Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kapcsolat az epilepszia különböző formái közt

2008.06.21. 22:22 Orosz Viktória

Amerikai kutatók egy csoportja rájött, hogy mi lehet az első ismert közös tulajdonság az örökölt és az időszakos epilepszia között: egy törés az úgynevezett „BK csatornában” - legalábbis a Neurobilogy of Disease júniusi száma szerint.

Ezek a felfedezések alapjául szolgálhatnak egy újfajta terápiának és új reményt adnak az epilepsziában szenvedőknek.  A Carnegie Mellon Egyetem kutatói felfedezték, hogy a BK csatorna egy roham után természetellenesen aktívvá válik. Ez a törés eredményezheti azt, hogy az idegsejtek túl ingerelhetővé válnak, ami kapcsolatba hozható az epilepsziával.
A Carnegie Mellon tudósai képesek voltak megváltoztatni ezt az abnormális ingerlékenységet egy BK csatorna antitest használatával, ami visszaállította a normális szintre a roham utáni elektromos aktivitást.
„A tény, hogy a BK csatornát korábban kapcsolatba hozták az örökletes epilepsziával, új utak felé mutat a kezelésben. Megmutattuk, hogy a BK antitestek nagyon hatékonyan képesek normalizálni a természetellenes elektromos aktivitást az idegsejtekben, ami azt jelenti, hogy a BK csatorna antitestek új fegyvert jelenthetnek az epilepszia ellen.” – mondta el Alison Barth a kutatócsoport egyik munkatársa.
Az epilepszia egy neurológiai zavar, ami kapcsolatban van az abnormális elektromos aktivitással az agyban. Ez pedig visszatérő rohamokhoz vezet. A kutatók azonosítottak egy genetikai összetevőt néhány fajta epilepsziában. Ez az első tanulmány, ami kapcsolatot mutat a különböző típusú epilepsziák között.  

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia epilepszia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr33532814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása