Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Új remény az agyvérzésen átesett betegeknek

2008.08.31. 09:57 Orosz Viktória

Ha az agyvérzésen átesett páciensek az első tünetek jelentkezésétől számított három órában nem kapnak orvosi segítséget, úgy az orvosok már nem sokat tehetnek az agykárosodás elkerülésének érdekében.-írja a Medipress.

 
Amerikai tudósok azonban nemrég kifejlesztettek egy módszert, amelynek segítségével akár hetekkel vagy hónapokkal az agyvérzést követően is vissza lehet állítani a károsodott agyi funkciókat. Az eljárás során az agyvérzés során elpusztult sejteket pótolják új idegrostok növesztésével.

Legjobb esetben a módszer segítségével az agyi funkciók teljes gyógyulása érhető el" - nyilatkozta Gwendolyn Kartje professzor, a chicagói Loyola Egyetem sejtbiológiai, neurobiológiai és anatómiai részlegének munkatársa. Kartje professzor és munkatársai a módszer, az anti-nogo-A immunterápia részletes leírását a 'Topics in Stroke Rehabilitation' című szaklapban tették közre.

Az anti-nogo terápia segítségével a laboratóriumi kísérletek során a kutatók drámai javulást értek el az agyvérzésen átesett kísérleti állatoknál. Európában és Kanadában már folynak az emberi kísérletek is olyan betegeken, akik súlyos gerincvelő-sérülésen estek át.

A legtöbb agyérkatasztrófát, így az agyvérzést is a vér útját akadályozó vérrögök okozzák, amelyek elzárják a vérkeringést, ezzel halálra ítélve az agyi sejteket. A TPA nevű szer hatékonyan szünteti meg a vérrögöket, de csak akkor hatásos, ha az agyvérzést követő három órában adják be. A legtöbb beteg sajnos nem jut el ilyen hamar orvoshoz, vagy a tünetek fel nem ismerése, vagy a kórházi várakozás miatt.

Az anti-nogo egyike azon terápiás eljárásoknak, amelyek segítségével vissza lehet fordítani az agyvérzés következtében kialakult agykárosodást. A nogo-a egy fehérje, amely gátolja az axon nevű idegrostok növekedését. A fehérje arra szolgál, hogy megakadályozza azon idegrostok növekedését, amelyek miatt a páciens különösen érzékeny lenne a fájdalomra (A fehérje neve az angol "no go" (nem mehetsz) kifejezésből származik). Az anti-nogo immunterápia során egy antitest a nogo fehérje kikapcsolásával segíti elő az idegrostok növekedését.

Az agy bal félteke felelős testünk jobb oldalának irányításáért és fordítva. Amikor az agy bal oldalán alakul ki az agyvérzés, az a test jobb oldalának teljes bénulását okozhatja. A kutatók reménye szerint egy ilyen páciens esetében az anti-nogo terápia beindítaná az idegrostok növekedését az agy egészséges feléről, így állítva helyre az agyvérzés során károsodott agyi részeket.

Az eljárást olyan patkányokon tesztelték, akik mind idős korukban estek át agyvérzésen. Mint emberek esetében, a patkányoknál is csak a test egyik felét érinti az agyvérzés utáni bénulás. Az agyérkatasztrófán átesett patkányok képtelenek voltak az ételt a lebénult kezükkel megfogni. Az anti-nogo terápia után azonban legtöbbjüknél teljesen visszatértek a kéz funkciói.

Kartje professzor szerint az anti-nogo kezelésben hatalmas lehetőségek rejlenek, de a további eredményekre a 2012-ben induló emberi klinikai kísérletek lezárulásáig várni kell.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia agy

A szem idegsejtjei felelősek az álmosság kialakulásáért

2008.08.28. 09:53 Orosz Viktória

Ha az agyvérzésen átesett páciensek az első tünetek jelentkezésétől számított három órában nem kapnak orvosi segítséget, úgy az orvosok már nem sokat tehetnek az agykárosodás elkerülésének érdekében.-írja a Medipress.

 

Immunrendszerünk, kognitív teljesítményünk és mentális egészségünk mind szorosan összefüggenek testünk alvás-ébrenlét ciklusaival. Az alvásproblémák rengeteg egészségügyi problémát, többek között depressziót, immungyengeséget és rákmegelőző állapotot okozhatnak. Bár az alvásproblémák kezelésére rengeteg gyógyszer áll rendelkezésünkre, ezek mind komolyan befolyásolják testünk kémiai rendszerét és agyunk működését, ezért rengeteg kellemetlen mellékhatást okozhatnak.

"Az alvásproblémák igen komoly egészségügyi gondot jelentenek napjainkban - nyilatkozta Russel G. Foster professzor, az Oxfordi Nuffield Szemészeti Laboratórium munkatársa - Az állandó stressz és munka mellett az alvás meglehetősen hátra szorult az emberek fontossági sorrendjében."

A fény jelenléte vagy hiánya komolyan befolyásolhatja az ember álmossági szintjét. Ezért van az, hogy egy félhomályos szobában hamar elfog minket az álmosság, az erős fények hatására pedig egyből felébredünk. A második világháború során megfigyelték, hogy az erősen kivilágított gyárakban dolgozók sokkal hatékonyabban dolgoztak, mint a gyengébben megvilágított létesítményekben, ennek oka azonban a mai napig ismeretlen volt.

"Most azonban sikerült felfedeznünk a mechanizmust, amely az alvást és az ébrenlétet irányítja - nyilatkozta Foster professzor - Ha gyógyszerekkel sikerülne a folyamatot befolyásolni, akkor képesek lennénk teljesen az irányításunk alá vonni az alvást és az ébrenlétet."

Foster professzor és kollegái már korábbi kutatásaik során rájöttek, hogy a szem olyan retinális idegsejteket tartalmaz, amelyek érzékenyek a fényre. Kutatásaik során olyan egereket hoztak létre, amelyek szeméből eltávolították ezeket a retinális központi sejteket. Megfigyeléseik szerint a sejtek hiányában a fény és sötétség alvásra és ébrenlétre gyakorolt hatása teljesen megszűnik.

"A fény és sötétség váltakozása ezen sejtek hiányában semmilyen hatást nem gyakorolt az egerek ébrenlétére. Ez a felfedezés igen meglepő, de új támpontot jelenthet a későbbiekben az alvási problémák gyógyszereinek új generációjának kifejlesztésében" - nyilatkozta Foster professzor.

A kutatók szerint a szemben lévő idegsejtek közvetlen kapcsolatban állnak az agyban található alvásközpontokkal, amelyek pontos működésére későbbi kutatások során derülhet fény.


 

Szólj hozzá!

Címkék: alvás szem látás

süti beállítások módosítása