Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Lefagyasztotta gyűlölt lábát egy férfi

2009.05.06. 10:27 Orosz Viktória

Egy ausztrál, három gyermekes apa 25 éve „gyűlölt” jobb lábát 6 órán át száraz jeges vödörbe tartotta, így a sydney-i kórház sebészei kénytelenek voltak térdtől lefelé amputálni azt.
 
„Utálok állandóan hazudni, és csak azt akarom, hogy az emberek elhiggyék, nem vagyok őrült.” – közölte David Openshaw (29) első televíziós interjújában.
Openshaw szerint egy ritka neurológiai betegségben szenved, amelyet a testi integritás identitászavarának (Body Integrity Identity Disorder, BIID) neveznek. Erre a kórképre az jellemző, hogy az ebben szenvedők leküzdhetetlen vágyat éreznek egy végtag elvesztésére vagy a paraplégiára (deréktól lefelé való lebénulásra).
Más BIID-ben szenvedők már alkalmazták a száraz jeges technikát a kórházi amputáció eléréséhez. Ismeretlen számban végeznek öncsonkítást, vagy keresnek fel olyan sebészt, aki illegálisan elvégzi számukra az áhított műtétet. Noha világszerte ezrek vélik úgy, hogy BIID-ben szenvednek, számos pszichológus nem ismeri el a kórkép létezését. Csupán egyetlen orvos van, aki beleegyezik a BIID-ben szenvedők amputációjába.
2000-ben Robert Smith skót sebész több amputációt is elvégzett a Falkirk and District Kórházban, mielőtt elrendelték a leállítását. Avval érvelt, hogy páciensei öngyilkosságot követtek volna el, ha nem végzi el az amputációt.
„Éveken át folyamatosan képzelegtem, és akkor egyszeriben nincs már ott többé.” – közölte Openshaw a televíziós interjúban. „Kellett egy kevés idő, mire megszoktam.”
Opensaw, aki mankóval közlekedik, bevallotta, hogy négyéves kora óta vannak vegyes érzelmei a jobb lábával kapcsolatban. Mikor megtudta, hogy létezik a BIID szindróma, „abszolút gyönyörűséget” érzett.
Mint mások, akik sikeresen amputálták saját végtagjukat, Openshaw a kritikákat avval tompította, hogy kijelentette, lábát baleset következtében veszítette el. Ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül a jobb lába zavarta őt, és nem érez vágyat több végtag elveszítésére. Nem bánta meg, hogy mankók használatára kényszerül.
A BIID, mint kórkép elismeréséért kampányoló Sean O’Connor amerikai lakos, aki önként használ tolószéket, azt fontolgatja, hogyan válhat végleg tolószékessé. „Egyedül a műtét segíthet rajtam.” – közölte. „A pszichoterápia nem működik. A pszichiátria nem segít. A gyógyszerek hatástalanok.”

8 komment

Címkék: psziché

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr91105725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bug jr. 2009.05.07. 14:00:42

te jó ég.ez betegebb mint a nekrofilia.

halamadrid 2009.08.31. 12:28:45

Ez nagyon beteg.

OFF: Ja és nincs olyan szó hogy avval, csak azzal. Bocs, engem nagyon zavart.

WoodrowWilson 2009.08.31. 20:25:12

De, van olyan szó, hogy avval. Nézd csak meg a helyesírási szabályzatot.

Kaksi Atomerőmű 2009.08.31. 22:54:32

@WoodrowWilson:
elkorcsosodott pesti nyelvjárás, kényszerből elfogadták, de nincs ilyen szó.
teljes hasonulás mond valamit?

WoodrowWilson 2009.09.01. 07:54:36

@Kaksi Atomerőmű:
OFF

/facepalm
Bírom ezt a nyelvtanhuszárságot. Teljesen mindegy, hogy milyen nyelvjárás. A szó él, használják, és már "el is fogadták", ezért nem lehet belekötni a használatába.
A nyelv nem egy állandó dolog. Nem korcsosodik, hanem változik. Folyamatosan. Most is nagyon sok olyan szót használunk, ami korábban helytelen volt, a korábbi embereknek rosszul hangzana. Ez ellen lehet szélmalomharcot vívni, de felesleges.

webmasfel 2009.09.01. 22:39:14

@Kaksi Atomerőmű: Az evval, avval formák régebbiek. Az ezzel, azzal az újítás. Az ez, az névmásokban hagyományosan a z hasonul a raghoz:
- ehhez
- ennek
- erre
- ebből
- ekkor
- ennél
A te megközelítésed szerint ezek tehát így hangzanának nem pestiesen:
- ezzez
- ezzek
- ezze
- ezzől
- ezzor
- ezzél

Részletesen kivesézve itt: index.hu/kultur/korrektor/avval/
süti beállítások módosítása