Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Új gyógyszer a pikkelysömöt kezelésére

2008.04.19. 17:46 Orosz Viktória

Kanadai kutatók vizsgálatai alapján egy kísérleti stádiumban lévő új immunszuppresszáns hatású gyógyszer alkalmasnak bizonyult a pikkelysömör (psoriasis) egyes tüneteinek kezelésére. - írja a Medipress.

A pikkelysömört egy téves immunválasz váltja ki, tünetei igen kellemetlenek: bőrpírral, hámlással és viszketéssel jár. A tünetek enyhítésére újonnan kifejlesztett ISA247 elnevezésű vegyületet egy edmontoni kis cég, az Isotechnika állítja elő. A molekulát abból a célból tervezték, hogy az immunválasz elnyomására alkalmazott ciklosporin nevű hatóanyag hatását utánozza, az utóbbinál előforduló súlyos mellékhatások nélkül.

A kutatók az új szert egy 451 fős, olyan 18 és 65 év közötti betegekből álló csoporton tesztelték, akiknél a pikkelysömör a testfelület legalább 10 százalékát érintette. A gyógyszeradag és a hatás között közel lineáris volt az összefüggés, ami azt jelenti, hogy az orvosok minden betegnél képesek lehetnek pontosan meghatározni a hatásos, ugyanakkor mellékhatásokat nem okozó dózist. A kanadai Waterlooban található Probity orvosi kutatóintézet munkatársa, Dr. Kim Papp és kollégái a Lancet orvosi szaklap hasábjain úgy fogalmaztak, hogy „a legnagyobb dózis bizonyult a leghatásosabbnak”. A cikk szerzői megemlítik, hogy noha már számos, az immunválaszt célzó antitest létezik a pikkelysömör kezelésére, azonban azok drágák, használatuk pedig nehézkes.

Az ISA247 a kutatás szerint még a legnagyobb dózis alkalmazása mellett sem okozott szignifikánsan több mellékhatást, mint a placebó (hatóanyag nélküli készítmény). A III. klinikai fázisú vizsgálat volt az utolsó lépés a forgalomba hozatali engedélyeztetés elindítása előtt. „A kiemelkedő gyógyszerbiztonsági profil a fokozott hatékonysággal együtt a plakk psoriasisban szenvedő betegek hasznára válhat” – írják a kutatók.

2007 augusztusában az Isotechnika már gyorsított eljárásban engedélyt kapott az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatalától az ISA247 forgalmazására, a szem külső és belső felületén megjelenő gyulladásos tünetek kezelésének javallatával.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer psoriasis

A legegészségtelenebb helyek

2008.04.16. 18:20 Orosz Viktória

Active Image

Melyek a legrosszabb helyek, ahova tehetjük a holminkat, és hova tegyük helyette? Több szakterület kutatói is tudják, hogy a környezetünk elrendezése – az edzőteremben elfoglalt helyünktől a gyógyszereink tárolási helyéig – meglepő hatással van mindenre, pl. a testsúlyunkra vagy a közérzetünkre. Nem csak az számít, mit teszünk, hanem azt is, hogy hol. Nézzük, melyek a legegészségtelenebb helyek, és mire cserélhetjük fel ezeket!

1 komment

Címkék: egészség

A hét képe

2008.04.15. 16:50 Orosz Viktória

Chris Jordan 200,000 doboz cigarettát használt fel legújabb műalkotásához. Ez a szám megegyezik az Amerikában fél év alatt dohányzás által meghalt emberek számával. Íme a fotók:

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása