi) nélkül. Sorra nyílnak az ezt a szolgáltatást kínáló kávézók, éttermek. Ugyanakkor vannak olyan emberek, akik mindent megtesznek, hogy minél távolabb kerüljenek az ilyen helyektől.
 

  • "Amint belépek egy olyan épületbe, ahol vezeték nélküli internet van, egyből megérzem. A combom elzsibbad, és ha nem hagyom el gyorsan az épületet, mellkasi fájdalmaim lesznek, és a zsibbadás lassan az egész testemet eléri" - nyilatkozta az 57 éves Arthur Firstenberg. Mr. Firstenberg egyike azoknak az embereknek, akik túlérzékenyek az elektromágneses mezőkre, és ha ilyen helyekre tévednek, azonnal fájdalmak és más kellemetlen tünetek törnek rájuk. A magukat elektromágneses hiperszenzitivitásban (EHS) szenvedőnek vallók gyakran számolnak be fejfájásról, kimerültségről, émelygésről és izomfájdalmakról különböző elektromágneses mezők közelében.
  • "Ezek az emberek hisznek benne, hogy a különböző elektromos eszközök és mágneses terek hatással vannak az idegrendszerükre" - nyilatkozta Dr. James Toole, a Wake Forest Egészségtudományi Egyetem neurológus professzora. A legtöbb tudós szkeptikusan áll hozzá a jelenséghez.
  • Az EHS jelenséggel eddig közel 30 kutatás foglalkozott, amelyek során bizonyítani akarták a 'betegek' állításait. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-es felmérése során a kutatók nem találtak bizonyítékot az EHS betegség létezésére. "A magukat EHS betegeknek vallók semmivel nem tudták jobban megítélni, hogy egy szobában működik e elektromágneses mező, vagy sem, mint az egészséges emberek" - áll a WHO által közzétett tanulmányban.
  • Az elektromágneses mezők mindenütt körülvesznek minket, hiszen az összes elektromos szerkezet, tv, mikrohullámú sütő, kábelek rendelkezik ilyen mezővel. A Wi-Fi egyfajta rádióhullám, amely 2.4, illetve 5 gigahertzen működik. Ezek a hullámfrekvenciák némileg magasabbak, mint a normális rádióhullámok, amelyeket például a mobiltelefonok és a televíziók működtetéséhez használnak. A magasabb frekvencia nagyobb adatforgalmat tesz lehetővé, ugyanakkor az elektromágneses mező méretét és erejét is befolyásolja.
  •  A kutatók egyelőre nem biztosak benne, hogy ezek a mezők károsan hatnak e az emberi szervezetre, vagy pedig teljesen ártalmatlanok. A mobiltelefonok káros hatásairól is számtalan tanulmány jelent meg, noha pontos bizonyítékkal egyik sem szolgált. "A magasfeszültségű kábelek egészségkárosító hatásairól is jelentek meg cikkek, pedig az igazság az, hogy semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy károsak lennének" - nyilatkozta Dr. George Newman, az Albert Einstein Egészségügyi Központ elnöke.
  • Dr. Firstenberg szerint elképzelhető, hogy az allergiás reakciókhoz hasonló jelenségeket tapasztalhatnak az EHS betegek elektromágneses mezők közelében. "Ennek ellenére ez egyelőre inkább fikció, mint tudományos tény - nyilatkozta Dr. Firstenberg - További kutatásokra van szükség a jelenség részletesebb feltárásához."

18 komment

Címkék: wifi

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr88494047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bréniek 2008.05.30. 22:54:17

hozzám meg beszélnek az űrlények. csak én hallom :)

Zalzan Kavol 2008.05.30. 23:03:32

Miért ne érezhetnék meg az elektromágneses mezőt. Van aki a frontra érzékeny. Hülye szkeptikus tudósok.

A cikket viszont nem értem: az elején Mr. Firstenberg rosszul lesz a wifitől, a végén dr. Firstenberg elképzelhetőnek tartja...
Ők rokonok, névrokonok, ugyanaz az ember, vagy elgépelés?

tyberius 2008.05.30. 23:33:24

Kulabácsi: mondjuk azért nem, mert a WHO megvizsgálta ezeket a betegeket, és azt találta, hogy NEM érzik meg, ha ki-vagy bekapcsolnak mellettük egy wifi eszközt. Ezt nevezik empirikus bizonyítéknak.

Az egyetlen dolog, amit ezek a hipochonderek megéreznek, azok a táblák, amelyek jelzik, hogy az adott épületben wifi működik. (pl. Santa Fé-ben azért kezdtek el rinyálni, mert a helyi kormányzat ingyenesen hozzáférhető wifit telepített a középületekbe).

Egyébként a röhej az, hogy minden egyes mobiltelefon, CB és amatőrrádió wattos nagyságrendű RF energiát ad le, nem is beszélve az alacsonyabb frekvenciájú eszközök energiájáról (egy nagyobb területet lefedő középhullámú adó teljesítménye KW-okban mérhető). Ehhez képest Magyarországon a wifi eszközök teljesítménye hatóságilag 100 milliwattban van maximálva (amennyire tudom, nem nagyon van ez máshogy a világ más tájain sem). Ha valaki képes megérezni a rádiófrekvenciás térerőt, ezt kéne a legkevésbé megéreznie.

Mellesleg az épületek nem szigetelik tökéletesen a wifit, tehát adott esetben "betegünknek" már a főbejárat előtt rosszul kéne lennie. Igazság szerint akármelyik nagyváros utcáin nem kell sokat sétálni, hogy full térerős wifi hálózatokat találjunk, mégsem rogynak össze ezek az emberek saját maguktól.

Ronald 2008.05.31. 00:00:12


Mit kell ezen ennyit spekulálni?

Háttal kell állítani és ki-be kapcsolni a wifit.
Ha a vén fószer biztonságosan megmondja, hogy mikor van bekapcsolva és mikor nem - akkor IGAZA VAN.

Ha viszont fingja sincs, hogy mikor megy a wifi a szobában - akkor nem más, mint egy vén, hazug, kellemetlenkedő HYPOCHONDER.

Ez ilyen eccerű.

Moli 2008.05.31. 00:18:40

Zavarja, mert nem ő találta ki, vagy nem kap jattot utána. Már volt olyan kísérlet, hogy egy gyárcsarnokban felszereltek néhány wifi-antennát, és a dolgozóknak szóltak, hogy nagyteljesítményű eszközöket tesztelnek. Érdekes módon mindenkinek fájt a feje, meg elfáradt... Volt mire fogni... Pár nap után tudták meg a delikvensek, hogy nem is voltak az antennák bekötve sehová.... És az ilyenek mobiltelefonnal a fülükön tiltakoznak a wifi ellen... A mikrosütő is a wifi frekijén megy.. az persze senkit nem zavar.

Bakkerovics Bakker 2008.05.31. 00:24:02

Kretén operatőröm aszonta, h ő nem akar azzal a kamerával dolgozni, amelyiken rajta van egy 70mW-os WiFi átjátszóadó. Viszont napi félórát biztosan dumál a 2W-os fülére szorított mobiltelefonnal. Amikor kiröhögtem, akkor meg csodálkozott...

brlv24 2008.05.31. 00:36:55

Igen-igen!A mobiltelefon cellak azert egy "picit" erosebben sugaroznak:D

Az igazsaghoz azonban hozzatartozik, hogy wi-fire azert hasznalnak 2.4 Ghz-et, mert az nem engedelykoteles. Megpedig azert nem, mert ez az a frekvencia, amit a legjobban elnyel a viz es meg par dolog, ezert nem stabil a hasznalata. Es ugye, az ember 67% viz. Ugyhogy az oregen lehet valami belso rezgest hoz letre:D

brlv24 2008.05.31. 00:42:46

Jah es a mikrohullamu sutok is 2.45 Ghz-en mukodnek:) Epp ezert...

peca1000 2008.05.31. 00:49:41

Engem nem zavar. Sőt csak a jótékony hatását élvezem! Más wifis hálózatáról netezek ingyen a saját otthonomban!
Tudom, piti kis tolvaj vagyok. De hát ha valaki nyitvahagyja az ajtót, ne csodálkozzon, ha más is bemegy rajta.

Naszta · http://www.naszta.hu 2008.05.31. 01:16:14

A híd alatt is vigyázni kell, mert nagy a tömege. Hogy ezért még nem rinyált senki!? :)

Lord_Cica (törölt) 2008.05.31. 01:44:50

Nekem is basszameg mindig átszínezi az aurámat türkiszre. A múltkor se talált meg a szűzmária.

vevő 2008.05.31. 01:52:32

én a szervezetemmel határozottan érzem az elektromágneses mezőt, csak sajna nemtudok róla.

koczka 2008.05.31. 02:38:16

Ha (ismétlem: HA) van bármilyen hatása az 1-2W-os 900-1800MHz-es, illetve a 0,1W-os 2400MHz-es elektromágneses sugárzásnak az emberi szervezetre, akkor annak a térerősséggel arányosnak kell lennie. A térerősség a sugárforrástól való távolság négyzetével fordítottan arányos.
Szóval ha 2x-es távolságra teszed a külyüt negyedakkora hatással van rád, ha 3x-olyan messze akkor kilencedakkora stb...

Szóval ha tartotok az ilyesféle eszközöktől, --és az állandó félelemnek viszont jól kimutatható káros hatása van!! (idióta hisztériakeltők...)--, akkor használjatok vezetékes headsetet (agytól 1,5cm helyett karnyújtásnyi táv legalább 4000szeres különbség!), meg ne szorítsátok magatokhoz a wireless kártyát, ne bújjatok az access point-hoz.
Mondjuk eddig semmilyen káros hatást nem mutattak ki a TERMÉSZETTUDOMÁNY többszáz éve jól működő, ellenőrizhető kisérleti módszereivel. Persze biztos vannak "érzékeny" emberek akik "érzik". (főleg a táblát, mint többen is írtátok... :)
(ja amúgy ez általános iskola 7-8. osztályos fizika, nem vagyok PhD :)

brlv24 2008.05.31. 03:06:59

Mint korabban irtam ez azert nem ilyen egyszeru.

A 300W-os konyhai mikro megsuti a macskat, a 2MegaW-os Solti radióadó meg nem:D

2.4Ghz 540kHz

yanchi 2008.05.31. 08:21:47

Tegyél ki egy táblát, hogy "nagyteljesítményű elektromos sugárzás", és biztosan lesz pár ember, aki rosszul lesz alatta, sugárzás nélkül is...

0xFFFF 2008.05.31. 08:48:44

"Ronald 2008.05.31. 00:00:12

Mit kell ezen ennyit spekulálni?

Háttal kell állítani és ki-be kapcsolni a wifit.
Ha a vén fószer biztonságosan megmondja, hogy mikor van bekapcsolva és mikor nem - akkor IGAZA VAN.

Ha viszont fingja sincs, hogy mikor megy a wifi a szobában - akkor nem más, mint egy vén, hazug, kellemetlenkedő HYPOCHONDER.

Ez ilyen eccerű. "


Semmi nem olyan egyszerű, mint te. Te az etalon vagy.

Naszta · http://www.naszta.hu 2008.05.31. 09:12:29

0xFFFF:

Tulajdonképpen mi a baj a kollegával? Az ilyen "érzem magamon" típust tényleg lehet így cáfolni. Az meg megérhet egy vitát, hogy 30 év alatt mit gyüjtizel össze ezekből. Bár néhány ismerősőm annyit használja ezeket, hogy abból bátran extrapolálom, hogy az átlag embernek soha semmi baja nem lesz ebből.

Megjegyzés:
Mondjuk ilyen szempontból jó a panel: vasbeton tele van acél ráccsal. Faraday kalitka... :)

Naszta · http://www.naszta.hu 2008.05.31. 09:15:34

yanchi 2008.05.31. 08:21:47

A tábla mágikus hatalma...

Kedvencem (automata présgépen):
"This machine has no brain, use your own!" :)
süti beállítások módosítása