Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Premenstruációs szindróma és dohányzás

2008.11.18. 12:26 Orosz Viktória

Hölgyeim, íme egy újabb érv a dohányzás ellen: a premenstruációs szindróma.

A Massachusetts Egyetem kutatásai szerint a 27 és 44 év közötti, dohányzó nők körében kétszer olyan gyakoriak a premenstruációs tünetek (hátfájás, puffadás, mellfeszülés, pattanások), mint a hasonló korú, nemdohányzó nőknél.

"Kutatásaink alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a dohányzás hozzájárulhat a közepesen súlyos és súlyos premenstruációs szindróma kialakulásához, ez pedig újabb ok, hogy a dohányos tinédzserek és fiatal felnőttek felhagyjanak a füstöléssel" - nyilatkozta Dr. Elizabeth R. Bertone-Johnson, a kutatás vezetője.

A premenstruációs szindrómában szenvedő nők körülbelül 20 százalékánál olyan súlyosak a tünetek, amelyek már a mindennapi életükre, és kapcsolataikra is kihatással vannak.

A dohányzásról régóta tudjuk, hogy komolyan befolyásolja bizonyos hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) működését, ez pedig hozzájárulhat a PMS kialakulásához. A dohányzás emellett csökkenti a D-vitamin jelenlétét a szervezetben, ami szintén növelheti a PMS kialakulásának esélyét.

A mostani kutatás során összesen 1057 PMS-ben szenvedő és 1968 egészséges nőt vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a dohányos nők esetében 2.1-szer gyakrabban fordult elő a premenstruációs szindróma, mint a nemdohányzóknál. A PMS kialakulásának esélye annál nagyobb, minél korábban kezdi valaki a dohányzást - állítják a kutatók.

Forrás

Szólj hozzá!

Címkék: nőgyógyászat menstruáció

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr36775253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása