Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Agykoponya tablettákból!

2008.07.06. 10:38 Orosz Viktória

Korábban már láthattunk legóból kirakott szívet,  cigarettás dobozokból kirakott dohányzó csontvázat, most egy újabb érdekességet mutatnék:

Mark Kilner 630 szem paracetamol tablettából készítette el ezt a nagyon élethű koponyát.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség

Újra járni gerincvelősérülés után

2008.07.05. 11:37 Orosz Viktória

Egy nemrégiben közzétett tudományos közlemény egy nyaki gerincvelősérülés miatt lebénult gyermekről adott hírt, aki intenzív mozgásszervi terápiát követően ma már jár.
A Physical Therapy, az Amerikai Mozgásterápiás Szövetségének (APTA) tudományos lapja, cikket közölt arról a 4 és fél éves kisfiúról, aki egy lövési sérülés eredményeképpen több, mint egy évvel a kezelés megkezdése előtt bénult le.
„Minden klinikai vizsgálat maradandó járásképtelenséget állapított meg nála” – mondta el Dr. Andrea L. Behrmann, a gyermek kezelőorvosa, a Floridai Egyetem mozgásszervi terápiás osztályának vezetője, az APTA szóvivője. „És mégis.... A súlyosan sérült gerincvelő működése részben visszatért.” Dr. Behrmann felhívta a figyelmet, hogy bár ez egy jelentős lépés a tudomány számára, de korai minden bénulás esetében javulást remélni: csak bizonyos típusú gerincvelői sérülések esetén alkalmazható hasonló sikerrel ez a terápia.  A szakember által alkalmazott mozgásszervi terápia lényege, hogy a páciens „megtanulja” a mozgást. Esetünkben, a gyermeket 76 alkalommal helyezték be egy teljes testet megtartó rendszerbe, mely taposógépként működik. A fiú mozgásának kivitelezése három szakember segítségével történt, ezzel mintegy utánozva a járás minden fázisát, a valódi lépéseket. Az állás és a járás mozdulatait szimulálva a gyermek megtanulta, hogyan kell járni. A sikerhez szükséges a teljes rehabilitációs felszerelés, a tapasztalt csapat, mely Dr. Behrmann esetében hiánytalanul megvolt – ennek köszönhető ez a valóságos csoda.

Egy hónapnyi intenzív terápia után kezdődtek az első önálló lépések, majd innentől kezdve folyamatosan fejlődött a kisfiú járásképessége. Ma a gyermek járókerettel egyedül közlekedik, óvodába jár. Még időnként bizonytalan a járása, és folyamatosan támaszkodik a keretre, de Dr. Behrmann optimizmusra biztatja: idővel erre sem lesz szüksége. ”Bizonyos típusú gerincvelői sérülések esetén sikerre számíthatunk, ha bevezetjük az általános orvosi gyakorlatba ezt a kezelési módot.” - fogalmazott a szakember.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mozgás bénulás

A vörösbor egészséges

2008.07.02. 20:14 Orosz Viktória

Egy izraeli kutatás szerint a borban lévő hatóanyagok segíthetnek semlegesíteni a húsokban található káros anyagokat.
A kísérlet során a kutatók patkányokon tesztelték a bor jótékony hatásait. Pulykahússal etették a patkányokat, majd két csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjai sima vizet kaptak inni a húsevés után, a másik csoport tagjai pedig vörösbort. A borból előzetesen kivonták az alkoholt, hogy annak hatása ne befolyásolja a kísérletet.
Ezek után a kutatók megvizsgálták a patkányok gyomortartalmát és vérét. Az eredmények szerint azoknak a patkányoknak, akik bor nélkül fogyasztották a pulykahúst, sokkal magasabb volt a vérükben az oxidációt elősegítő anyagok koncentrációja. Több kutatás szerint is a testben végbemenő oxidatív folyamatok a felelősek az olyan betegségek kialakulásáért, mint a rák és az érelmeszesedés.
A vörösbort kapott patkányok vérében azonban-valószínűleg a borban található polifenolok jótékony hatása miatt-jóval alacsonyabb volt az oxidációt segítő anyagok szintje. "A polifenolok igen erős antioxidánsok, amik a hús oxidánsaival keveredve kiegyenlítették annak káros hatásait" - nyilatkozta Dr. Shlomit Gorelik, a kutatás vezetője, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa.
A polifenolok azonban nem csak a vörösborban találhatók meg: a hagyma, az alma, a tea, a piros szőlő, az eper, az áfonya, a málna és bizonyos olajos magvak is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidánst. "A zsíros és vörös húsok túlzott fogyasztása komoly rizikófaktort jelenthet egyes súlyos megbetegedések kialakulásában, de kutatásaink szerint ezek káros hatása csökkenthető magas polifenol-tartalmú étrenddel" - foglalta össze Dr. Gorelik.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség bor

süti beállítások módosítása