Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Vitatott kezelés csökkenti az epilepsziás csecsemők rohamait

2009.02.16. 16:24 Orosz Viktória

A vigabatrin nevű epilepszia elleni gyógyszer bizonyítottan az egyik leghatékonyabb szer a csecsemőkori epilepszia egyik formájára, az infantilis spazmusra. Ugyanakkor számos országban korlátozzák alkalmazását, mivel az iskoláskorban vagy később ilyen kezelésben részesült felnőttek 40 százalékának véglegesen beszűkítette a látóterét.-írja a Medipress.
 
Az Epilepsia című lapban megjelenő kutatás iskoláskorú gyermekeket vizsgált meg, akiket csecsemőkorukban vigabatrinnal kezeltek. 16 gyermekből 15-nél normális látóteret találtak.
Miközben a vigabatrin hatékony szer az infantilis spazmusra, nem készült korábban beszámoló arról, hogy milyen a csecsemőkorban kezeltek későbbi látása. Ez a vizsgálat a kinetikus perimetria nevű perifériás látást mérő teszt, amely hatékonyan azonosítja a vigabatrin mérgezésre jellemző perifériás látótérhiányt, és megbízhatóbb eredményekkel szolgál gyermekek esetében.
A vigabatrin kezelés átlagosan 7,6 hónapos korban kezdődött és a terápia átlagos hossza 21 hónap volt, 655 gramm átlagos összdózissal. Három gyermeket korábban más antiepileptikummal is kezeltek, öt gyermek csak hormonterápiát kapott és nyolc gyermeket korábban semmilyen antiepileptikummal nem kezeltek.
Az eredmények szerint a vigabatrin által okozott maradandó látótérhiány kockázata alacsonyabb lehet a csecsemőkorban kezelteknél, mint a felnőtteknél. 15 gyermeknek normál látótere volt és egyetlen gyermeknél figyeltek meg enyhe látótér beszűkülést, akit 19 hónapig kezeltek vigabatrinnak és összdózisa 572 gramm volt. Ez a gyakoriság alacsonyabb, mint a korábbi kinetikus perimetriával vizsgált idősebb gyermekek vagy felnőttek esetében.
A vigabatrin összdózis és a kezelés időtartama a vizsgálatban átlagosan alacsonyabbak voltak a korábbi vizsgálatoknál, annak köszönhetően, hogy a vizsgált résztvevők fiatalabbak voltak és alacsonyabb testsúlyúak.
„Eredményeink arra ösztönzik az orvosokat, hogy használják a vigabatrint az infantilis spazmus kezelésére, mivel a látótér károsodás kockázata számos gyermeknél viszonylag alacsony a folyamatos rohamok által okozott kockázathoz képest.”- közölte Dr. Eija Gaily, a vizsgálat társszerzője.
A látótér vizsgálatát egészséges gyermekeknél hat éves kortól lehet elvégezni. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem minden egészséges gyermek produkál normális teszteredményt az első mérés alkalmával, mert jó együttműködés és figyelem szükséges a megbízható eredményekhez. Minden rendellenes teszteredmény esetében meg kell ismételni a vizsgálatot.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia gyógyszer epilepszia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr24946746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása