Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Hamarosan Véradók Világnapja

2008.06.08. 12:11 Orosz Viktória

 

 

Véradás. Nem több egy óránál, de életeket menthetünk vele. 1 ember levett véréből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.  Az 2007-ben több, mint 11.000 véradó eseményen 414.630 véradó jelent meg, hogy segítsen beteg embertársain. Jelenleg a vérkészlet hazánkban optimális. A WHO tagállamok miniszterei a 2005. évi Egészségügyi Összejövetelen a Véradók Világnapját június 14-én ünnepelendő éves rendezvényként jelölték meg. 

2008. június 14-én ismételten ünnepelni fogják az egész világon a Véradók Világnapját. Ennek célja, hogy az emberek egyre szélesebb körében megértsék annak jelentőségét, hogy igen nagy szükség van a transzfúziónál a biztonságos véradásra, hangsúlyozzák a véradás fontosságát, és egyúttal köszönetet mondjanak a véradóknak az ajándékba adott vérükért. - írja az Országos Vérellátó Szolgálat. További információkat olvashatunk itt.

Szólj hozzá!

Címkék: vér véradás donáció

Mágneses vezérlésű kamera a testben

2008.06.07. 12:06 Orosz Viktória

Képek a test belsejéből? A páciensnek csak le kell nyelnie az apró kamerákat és megoldható. Ez idáig azonban nem sikerült szabályozni az eszköz áthaladását a testen. Most már nem csak irányítható, de bárhol megállítható, és a nyelőcsőből is kaphatunk képeket. Jelenleg is készítenek a bél belsejéből felvételeket: a páciensnek egy cukorka méretű kamerát kell lenyelnie, majd a bélben továbbhaladva elkészülnek a képek, továbbítódnak a páciens derekára szerelt övön található vevőkészülékhez, mely a felvételeket tárolja. Ezeket később a szakorvos elemezheti, vérzést vagy egyéb elváltozásokat is diagnosztizálhat. Megjegyzendő, hogy ez a kamera nem a legalkalmasabb a nyelőcső és a gyomor vizsgálatára. 2-3 másodperc alatt végighalad a nyelőcsövön – miközben 2-4 képet csinál másodpercenként – és mihelyt eléri a gyomor belsejét, a nagyjából 5 grammos súlya miatt hamar lesüllyed a gyomor alsó falára, ez az idő pedig túl gyors a megfelelő képek elkészítéséhez. Ezért a nyelőcső és a gyomor vizsgálatához még mindig le kell nyelni egy vastag endoszkópos csövet. A mérnökök ezúttal megalkották az első valaha irányítható kamera-kapszulát a németországi Sankt Ingbert-i Fraunhofer Biomedikális Műszaki Intézetben, kollaborációban a hamburgi Israelite Kórházzal, és a Given Imaging gyártóival. „A jövőben az orvosok megállíthatják, forgathatják, fel-le mozgathatják a kamerát a nyelőcsőben, vagyis úgy választhatják meg a kamera látószögét, ahogyan csak akarják” – mondta Dr. Frank Volke, a kutatócsapat vezetője. „ Még a nyelőcső-gyomor átmenet precíz vizsgálata is lehetővé válik, és diagnosztizálható a reflux betegség, mely a záróizom hibás működése miatt enged gyomorsavat a nyelőcsőbe, égő mellkasi fájdalmat okozva, hosszú távon pedig rákos folyamat veheti kezdetét. A kamera segítségével a gyomorfalat is pásztázhatjuk.” És hogyan képzelik el a fejlesztők az egyszer használatos kamera irányítását? „Kifejlesztettünk egy nagyjából csokoládé szelet méretű mágneses eszközt. Az orvos, kézben tartva ezt az eszközt képes irányítani a páciens testében a vizsgálatokat. A kamera precízen követi ezeket a mozgásokat” – mondja Dr. Volke. Az irányítható kamera kapszulát az elődjének megfelelően fejlesztették ki: egy kamerából, egy képeket továbbító transzmitterből és egy elemből áll, valamint számos hideg fényű diódából, mely minden alkalommal felvillan, amikor kép készül. A kamera kapszula prototípusa már megtette első útját az emberi testben. A fejlesztők demonstráltak egy saját kísérletet, melynek során bemutatták, hogy a kamera ülő testhelyzetben is 10 percig a nyelőcsőben tartható.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kutatás

Új kezeléssel javulhat a Parkinsonosok járásfunkciója

2008.06.05. 09:41 Orosz Viktória

A funkcionális elektromos stimulációt (FES) gyakran használják szklerózis multiplexes és agyvérzésen átesett betegek izmainak 'újjáélesztésére'. Egy, a 'Neuromodulation' című szaklapban megjelent cikk szerint a Parkinson-kórban szenvedőkre is igen jó hatással lehet a FES.-írja a Medipress. A Parkinson-kórban szenvedő betegeknek gyakran nehezükre esik a járás, ugyanis a betegség miatt képtelenek rendesen felemelni a lábukat és megtartani egyensúlyukat. Sok tanulmány bizonyította, hogy léteznek bizonyos kognitív terápiák, amik segítségével javítható a Parkinson-betegek járásképessége, a mostani az első kutatás, amelynek adatai szerint az FES is használható erre. "A betegek cipőjének sarkában elhelyezett apró elektromos készülék impulzusokkal stimulálja a páciensek lábát, minden egyes lépésnél - nyilatkozta Dr. Geraldine E. Mann, a Salisbury Egészségügyi Alapítvány munkatársa, a kutatás vezetője - Ennek segítségével a betegek könnyebben tudnak sétálni, és ritkábban esnek el."A kutatás adatai szerint az FES használata jelentősen csökkenti a Parkinson-betegek baleseteinek számát, és növeli azt az időt, amit a páciensek sétával tölthetnek. Az FES hatása még a használat után is érezhető, a láb ugyanis átveszi, mintegy megtanulja azt a mozgásformát, amivel az esések elkerülhetők. "Az FES használata jelentősen növelheti a Parkinson-kórban szenvedők életminőségét, ezért további kutatásokra van szükség, hogy egy teljesen biztonságos és hatékony módszert fejleszthessünk ki" - nyilatkozta Dr. Mann.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia parkinson

süti beállítások módosítása