Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Hamarosan megelőzi az emlőrákot az európai nők körében a tüdőrák

2013.02.17. 13:12 Orosz Viktória


Ragazza-che-fuma_280x0.jpgSzakértők szerint a tüdőrák hamarosan mindenütt megelőzi az emlőrákot az európai nők első számú daganatos halálozási okaként. Az Annals of Oncology beszámolója szerint Nagy-Britanniában és Lengyelországban már be is következett ez az átrendeződés.

Az emelkedés a kutatók szerint azt tükrözi, hogy az 1960-as és 70-es években egyre több nő kezdett el dohányozni. A következő néhány évben a tüdőrák okozta halálozás aránya várhatóan tovább fog emelkedni, de mivel mostanában már kevesebb fiatal európai nő szokik rá a dohányzásra, az arány idővel vissza fog esni.

2013-ban a becslések szerint körülbelül 82 640 európai nő fog meghalni tüdőrák, 88 886 pedig emlőrák következtében. Carlo La Vecchia és munkatársai szerint azonban 2015-re a mérleg nyelve a tüdőrák felé billen át, és átveszi az első helyet a rák okozta halálozások arányában.

Az elemzés során a Milánói Egyetem munkatársai La Vecchia professzor vezetésével az EU 2007-es 27 tagállamában, illetve egyenként hat országban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban vizsgálták a rák eredetű halálozások arányát. Az adatokból az derült ki, hogy bár a növekvő élettartam miatt egyre több emberben alakul ki rákos megbetegedés, egyre kevesebben halnak meg a betegség következtében. A rák eredetű halálozások teljes arányának csökkenése ellenére azonban a tüdőrák aránya folyamatosan emelkedik az EU összes tagállamában. A hasnyálmirigy daganat okozta halálozás előfordulása férfiakban és nőkben egyaránt szintén emelkedő tendenciát mutat, főleg azért, mert e daganattípus ellen kevés hatékony kezelés áll rendelkezésünkre.

„Ez meglehetősen aggasztó. Ez az egyetlen jelentős rákbetegség, amelynek előfordulása várhatóan nem csökken majd a jövőben sem, annak ellenére, hogy egyre kevesebben dohányoznak” – magyarázta a professzor. „Az esetek körülbelül egyharmadáért a dohányzás és a diabétesz felelős, a többi okát azonban nem ismerjük. A tüdőrák okozta halálozás azonban 2020 vagy 2025 környékén csökkenni kezd majd annak köszönhetően, hogy a nők fiatalabb generációja kevesebbet dohányzik.”

Szólj hozzá!

Címkék: daganat tüdő mellrák

Nagyobb az ízületi protézis beültetés sikertelenségének valószínűsége dohányosoknál

2012.05.01. 20:37 Orosz Viktória

 Két új tanulmány szerint dohányosok esetében nagyobb a térd- és csípőprotézis beültetésének sikertelenségi aránya, mint a nemdohányzókban.


Az egyik tanulmány 621 teljes térdprotézis beültetésen átesett beteget vizsgált, akik közül 131 dohányos volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a beavatkozás sikertelenségének gyakorisága tízszer magasabb volt a dohányosok, mint a nemdohányzók körében. Utóbbiak körében csak 1 százalék végződött kudarccal. A dohányosok esetében nagyobb valószínűséggel jelentkeztek szövődmények is, az ő körükben a komplikációk aránya 21 %, míg a nemdohányzókban 12 % volt. A szövődmények közé tartozott a vérrög, az anémia, a szív rendellenességei és az akut veseelégtelenség.
A második tanulmány során olyan betegeket vizsgáltak, akikben az ízvápát pótolták ultraporózus fémből készült protézissel, amely ritkábban végződik kudarccal, mint a hagyományos fémprotézisek esetében. A sikertelenség aránya a dohányosok esetében 9,1 %, a nemdohányzókban pedig 3,4 % volt.
A tanulmányok eredményeit az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának San Franciscó-i éves konferenciáján tették közzé. A fórumon a szakértők különböző javaslatokat tettek arra, hogyan lehet rávenni a betegeket a dohányzásról való leszokásra. Dr. Glenn Rechtine, a Dél-Floridai Egyetem ortopéd sebésze szerint az egyik módszer az, ha a dohányos betegeken nem hajtják végre az ízületpótló műtéteket. A szakértő állítása szerint ez a szabály betegeinek 40 %-át meggyőzte arról, hogy abbahagyják a dohányzást.
Dr. Richard Hurt, a rochesteri Mayo Klinika szakértője egy három lépcsős módszert javasol. „Először is, kérdezni kell a dohányzásról” – mondja Hurt. „Kérdezze meg a betegfelvételes, aztán az ápoló, majd a rezidens, végül pedig maga a szakorvos is, még akkor is, ha már tudja a választ. Így a beteg látni fogja, milyen súlyos problémáról van szó. Ezután tanácsolni kell a betegnek, hogy szokjon le. Nem elég azt mondani, hogy valamikor majd le kell szokni, hanem ki kell jelenteni a betegnek, hogy le kell szoknia a dohányzásról. Végül pedig mivel a dohányosok nem hagyják könnyen magukat, segítséget kell felajánlani.”

Szólj hozzá!

Címkék: protézis ortopédia

A nőkre károsabb a dohányzás

2011.09.02. 14:09 Orosz Viktória

 A nők artériáit jobban megviseli a cigarettázás, mint a férfiakéit, állítja egy tanulmány.

A kutatás kimutatta, hogy a dohányzás mindkét nem esetében a fejütőér artériás falának megvastagodásához vezet. Nők esetében azonban legalább kétszer annyira károsodik a terület, mint a férfiaknál, az arány pedig az elszívott cigaretták függvényében akár ötszörös is lehet. A különbség független olyan egyéb tényezőktől, mint az elhízás, a vérnyomás, a koleszterinszint vagy a társadalmi helyzet.
 
A kutatás vezetője, Elena Tremoli, a Milánói Egyetem gyógyszerészeti professzora, egyben az ugyanott található Kardiológiai Központ igazgatója így magyarázta az eredményt: „A felfedezés igen jelentős, főleg annak fényében, hogy a széles körű felvilágosító kampány eddig eredményesebbnek bizonyult a férfiak, mint a nők körében.”
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európában mindenhol csökken a dohányzó férfiak aránya. Ezzel szemben több helyen – például Finnországban és Olaszországban – a cigarettázó nők száma stagnál, míg máshol – Spanyolországban és Franciaországban – még növekszik is. „Még nem tudjuk, miért károsítja a dohányzás jobban a nők ereit. Valószínűleg összetett oka van, a nikotin által kiváltott gyulladásokkal és atherosclerosisszal állhat összefüggésben.” – mondta el a professzor.
 
Kutatók korábban már megállapították, hogy a cigarettázás mellett egyéb tényezők is hatással vannak az erek vastagságára. Az egyik ilyen a társadalmi helyzet, kimutatható ugyanis, hogy a kevésbé iskolázott férfiak erei könnyebben vastagodnak – nőknél ilyen összefüggés nem tapasztalható. A gyengébb nem inkább a gyulladásokkal szemben ellenállóbb. Valóban, jelen vizsgálat során is úgy találták, hogy a férfiak körében erős az összefüggés a C-reaktív protein (CRP) és a fehérvérsejtek (fvs) száma valamint a gyulladások között, míg nőknél ilyen kapcsolat nem áll fenn.
 
„Fontos azonban leszögezni, hogy a cigarettázás legyengíti a nők ellenálló-képességét, így ők is érzékenyek lesznek a CRP-re. A hölgyek elvileg védettek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, főleg a menopauza előtt, így a legtöbb kutató nem is fordít rájuk elegendő figyelmet, amikor erről a témáról van szó. Ők maguk is elhiszik, hogy nincsenek veszélyben, pedig a dohányzás által nagy kockázatnak teszik ki magukat.” – vonta le a következtetést Tremoli.

Szólj hozzá!

Címkék: crp artéria káros hatás

A hólyagrák kockázatát fokozza a dohányzás

2011.08.24. 11:45 Orosz Viktória

A húgyhólyagrákos esetek mintegy fele hozható kapcsolatba a dohányzással, és az elmúlt három évtizedben a kockázat növekedő tendenciát mutat: régebben háromszoros volt a daganat kialakulásának kockázata, ma már négyszeres a nemdohányzókhoz viszonyítva. Azoknál, akik leszoktak káros szenvedélyükről, a daganatkockázat 2,2-szeres azokhoz képest, akik sosem gyújtottak rá – bár a rizikó az idővel párhuzamosan egyre csökken. - olvasható a Journal of the American Medical Association legfrissebb számában.

Évente mintegy 350 ezer egyénnél diagnosztizálnak hólyagrákot világszerte, ebből 70 ezret az Egyesült Államokban. És ugyan a számuk évente nem nő jelentős mértékben, azonban számos tanulmány szerint a betegek között egyre magasabb a dohányosok aránya. A daganat legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás, korábban háromszorosra becsülték a cigaretta kockázatfokozó hatását. 

Neal D. Freedman és az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársai a jelenlegi helyzetet térképezték fel, ehhez egy egészségügyi adatbázis 1995 és 2006 közötti adatait elemezték ki. A tanulmány 281 394 férfit és 186 134 hölgyet foglalt magába, közülük 4000 férfinél és 627 hölgynél diagnosztizáltak húgyhólyagrákot. Az elemzés szerint a dohányzás négyszeresre fokozza a daganat kialakulásának kockázatát. A kedvezőtlen hatás már napi 1-10 cigaretta elszívása esetén is számottevő. Ugyanúgy rosszabbak a kilátásaik a régebben dohányzóknak – azonban az idő múltával ennek hatása csökken.

Ugyan a kutatók nem tudják pontosan, mi okozza azt, hogy a dohányzás okozza daganatkockázat növekszik, azonban arra gyanakszanak, hogy a háttérben a dohányfüst összetételi változása állhat. A készítmények egyre kevesebb nikotint és kátrányt tartalmaznak, mindazonáltal a cigarettafüstben egyre magasabb a rákkeltő anyagok, például a béta-naftilamin kockázata – ez utóbbi a húgyhólyagrákkal kapcsolatba is hozták.

A szakértők szerint a cigaretta jelenleg károsabb mint pár évvel ezelőtt. És mivel a dohányzás számos daganat kockázatát fokozza nagymértékben, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségeknek is ismert rizikótényezője, emiatt a legbölcsebb ha soha nem gyújtunk rá. 

Szólj hozzá!

Címkék: daganat hólyagrák

15 hét haladék terheseknek a leszokásra?

2009.03.30. 17:10 Orosz Viktória

Ha az anyának a terhesség első tizenöt hete alatt sikerül leszokni a dohányzásról, a koraszülés és a kissúlyú újszülött világra hozásának rizikója ugyanannyira csökken, mintha a várandós sosem dohányzott volna.-írja a Medipress.

Régóta ismert, hogy a terhesség alatti dohányzás növeli a vetélés, a méhen kívüli terhesség, a koraszülés, a halva született és a kissúlyú újszülött világra hozásának, valamint az újszülött halálának kockázatát. Nem vizsgálták mindeddig azonban, hogy a cigaretta korai elhagyása csökkenti-e a rizikót. A kutatás vezetője, Dr. Lesley McCowan, az új-zélandi Aucklandi Egyetem szülész-nőgyógyász docense elmondta, hogy a terheseknek segítséget kell nyújtani a dohányzásról való leszokáshoz, méghozzá lehetőleg a terhesség elején. Ha a 15. hétig nem sikerül abbahagyni a füstölést, a koraszülés esélye háromszoros, a kissúlyú újszülött születéséé kétszeres a leszokott anyákhoz képest, jelentette ki McCowan. Az eredményeket a márciusi BMJ-ben publikálták.
A vizsgálatba 2504 várandóst vontak be. Nyolcvan százalékuk egyáltalán nem dohányzott, tíz százalékuk abbahagyta a dohányzást, tíz százalékuk pedig aktívan cigarettázott. A kutatók nem találtak különbséget a koraszülések előfordulásában a nemdohányzó és a 15. hétig leszokó anyák esetében (mindkét csoportban 4 százalék). Ugyanez a kissúlyú újszülöttek arányáról is elmondható (10-10 százalék). A tovább füstölő anyáknál azonban már 10 százalék volt a koraszülések aránya, és 17 százalék a kissúlyú újszülötteké. McCowanék azt is megállapították, hogy a leszokás nem fokozta a stresszt. McCowan szerint az egészségügyben dolgozóknak kell felhívni a terhesek figyelmét a dohányzás mielőbbi elhagyására, és szükség esetén segítséget kell nyújtani nekik a leszokáshoz. Szakértők szerint a terhesség alatti dohányzás elhagyásán kívül az is fontos, hogy az újszülött füstmentes környezetbe érkezzen, hiszen a dohányzó otthonban fejlődő babáknál gyakoribbak a légzőszervi betegségek, így az asztma, a tüdőgyulladás, valamint a csecsemőkori hirtelenhalál. A nőket ráadásul jobban hajlamosítja rákra a dohányzás, mint a férfiakat, a dohányipar azonban ennek ellenére a nőket célozza reklámjaival.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség

A hét ötlete

2009.02.16. 16:14 Orosz Viktória

Mint tudjuk a dohányzás káros hatással van a szemre is. Vajon mennyire lenne sokkoló, ha a cigarettát egy "szemen" oltanák el az emberek? Ezzel szimbolizálva is, hogy minden szál cigivel rontunk a szemünkön? Vagy az alább látható mellkasi röntgenkép. Vajon néhány ember elgondolkodna, mielőtt rágyújt?

 

2 komment

Szívritmus zavart okozhat a dohányzás

2009.01.19. 11:46 Orosz Viktória

Íme egy újabb ok a dohányzás abbahagyására, illetve elrettentés azoknak, akik még nem próbálták a cigarettát. Amerikai tudósok kutatásai szerint a dohányosok körében gyakrabban alakul ki az atriális (pitvari) fibrilláció nevű szívritmuszavar.

A pitvari fibrilláció az egyik leggyakrabban előforduló ritmuszavar, ami ugyan nem életveszélyes, de idővel növelheti az agyérkatasztrófák és a szívelégtelenség kialakulásának esélyeit.

A pitvari fibrilláció során egy abnormális elektromos impulzus következtében a szív felső kamrái gyorsan és koordinálatlanul kezdenek verni.

Az 'American Heart Journal' című folyóiratban most megjelent tanulmány szerint a dohányosoknak a leszokást követően is mintegy 50 százalékkal nagyobb esélyük van a pitvari fibrilláció kialakulására, mint azoknak, akik soha nem dohányoztak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy felesleges lenne leszokni, hiszen ezzel más súlyos betegségek-tüdőrák, szívbetegségek-kialakulásának kockázatát csökkenthetik a dohányosok.

Szólj hozzá!

Címkék: szív

Premenstruációs szindróma és dohányzás

2008.11.18. 12:26 Orosz Viktória

Hölgyeim, íme egy újabb érv a dohányzás ellen: a premenstruációs szindróma.

A Massachusetts Egyetem kutatásai szerint a 27 és 44 év közötti, dohányzó nők körében kétszer olyan gyakoriak a premenstruációs tünetek (hátfájás, puffadás, mellfeszülés, pattanások), mint a hasonló korú, nemdohányzó nőknél.

"Kutatásaink alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a dohányzás hozzájárulhat a közepesen súlyos és súlyos premenstruációs szindróma kialakulásához, ez pedig újabb ok, hogy a dohányos tinédzserek és fiatal felnőttek felhagyjanak a füstöléssel" - nyilatkozta Dr. Elizabeth R. Bertone-Johnson, a kutatás vezetője.

A premenstruációs szindrómában szenvedő nők körülbelül 20 százalékánál olyan súlyosak a tünetek, amelyek már a mindennapi életükre, és kapcsolataikra is kihatással vannak.

A dohányzásról régóta tudjuk, hogy komolyan befolyásolja bizonyos hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) működését, ez pedig hozzájárulhat a PMS kialakulásához. A dohányzás emellett csökkenti a D-vitamin jelenlétét a szervezetben, ami szintén növelheti a PMS kialakulásának esélyét.

A mostani kutatás során összesen 1057 PMS-ben szenvedő és 1968 egészséges nőt vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a dohányos nők esetében 2.1-szer gyakrabban fordult elő a premenstruációs szindróma, mint a nemdohányzóknál. A PMS kialakulásának esélye annál nagyobb, minél korábban kezdi valaki a dohányzást - állítják a kutatók.

Forrás

Szólj hozzá!

Címkék: nőgyógyászat menstruáció

A dohányzás kihat a memóriára!

2008.06.11. 16:04 Orosz Viktória

Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint a dohányzás nyilvánvalóan szerepet játszik a középkorúak romló memóriájában.

A francia Nemzeti Egészségtudományi és Orvosi Kutató Intézet munkatársa, Severine Sabia és kollégái által publikált tanulmány 10308, 35 és 55 év közötti londoni köztisztviselőt vizsgált 1985 és 1988 között. A kutatók elmondták, hogy szoros összefüggést találtak a dohányzás és a későbbi kognitív- és memóriaproblémák között.

Korábban már írtam arról, hogy a dohányzás kihat az intelligenciára. A Medipress most egy újabb kutatás eredményéről ír. Ezúttal a vizsgálat középpontjában a dohányzás és a memória romlásának kapcsolata áll.

„Először is, a középkorúak dohányzása összefügg a memória romlásával és az érvelő képességek csökkenésével” – írták az Archives of Internal Medicine június 9-i számában megjelent tanulmányban. –„Másodsorban a régen leszokott dohányosoknál kisebb valószínűséggel fordul elő romlás a kognitív funkciókban, a szókincsben, illetve a beszéd folyékonyságában. Harmadszor a középkorban abbahagyott dohányzás hatással van más egészségmegőrző szokásokra. Negyedszer pedig az eredményeink azt sugallják, hogy az összefüggés a dohányzás és a kognitív képességek között messze alulbecsült, épp amiatt, hogy a késő középkorúak halálozási aránya magasabb, illetve kevésbé működnek együtt a kognitív tesztekben.”

A szerzők kiemelték, hogy „az eredmények nagyon fontosak, mert a kognitív nehézségekkel küzdő középkorúaknál gyakrabban és gyorsabban fejlődik ki dementia a későbbi életkorban. Az elmúlt 20 évben a dohányzás ellen lefolytatott közegészségügyi kampányok elérték, hogy a dohányzási szokások megváltozzanak” – írták. – „Ezeket a kampányokat úgy kellene folytatni, hogy függetlenül az életkortól, minden dohányoshoz eljussanak. ”

Szólj hozzá!

Címkék: memória agy dementia

Tegyünk a fiatalok dohányzása ellen!

2008.05.31. 19:19 Orosz Viktória

Dohányfüstmentes Világnap, 2008. május 31. – Ma szerte a világon minden második gyermek olyan családban nő fel, ahol legalább az egyik szülő dohányzik. A szülők felelőssége óriási. Amennyiben mindkét szülő dohányzik, négyszer nagyobb a veszélye annak, hogy a gyermekük is dohányozni fog.

Az Egészségügyi Világszervezet a dohányfüstmentes ifjúságért hívja szövetségesül a szülőket a 2008. évi Dohányfüstmentes Világnap alkalmából. A dohányzás következtében veszíti életét minden ötödik magyar, amely minden évben közel 30.000 ember halálát jelenti. Közülük évente 2300-at mások cigarettafüstje öl meg. A dohányos felnőttek 90%-a 18 éves kora előtt szokik rá a dohányzásra. 

 

3000 gödöllői 10-18 éves diák megkérdezése szerint a végzős diákok 40%-a dohányosként távozik a középiskolákból, minden negyedik diák pedig már függő dohányosnak tekinthető. A mindennap rágyújtó diákok több mint fele pedig kipróbált már valamilyen kábítószert is. Márpedig Gödöllő egy fejlődő kisváros Budapest közelében, amelynél sokkal rosszabb helyzetben lévő települések és fiatalok is vannak az országban. 

 

Ma szerte a világon minden második gyermek olyan családban nő fel, ahol legalább az egyik szülő dohányzik. A szülők felelőssége óriási. Amennyiben mindkét szülő dohányzik, négyszer nagyobb a veszélye annak, hogy a gyermekük is dohányozni fog. A gödöllői adatok szerint a diákok fele 14 éves koráig rágyújt az első cigarettájára. A nemdohányos és a dohányos szülőknek is korán, lehetőleg jóval a serdülőkor előtt meg kell győzniük a gyermekeiket arról, hogy nemdohányosként akarjanak élni. 

 

„A dohányos szülők személyes példájukkal tehetnek a legtöbbet a gyermekeikért. Amennyiben a még dohányzó szülő akarja megóvni a gyermekét a cigarettafüsttől, egyrészt kerüljön minden olyan helyzetet, amikor a gyermeke azt belélegezhetné. Ne gyújtson rá a jelenlétében, és ne vigye olyan helyre, ahol dohányoznak. A dohányos szülő ne jól eső tevékenységként, szórakozásként vagy egyszerű szokásként állítsa be saját dohányzását a gyermeke előtt, hanem a függősége kényszerű velejárójaként. Beszélje meg a gyermekével, milyen hátránnyal jár a számukra a dohányzás. 

 

A legjobb az lenne, ha leszoknának a dohányzásról, és megbeszélnék gyermekeikkel, miért választják a nemdohányzó életformát.” – emelte ki Eva Kralikova cseh orvosprofesszor a WHO szakértője, aki egyben a Társaság a Dohányfüggőség kezeléséért Társaság vezetője is. 

 

A lemondás gyakran nehéz, és nem is mindig sikerül elsőre. A leszokóban lévő dohányos szülő nehézségei segítenek meggyőzni a gyermekét abban, hogy ő ne is akarjon rágyújtani, mert a cigaretta rabságától nehéz megszabadulni. A dohányos függőségét ma már betegségként tartják számon. Akiknek nem sikerül egyedül letenniük a cigarettát, orvosi segítséggel nagyobb eséllyel próbálkozhatnak. A dohányos páciens ismeretében a kezelőorvos el tudja dönteni, hogy a pszichés és a nikotinfüggőség megszüntetésére milyen módszer tűnik a legcélravezetőbbnek. A dohányzás szertartásához való ragaszkodás mellett a súlyos, akár a heroinéhoz hasonló erősségű nikotinfüggőség jelenti a leszokás legnagyobb akadályát. Ma már olyan nikotinmentes tabletták állnak az orvosok rendelkezésére, amelyekkel jelentősen lehet csökkenteni a nikotinhiány kínzó tüneteit, és így a dohányos le tud mondani a következő szál cigaretta elszívásáról. 

 

A fiataljaink védelmét szolgálják a dohányzást korlátozó, illetve a nemdohányzókat védő szigorú jogszabályok. Az Egészségügyi Világszervezet a dohánytermékek reklámozásának, promóciójának és a szponzorálásával kapcsolatos teljes tilalom bevezetését sürgeti. Magyarországon a szülők és a fiatalok többsége is dohányfüstmentes helyen szeretne szórakozni, dolgozni vagy közlekedni. Reméljük, képviselőink meghallják választóik akaratát, és mielőbb megszavazzák a Nemdohányzók védelméről szóló törvényt.

 
dr. Mucsi János, tüdőgyógyász szakorvos, tudobeteg.hu - főszerkesztő

Szólj hozzá!

Címkék: tüdő

süti beállítások módosítása