Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Süti evés szoptatás előtt?

2008.08.09. 12:00 Orosz Viktória

Magas konjugált linolsav (KLS) tartalmú süteményekkel növelhető az anyatej hasznos zsírsavszintje.-írja a Medipress.

A konjugált linolsavval dúsított sütemények növelik ezeknek az egészséges zsírsavaknak a szintjét az anyatejben – olvasható egy tanulmányban, mely a Nutrition Research-ben jelent meg. A New Hampshire Egyetemen, Athena A. Moutsioulis által vezetett kutatásban megfigyelték, hogy milyen hamar jelenik meg az anya által fogyasztott KLS az anyatejben. A konjugált zsírsavak számos kedvező hatással rendelkeznek, mint például az antioxidáns és daganatellenes hatás. 

A tanulmányban 7 szoptató anya fogyasztott KLS-ben gazdag, vagy sima vajjal készült süteményeket. Később minden 4-6 órában vettek anyatej mintát az elkövetkezendő két napban. A dúsított sütemények nyolcszor annyi KLS-t tartalmaznak, mint a hagyományos sütik. A konjugált zsírsavat tartalmazó sütemények fogyasztásával az anyatejben szignifikánsan magasabb KLS szinteket mértek, egy 48 órás időperiódus alatt például átlagosan 46 %-kal magasabb volt a konjugált zsírsavak szintje, a legmagasabb értékeket pedig a 8-28 órás időperiódusban mértek a sütemények fogyasztása után.

A táplálkozás-kutatókat érdeklik a KLS egészséges hatásai, például a szívbetegség rizikójának lehetséges csökkenése. Természetes körülmények között magas linolsav tartalmú élelmiszerek például a vaj, a tej, a sajt és bizonyos húsok. A legtöbb KLS tanulmányban kereskedelmi forgalomban kapható táplálék kiegészítőket vizsgáltak, ami nem azonos a természetes tápanyagokban találtakkal, de korábbi tanulmányok hosszú távú KLS növekedést mutattak az anyatejben, nyolc hetes sajt és alpesi vaj fogyasztása után is. A mostani eredmények azt mutatják, hogy rövidebb távon is elérhető a magasabb KLS szint az anyatejben – akár néhány órával a linolsavban gazdag táplálkozás után. 

„A kísérletes tanulmány az alacsony esetszám és egyéb behatárolt körülmények ellenére azt mutatja, hogy az anyatej konjugált linolsavtartalma szinte azonnal növelhető a KLS gazdag anyai táplálkozás során” –írták a szerzők.

További vizsgálatok szükségesek a konjugált linolsav hasznos hatásairól a gyermekek egészségére és fejlődésére vonatkozóan, valamint arról, hogy hogyan hasznosul a magasabb KLS szint az anyatejes babákban.

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség szoptatás

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr19607947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása